Kirsebærtræet blomstrer og jeg sår bønner

Kirsebærtræet blomstrer og jeg sår bønner

I dag såede jeg tre rækker bønner, mens jeg skævede til surkirsebærtræet, som står i hvidt skrud sammen med Summerred æbletræet. I de mange år som redaktør på Havenyt har jeg hvert år skrevet, at den gamle sige om, at man skal så bønner, når kirsebærtræerne blomstrer, er helt skudt ved siden af. Det er altid for koldt at så bønner, når kirsebærtræerne blomstrer. Men i år er jordtemperaturen oppe på de 14° her i min have – og kirsebærtræet blomstrer. Så det udsagn må jeg nok revidere lidt.

Midt i billedet bønnebedet. Til højre blomstrende kirsebærtræ.
Midt i billedet bønnebedet. Til højre blomstrende kirsebærtræ.

Derfor har jeg vovet at så bønner i dag. Det var dog forspirede bønner, men egentlig blev det bare sådan, da jeg først skulle finde et sted at så dem og gøre jorden klar. For ikke at tabe tid, valgte jeg at lægge frøene i en våd klud i en plastpose. Der har de ligget i 3 døgn, og nu var der spirer på en stor del af frøene. Jeg såede både den grønne havebønne Maxi og den lilla snitbønne Purpiat, begge med hjemmehøstede frø.

Forspiring af bønne
De fleste af bønnerne var spirede.
såriller til bønner
Jorden var rigtig fin, så det var let at rille op med 3 dybe riller.
Rillerne vandes grundigt og trækker i et par timer inden såning.
Rillerne vandes grundigt og trækker i et par timer inden såning.
Forspirede bønner sås forsigtigt, så spirerne ikke knækker.
Forspirede bønner sås forsigtigt, så spirerne ikke knækker.
Sårillerne dækkes til - sørg for at rive fugtig jord fra sårillernes sider ned over frøene.
Sårillerne dækkes til – sørg for at rive fugtig jord fra sårillernes sider ned over frøene.

Nu er bønnerne såede, og så kan jeg kun håbe, at de kommer fint op. Jeg tror på det, for der er endnu nogle dage med varmt vejr. Er de først spirede og kommet op, skal de nok klare det, hvis frosten holder sig væk. Det er i spiringsfasen, at for kold jord og langsom spiring er årsag til, at de går til. Oftest fordi de angribes af svampesygdomme.

I pinsen kommer der igen normalt majvejr, og jeg hæfter mig ved, at der ikke loves nattemperaturer under 5-10° og lidt over 10° om dagen. Det er helt normalt vejr midt i maj, og hverken kartofler eller tomater er umiddelbart i fare. Mine tomater står fortsat i potterne i drivhuset. Kartofler, løg og jordbær vil trives fint med regn og køligt vejr. Men agurkerne skal måske ind i vindueskarmen igen. Vi får se.

Kartofler og jordbær står fint, men de er også blevet vandet.
Kartofler og jordbær står fint, men de er også blevet vandet.

Nu gælder det om at gøre alt klart til at udplante kål, løg, salat, porre m.m. lige op til regnen, som kommer i pinsen. Jeg planter altid ud, lige inden regnen kommer, så planterne får fordel af dage med regn og overskyet vejr. Mange venter med at plante til regnen har gjort jorden våd, men ofte kommer solen hurtigt igen, så jeg vander hellere plantehullerne og giver planterne de første dage i regn og overskyet vejr efter udplantningen er sket.

Mine planter har stået ude i snart en uge, så de er klar til at blive plantet ud. Det bliver lidt blæsende, men det går nok, da de fleste kål skal overdækkes med bionet, og der er nogenlunde læ i haven, når vinden kommer fra vest. Jeg tror porrerne må vente lidt med at blive plantet ud, da de ikke er helt store nok. Og der bliver rigeligt at gøre med at plante alt det andet ud.

Dagens selvforsyning: Vi havde gæster og fik jordbærgrød med egne jordbær fra fryseren – det duftede af sommer. Der var også grønne asparges på menuen, samlet sammen over to dage. Den kogte torsk kom også fra fryseren – naboen forærede os et par store torsk for nogle måneder siden. Til eftermiddagskaffen var der både kirsebærsyltetøj og brombærmarmelade på bordet. Godt med lidt forråd at tage af. I øjeblikket står jeg på hovedet i fryseren og finder alt det gode frem – der gemmer sig mange gode ting i en stor kummefryser. I går fik vi dejlige grønne snitbønner i hvidløgsmarinade.

Jordbærene blomstrer - snart er der nye jordbær på menuen.
Jordbærene blomstrer – snart er der nye jordbær på menuen.

2 thoughts on “Kirsebærtræet blomstrer og jeg sår bønner

  1. Du er da godt nok modig med at så bønner allerede, jeg tror jeg lader mig inspirerer af din erfaring og prøver at så i morgen. det ser ud til at du sår meget dybt, gør du det med alle bønner og ærter ? Jeg ved ikke lige hvor i landet du bor, har i meget nattefrost ?

    1. Jorden er varm nok nu til, at de kan spire, men jordtemperaturen falder nok i pinsen, så det er måske ikke så sikkert at så nu som for nogle dage siden. Jeg ser det som et eksperiment – det er 1 år ud af 25, det kan lade sig gøre så tidligt. Har gjort det engang før for nok 25 år siden. Du mister kun frøene, du kan jo nå at så om senere.

      Jeg sår altid ærter og bønner dybt, da jeg så er sikker på, at de har godt med fugtig jord til at spire, og de kommer fint op alligevel. Mus og duer har også sværere ved at finde dem. Ærter dækker jeg altid mod de duer, som holder til i min have.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere