Dagens høst i december

Dagens høst i december

I dag er det blæsende og koldt derude og på frysepunktet, men ellers har vi har på Vestlolland været forskånet for andet end meget let nattefrost nogle gange. Det betyder, at rigtig mange afgrøder stadig står derude. Jeg har også været flittig til at overdække bladselleri, salat og blomkål. Jeg har flyttet de sidste knoldfennikel ind i drivhuset.

Vi har også lager indenfor. Her er det Blauhildebønner fra fryseren sammen med nogle af de sidste Dorenia tomater, opbevaret køligt.

Vi lever derfor næsten som grever og baroner hvad grønsager angår. Æg er der derimod ikke mange af. De gamle høns fælder, og de unge høns er ikke begyndt at lægge æg endnu, så lige nu vi to høner, der lægger æg, og det bliver kun til 6-7 om ugen. Så jeg bliver nødt til at købe en bakke æg til jul, da jeg skal bruge lidt ekstra. Men sådan er årshjulet – vi lever af det, som er derude.

Her et lille udsnit af høsten for et par dage siden:

Peberfugt fra drivhuset, Romanesco fra grønsagsmarken, persille og bladselleri fra min gamle køkkenhave og sprøde og søde Comtesse de Paris pærer.
Jeg har valgt at plukke de sidste peberfrugter og chili fra drivhuset. Bladene hænger helt slappe nu. Der er da lidt jul over de røde StarFish chili.
Jeg høstede også gulerødder og porrer til suppe.

Jeg er overrasket over, hvor store nogle af afgrøderne er blevet efter den varme og tørre sommer. På billedet har den »lille« gulerod til højre for porrerne normal størrelse. Det er fra grønsagsmarken sået i juni midt i tørken.

Men ikke alt har klaret det lige godt. Der var næsten ingen okaknolde, da jeg gravede op for et par dage siden. Og de var små. Det er ok – jeg kan få ti nogenlunde store til at sætte til forår. Sidste år fik jeg rigtig mange oka, så jeg prøver da bare igen.

Billederne nedenfor bliver kun små – systemet vil ikke som det plejer, men nu laver jeg indlægget færdigt og ser om jeg kan ændre det senere.

Nogle af de største okaknolde i år .

Jeg har et helt bed stående med store blomkålsplanter sået først i juni og plantet ud midt i juli i tørke. Jeg havde håbet på, at få blomkål hen over efteråret, og jeg fik da også på en af sorterne. Resten lægger an til at danne nu – bladene er begyndt at vride sig sammen. Og så er der en enkelt på vej – måske til nytårsmenuen. Jeg lægger troligt en pressening over dem, når de lover nattefrost.

Et lille blomkålshovede på vej – og det vokser langsomt til.

Det her er jo kun et lille udvalg af det, som jeg kunne høste. Jeg har masser af hovedkål, grønkål, rosenkål, asiatiske bladgrønsager, lidt salat, bladselleri, knoldfennikel, persille, timian, rosmarin. Desuden er der kartofler, løg, æbler og pærer på lager. I fryseren er der bønner, tørrede tomater og peberfrugter, bær og en masse bagte blommer. Der er også et udvalg af syltetøj og henkogte pærer og ikke mindst tomate. Så selv en snestorm kan ikke slå os ud madmæssigt. Men forhåbentlig får vi mildt vejr igen.

2 thoughts on “Dagens høst i december

    1. Jeg ved ikke, om man kan have det andre år. Men i milde efterår uden frost i drivhuset, kan det sikkert. Jeg dækkede jo ved risiko for nattefrost.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere