Nu er peberfrugt og chili ved at spire

Jeg har holdt en vinterpause med havearbejde, men er nu så småt i gang igen. Jeg glæder mig over en mild vinter, hvor der er masser af grønt ude i haven stadigvæk. Selv artiskokkerne står med store grønne blade – de planter jeg satsede og ikke pakkede ned, da de lovede vinter. Som ikke rigtig blev til noget på Lolland. Mine store blomkålsplanter, som er på spring til at sætte blomkålshoveder, har også overlevet al frost under et dække af en blå pressening. Den er taget af og på et utal af gange, så planterne kunne få mest mulig lys. I drivtunnelen er planterne begyndt at vokse og jeg har høstet de første blade til salatskålen.

Det har været en let vinter at have planter i drivtunnel. Her fra 11.januar.

Første rigtige havearbejde var såning af peberfrugt og chili. Sidste år såede jeg først mine chili og peberfrugt fra 12. februar og frem til først i marts, hvor jeg endelig modtog de sidste frø.

Det er dejligt igen at starte det nye vækstår op med fingrene i jord og frøposer på bordet.

Det er dejligt igen at starte det nye vækstår op med fingrene i jord og frøposer på bordet.

Det gik trods lidt sen såning rigtig godt med at dyrke peberfrugter, og jeg fik i den varme sommer virkelig mange flotte peberfrugter. Både på friland og i drivhus – jeg dyrkede de samme 25 sorter begge steder. Det har jeg skrevet en artikel om, som kan læses i Haveselskabets blad Haven i januarnummeret.

Jeg har i år sået 21 sorter af peberfrugter – det skulle »kun« have været de bedste 19 sorter fra sidste år, men så kom min mand hjem med frø fra Helle med hendes to bedste rød peber og snackpeber. Og det kunne jeg jo ikke modstå.

Sidste år var det min plan at afprøve, hvilke sorter der var gode på friland i en almindelig dansk sommer. Det projekt spændte den varme og tørre sommer ben for. Planterne på friland blev lige så store og gav stort set samme udbytte som i drivhuset. Så jeg må prøve igen i år og se, om jeg kan blive klogere på gode sorter på friland.

Et lille udsnit af de mange sorter på friland i den tørre varme sommer.

I år har jeg sået de 19 sorter den 31. januar og de to sidste et par dage senere. De første spirede frem for et par dage siden, og nu er totredjedel kommet op. Dejligt – håber de sidste også spirer. De står under vækstlys 16 timer i døgnet. Bare det lys da ikke skulle være så violetrødt. Jeg har måttet sætte en plade op mellem vækstlyset og min arbejdsplads.

Frøene spirer rigtig fint – det er første trin til succes.

Jeg har sået tidligere end sidste år, da jeg sidste år endte med mange lækre store grønne peberfrugter i efteråret. Og de sidste vil jeg selvfølgelig gerne have som modne peberfrugter i år. Det var et nyt hold peberfrugter, som planterne satte, mens de først ansatte begyndte at modne i august og september. Jeg håber selvfølgelig også på at få modne peberfrugter allerede i juli, når jeg sår tidligere.

Peberfrugt i drivhus 20. oktober. Jeg plukkede de sidste i november – som grønne.

Det var en fantastisk høst af peberfrugter sidste år. Vi kunne slet ikke nå at følge med til at spise dem alle. Jeg har stadig peberfrugter i fryseren, både rå og semidry. I dag lavede jeg en æggekage med semidry peberfrugter i, efter at de havde ligget i lidt vand et par timer. Det blev rigtig godt. Flot med knaldgul æggekage med røde peberfrugter i. Vi er nu igen velforsynede med æg. Vi har 10 høner, der lægger æg, og vi får 8-9 æg om dagen.

Lignende indlæg om min have

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 kommentarer

 • SVAR

  Jeg er spændt på at høre resultatet af din afprøvning af frilandspeberfrugt. Med en almindelig størrelse drivhus er der jo ikke rigtig plads til chili og peberfrugter også. Sidste år havde jeg held med en enkelt chili under bionet. Jeg har også sået chili og mine egne frø kom først med rekordfart. Nu håber jeg bare at det plantelys jeg har bestilt snart kommer.

 • SVAR

  Åååh, hvor er du bare ihærdig!
  Jeg må nøjes med at nyde, at mine krydderurter stadig lever, ti lrods for at de stå ude i højbedet.
  Det bliver spændende at følge med i dine chilier:-)
  God søndag aften!