Det spirer og gror – og nye sorter

Det spirer og gror – og nye sorter

Det er næsten de samme slags grønsager, som jeg forkultiverer hvert forår og på noget nær de samme datoer, men det er lige fantastisk hvert år at se det hele spire frem.

Valsk bønne sået 9. januar i drivtunnel. Kan snart udplantes.

De valske bønner og vinterærterne sår og spirer jeg altid i drivtunnelen, mens alle de andre plejer at blive spiret indenfor ved 18-20°. Og det tidligst såede dyrker jeg under vækstlys, bl.a. peberfrugter, chili, ananaskirsebær.

Vinterærter sået 9.januar De skal udplantes, inden de sætter fangtråde og vikler sig ind i hinanden.

I år har jeg valgt at forsøge at spire en del af det i drivtunnelen og se, hvordan det går. Det giver jo helt sikkert længere spiretid, så egentlig burde jeg have sået det tidligere. Det må jeg gøre næste år, hvis det viser sig at være en farbar vej. I hvert fald undgår jeg at skulle bære dem den ret lange vej fra drivtunnel til huset og tilbage igen, når de er kommet godt op. Jeg har dårlig højre hofte og langsom gang, så der skal spares energi, hvor det er muligt.

Løgene er spiret inde ved 20° og efter nogle dage flyttet ud i drivtunnelen.

Måske giver det også bedre planter, at de spirer langsommere og ved varierende temperatur. I spireperioden har temperaturen virkelig været meget varierende. Om dagen op til 20° C, om natten nok nede lige over frysepunktet – udenfor har der været 3° frost mange nætter.

Løg spiret i drivtunnel. Billedet er taget samme dag som det ovenfor med løg spiret ved 20°. Frøene er sået samme dag.

I år har jeg sået disse grønsager indenfor eller i drivtunnelen.

9. januar: Valske bønner i potter i drivtunnel

9. januar: Vinterærter Winterkefe i rootrainer i drivtunnel

26. januar: Peberfrugter og chili – samme sorter som sidste år.

26. januar: Ananaskirsebær

21. og 22. februar: 8 rootrainere med løg til spiring i drivtunnelen. Robelja, Cuisse de Poulet, Ailsa Craig, KS-Z-WSI-Rda, Rinjsburger Bingo, Long Red Florence. De er begyndt at spire frem 8. og 9. marts.

22. februar: 1 rootrainer med løg til spiring ved 20° i stuen. Løgene begyndte at spire 1. marts inde i varmen.

1 marts: Knoldsellleri Ibis og bladselleri Talle Utah. Badet i 50° varmt vand i 25 minutter inden såning. Hældt det ud gennem kaffefilter, så det var let at få fat i frøene. Forebygger selleribladplet. Selleri er lyskimer, så de er sået oven på jorden, og jeg har sprayet dem med vand en enkelt gang. Spiret 8. marts.

3. marts: Sået tomater til drivhus og drivtunnel i små potter til senere prikling. Rosada, Mountain Magic, Dino, Karnas gule miniblomme, Favorita, Lottes lille røde, Toftegaards miniblomme, Stor gul bøf, Quadro, Mirabelle. Spirer 8.marts.

3. marts: Blomkål i rootrainer til udplantning i april. Neckarperle, Daniel, Amabile, Odysseus. Sat til spiring inde ved 20°. Spiret 8. marts.

4, marts: Broccoli Rasmus og Zen og knudekål Azur star. Sået i rootrainer i drivtunnel. Spiret 14. marts

4. marts: Spidskål Nagels Frühweiss, Cape Horn, Erstling, Berns. Sået i rootrainer i drivtunnel. Spiret 14. marts

4. marts: Salat –  Little Gem. Salat sorter til frøhøst – 2 stk af hver – Winter Gem, Little Gem, Little Leuprecheum, Rød egebladet, Grøn egebladet, Cerbietta, Winter Imperial, Arctic King. Sået i en rootrainer i drivtunnel. Spiret 14-16. marts forskel på sorterne. Little Gem og Winter Gem spirer langsommere.

Ananaskirsebær under vækstlys. Egne frø fra 2020.
Peberfrugtplanterne er allerede blevet plantet ud i hver sin potte og står under vækstlys.

Nye sorter i 2021 – nødtvungent

Hvis du sammenligner mine sorter i år med dem, jeg såede i 2020, kan du se mange nye sorter – og mange fra sidste år er væk. Se løgsorter 2020. Jeg har de sidste år købt en del frø i England, og havde fundet en del rigtig gode sorter, som jeg også havde fået god erfaring med at dyrke. Men nu er det ikke  muligt at hjemkøbe fra England mere/foreløbig på grund af Brexit

Jeg har i stedet for købt flere sorter hjem fra Bingenheimer, og jeg har desuden fundet en del nye, især F1 kålsorter fra Samenhaus.de, som kan erstatte nogenlunde de sorter, jeg ikke længere kan få fat i.  Jeg har hos Bjarnes frø og planter kunnet købe frø af  den skimmelresistente tomat Mountain Magic og spidskålen Cape Horn, som jeg er meget glad for til tidlig såning og høst. Se mine såninger marts 2020.

Normalt synes jeg, at det er rigtig spændende at afprøve nye sorter og sammenligne dem med dem, som jeg allerede dyrker og synes er gode. Men det er knap så spændende, at blive tvunget til at starte næsten forfra med nye sorter, som jeg ikke helt ved, hvornår de skal sås for at nå fuld udvikling inden vinter, eller om de kan overvintre. De tyske kålsorter til overvintring skal f.eks. sås senere end de sorter, jeg plejer at så. Det skyldes sikkert, at Tyskland ligger sydligere og dermed har flere lyse timer i efteråret, så jeg har tænkt mig at så nogle uger tidligere end det anbefalede tidspunkt for vintersorter. Det gør jeg allerede med frø fra Bingenheimer, hvor jeg også sår lidt senere i de tidlige forårsmåneder.

En af konsekvenserne i år er, at jeg har sat antallet af sorter ned i år og har købt flere frø af sorter fra Bingenheimer, som jeg har god erfaring med.

 

 

One thought on “Det spirer og gror – og nye sorter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere