Såning af gule løg, rødløg og skalotteløg

Sidste år havde jeg succes med at så løg fra frø, så i år går jeg efter flere såede løg. De fik stort set ingen løgskimmel, og de ser ud til at holde sig godt.

I eftermiddag kom solen frem, og der var rigtig dejligt lunt i drivtunnelen, selv med vinduerne åbne. Midt på dagen måtte dørene også åbnes for at holde temperaturen nede på 20°. Så jeg benyttede det fine vejr til at så løgene ude i drivtunnelen ved mit så- og plantebord, som står netop der, hvor solen skinner dejligt om eftermiddagen i foråret.

Solen nåede at stå lavt, inden jeg var færdig med at så, men stadig med lidt sol på såbordet.

Solen nåede at stå lavt, inden jeg var færdig med at så, men stadig med lidt sol på såbordet.

Jeg har i år købt flere sorter af både gule zittauerløg, rødløg og skalotteløg. Det er en test af, hvad der passer bedst til min jord og dyrkningsmåde. Jeg sår ret sent – mange sår allerede først i februar. Sidste år såede jeg 2. marts, og de nåede at blive store nok til at plante ud sidst i april, og jeg høstede dem først i august måned.

Jeg sår lidt tidligere i år, så jeg har muligheden for at så om, hvis der er noget, som ikke spirer. Sidste år spirede mine Red Baron rødløg ekstremt dårligt. Jeg har forstået, at rødløg er sværere at få til at spire. I år har jeg købt Robelja rødløg fra Bingenheimer. Deres frø plejer at spire godt og på posen står der 98%. Jeg forsøger også igen med Red Baron og Long Red Florence – den sidste gav store flotte løg.

Standardsorten for gule løg er i år Sturon, som jeg også kender fra stikløg. Jeg sætter i øvrigt også nogle bede med stikløg. Derudover tester jeg Promota, som jeg har prøvet før, den aflange sort Tosca og en engelsk sort Bedfordshire Champion.

Jeg dyrkede sidste år Matador F1 skalotteløg fra frø, og de spirede ikke for godt. Jeg prøver dem igen, og desuden Prisma F1 og Lorient F1.

Løgene er som sidste år blevet sået i rootrainere og med 4-5 frø i hvert rum i 1 cm dybde. Så kommer der forhåbentlig 2-4 planter i hvert rum. De skal som sidste år plantes ud som en blok og med god afstand til den næste.

Jeg er begyndt at fotografere frøposerne - en let måde at gemme viden på i det år, hvor de dyrkes.

Jeg er begyndt at fotografere frøposerne – en let måde at gemme viden på i det år, hvor de dyrkes.

Sidste år prøvede jeg at spire ved forskellige temperaturer. Resultatet var, at det var hurtigst ved stuetemperatur, lidt køligere tog det flere dage længere, og i drivtunnelen (det var lunt sidste år først i marts) tog det 14 dage længere. I år bliver de alle spiret i stuen og flyttes efter fremspiring til et lidt køligere sted i vindueskarmene. Det gik godt uden tilskudslys sidste år. Måske kan de få en uge, inden tomaterne skal bruge tilskudslyset. Løgplanterne kommer i drivtunnelen, så snart det bliver bare lidt forår. Efter midten af marts? Helt hen til april? Forhåbentlig ikke længere tid, da jeg ikke har ret mange meter vindueskarme.

Rootrainerne med såede løg står nu på et stykke voksdug på gulvet i stuen.

Rootrainerne med såede løg står nu på et stykke voksdug på gulvet i stuen.

Forresten så spiste vi frokost ude ved havebordet i solen. Det var vist tredje gang i februar måned. Det var dejligt, men lidt koldt med bare fingre – selvom jeg holdt om en kop varm te, frøs jeg fingrene på den side, der ikke holdt på koppen. Vanterne måtte frem igen.

Lignende indlæg om min have

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 kommentarer

 • SVAR

  Hej Karna Maj 🙂 sikke en fin blog du har- glæder migt til at følge med! Må jeg spørge hvilken plast-tunnel du har? Evt. str på den?
  På forhånd tak,
  Mvh
  Marija

  • SVAR

   Det er da dejligt, at du har lyst til at følge mig på min blog.

   Min dritunnel er en Strong på 24 m2 fra Bjarnes Frø og Planter.

 • SVAR

  Jeg lykkes alltid med løk fra frø og skjelden fra setteløk. I fjor fikk jeg ikke rødløk for de ble plantet jeg fra setteløk.
  Jeg har allerede sådd løk fra frø i år, noen sorter, men skal så noen flere snart.
  Alle jeg har sådd har spirt fint unntatt Red Baron. Er dette en vanskelig sort mon tro?
  I fjor var jeg aller mest fornøyd med sorten Ailsa Craig, en mild og stor løk som holder seg fint ennå i februar.
  Lykke til med løken!

  • SVAR

   Jeg havde heller ikke succes med at få Red Baron til at spire, og i en Facebookgruppe var der enighed om. at den er svær at få til at spire. Alle er tilsyneladende enige om, at løgfrø skal være nyindkøbte. Jeg kan forstå på din kommentar, at jeg næste år må afprøve Ailsa Craig. Jeg fravalgte den, da jeg synes det er svært at få tørret store løg godt nok. Jeg har mange sorter i år – regner med at finde de bedste og lave et fast sortiment fremadrettet. Jeg skal ikke købe så mange sorter hvert år, hvis det er generelt, at det ikke kan betale sig at så frøene året efter på grund af dårlig spiring.