Varmt i drivtunnel og koldt på friland

Varmt i drivtunnel og koldt på friland

Planterne i drivtunnelen har klaret de kolde nætter rigtig fint, og det skyldes bl.a. at polycarbonatpladerne er 6 mm tykke, dvs. med lidt isolering. Der har ikke været frost derinde, og det er jo godt, for der er store kartoffelplanter. Jeg har alligevel dækket med fiberdug om natten for at ikke at risikere skader på kartofler og salatplanter.

I drivtunnelen er der lige nu masser af salat, og der er kartofler og blomkål på vej.
Winter Gem er ved at danne hoveder, og sorten ser ud til at være mindre tilbøjelig til at få salatskimmel sammenlignet med Little Gem.
Jeg høster nu de yderste blade af nogle af salathovederne, mens de store grove, nederste blade bliver siddende og laver fotosyntese.

Desværre er salatbladene både på Little Gem og Winter Gem meget bitre – ærgerligt, når de ellers er sprøde og lækre. Jeg har tre slags bladsalat og nogle andre hovedsalat, som ikke er bitre. Gad vide hvorfor. Jeg forsøger nu at vande dem ekstra meget – håber det hjælper.

Vinduerne og nogle gange også dørene står åbne alle dage, ellers bliver det for fugtigt og varmt. Allerede kl.8 om morgenen skal vinduerne åbnes, da temperaturen hurtigt kommer op på 20° C, og jeg foretrækker til de planter, som er der lige nu, at den er på max. 15°. Blæser det meget lukker jeg ned for udluftningen og lukker nogle dage helt. Jeg har endnu ikke varmekrævende planter derinde som tomater, peber, chili.

På friland har der til gengæld været rigtig koldt og mange nætter med nattefrost. Det ser ud til, at det bliver varmere både dag og nat fra søndag. Så håber jeg, at mine udplantede kål på friland begynder at vokse og se bedre ud. De ser direkte sølle ud lige nu – de var ellers så flotte grønne, da jeg plantede dem ud på friland 7. marts.

For et par dage siden havde jeg fiberdugen af de to kålbede, og blomkålene fik noget gødningsvand og alle kålene blev vandet. Jorden er vel at være ret tør efter næsten ingen regn i mange uger. Måske har de både haft det for koldt og til den tørre side – der er ellers vand nok i jorden, men de nyplantede kål har måske haft svært ved at nå ud til fugtig jord.

Her er først et billede af nogle af kålene ved udplantningen. De er fint grønne og strutter efter en mild vinter i drivtunnelen.

En trillebørfuld blomkålsplanter på vej fra en beskyttet tilværelse i drivhuset og til friland.

Her kan I se de triste kål 3 uger senere:

Blomkål i lidt forskellige størrelser.
Spidskål – flere forskellige sorter, men alle med rødlig blade.
Broccoli har de mest rødlilla blade.

Der er to sorter af broccoli på billedet ovenfor. Rækken i midten har de mest rødlige blade – det er sorten Zen, mens de andre er sorten Parthenon. Sidste år havde jeg godt resultat med Zen, men den ser noget rødfarvet ud på grund af kulden. Så nu er det spændende, hvilken sort, der er bedst, når varmen kommer.

Lige nu blæser det vildt – håber fiberdugen ikke blæser af – det har den været engang næsten lige efter udplantningen, hvor blomkålen blev blæst igennem.

Det er ikke altid lige let at få held med tidlige afgrøder. Jeg har også først lige i forgårs sat de første Annabelle kartofler på friland under plast – det plejer jeg at gøre en halv snes dage før.

3 thoughts on “Varmt i drivtunnel og koldt på friland

  1. Hold da helt op, det ser jo sommerligt ud i det drivhus. Jeg håber dine kål kommer sig i den kommende varme periode, de er ellers flotte!

  2. Tror salaten både skal have vand og bruses over for ikke at blive bitter (af sol ?). Jeg nåede at så lidt spinat, som er kommet op, men ellers har jeg opgivet at så mere før udsigt til regn. En af de andre brugte 4 kander vand for at gøre det 2 m2 højbed klar til såning. Og såriller skal jo konstant holdes fugtige.

  3. Wow din tunnel er så flot. Tænk at have så store planter så tideligt! Jeg savner dine indlæg Karna og håber at du har det OK. Nu bliver det i hvertfald omkring 10 grader om natten her på sydhavnsøerne så mine tomater bliver flyttet ud i drivhuset (med dug på mod for meget sol).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere