Såning af chili, auberginer og sød peber

Såning af chili, auberginer og sød peber

Det var en smuk morgen med tøvejr og lidt sol. Når jeg ser morgensolen stå op, kan jeg ikke undgå at se, hvor våd jorden stadig er på landmandens mark. Men vandstanden er faldet en anelse, selv om det har regnet sidste nat.

Solopgang over mark med stående vand.
Solopgang over mark med stående vand.

I dag skulle der sås små frø i små potter, og det kræver såjord, og den skal være varm. Derfor var morgenens første job at hente en spand kompostjord i drivtunnelen, hvor den var sat ind i efteråret netop til årets første såning. Jeg har før prøvet ikke at kunne få jord til at så i på grund af frost i flere uger. Så det var let lige at sætte den ind foran brændeovnen til opvarmning.

I mens den begyndte at varme op, fik jeg købt nogle flere frø på nettet. Nu er det ved at være endelig slut med at købe flere spændende sorter – ud over de mange helt nødvendige. Jeg er ikke god til at få bestilt frø tidligt. Men det går da den rigtige vej. Og kartoflerne, som jeg bestilte for få dage siden hos Camilla Plum, skulle komme allerede i morgen.

Midt på dagen brugte jeg nogle timer på at grave syrenbuske op, hvor der skal placeres en ny brændestak. Jorden var næsten tøet op, men den var meget våd. Men op kom planterne – med rodkage. De skal nemlig plantes igen i et hul i hækken ud mod marken. Det var koldt og blæsende derude med blæsten lige ind ude fra marken, så jeg fik ikke plantet i dag, da der først skal sættes et stykke trådhegn op i hullet. I morgen bliver vejret mindre blæsende.

Heldigvis kom der en god regnbyge, så jeg med god samvittighed kunne hellige mig såningen. Inden jeg kom i gang, fik jeg sørme fyldt lidt flere frø i endnu en indkøbskurv.

Inden jeg kunne begynde at så, skulle der i drivtunnelen hentes potter og lidt til aftenens salat. I dag blev det hvidkål, en lille knoldfennikel og Cerbietta salatblade. Både knoldfennikel og Cerbiettasalatplanten er plantet ind i december i drivtunnelen. Knoldfennikelplanten havde sat et helt nyt hold fine hvide rødder. Gad vide, om de kan vokse videre her i foråret. Der er flere små planter tilbage i drivtunnelen.

Potter, knoldfennikel, salatblade og hvidkål.
Potter, knoldfennikel, salatblade og hvidkål.

Jeg har sået chili, sød peber, aubergine og et par potter med Favorita tomatfrø.

Jeg var enormt struktureret og skrev skilte, inden jeg begyndte at så.
Jeg var enormt struktureret i dag og skrev skilte, inden jeg begyndte at så.

Det var dejligt at blande såjorden af den lune kompost og lidt sand. Jeg har en voksdug, som jeg breder ud over spisebordet, når jeg sår indenfor. I bedre vejr og solskin, kunne jeg have sået i drivtunnelen.

 Lækker såjord.
Lækker såjord – men svær at holde i fadet..

Når jeg har frø nok, sår jeg lidt flere frø, end jeg skal bruge planter. I de små potter her er det min erfaring, at planterne vokser bedst, hvis der er 4-6 planter i hver potte, mens de er små. Så kan jeg altid tynde ud senere.

Såning af flere sorter af sød peber.
Såning af flere sorter af sød peber.

Efter at alle frø var sået, og potterne var sat til spiring tæt på kakkelovnen, fik jeg bestilt de sidste frø. Slut – eller næsten. Der er stadig nogle få sorter, som jeg plejer at dyrke, men som jeg ikke kan finde nogen steder. Så de må nok droppes i år.

Dagen sluttede med hurtig lavet aftensmad. Der var lækre små bøffer i køleskabet, som bare kunne varmes i en tomatsauce sammen med lidt pasta.Tomatsaucen har jeg masser af på glas af egne tomater og med sommersmag af basilikum. Og så blev der lavet en stor skål salat af fintsnittet hvidkål, knoldfennikel, æble og salat i en marinade med masser af citron. God kontrast med syrlig salat til en sødlig tomatsauce.

Hurtig mad på 25 minutter - med alt godt fra haven.
Hurtig mad på 25 minutter – med alt godt fra haven.

6 thoughts on “Såning af chili, auberginer og sød peber

 1. Hej Karne
  Det ser godt ud:-) Men hvor har du købt Favorita frø? Jeg kan ikke finde den andre stedet end en enkelt netbutik i UK og der er flere ugers leveringstid! Jeg har nogle frø fra sidsteårs høst, men det er jo hybrider så ville gerne have de “rigtige”.

  1. Mine er frø taget af F1 sorten. Jeg køber med nogle års mellemrum nye frø, men ellers tager jeg bare frø. Du kan stort set ikke se, at den ikke er frøægte. Men efter nogle år bliver frugterne mindre, og så køber jeg et nyt brev. Det har jeg snart gjort i 15 år.

   Men jeg kan godt se, at den bliver svær at skaffe.

 2. Lyder som en god dag, bliver helt i forårshumør. Hvis du savner frø af Lipstick peberfrugt, kan jeg sende dig nogen.

 3. Hej Karna. Din have ser meget interessant ud. Hvad bruger du til at skrive skiltet til dinne såning bakker? Vh Meilinda

  1. Noget hvidt plastik, som jeg fik nok 200 m af engang i en kæmperulle. Aner ikke, hvad det er. Min svigermor havde fået det forærende. Der er nok til min tid.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere