Dejligt med regn – men det er for koldt

Dejligt med regn – men det er for koldt

Der blæser i dag en strid vind gennem min have, og det regner. Ikke en god kombination, når der der afgrøder overdækket med fiberdug. Til morgen måtte jeg fjerne fiberdugen over bedet med tidlige kartofler. Det var blæst helt af de i forvejen frostskadede kartofler – første gang jeg har frostskade under overdækning med fiberdug. De må så dækkes igen, inden der måske natten til lørdag igen kan være risiko for nattefrost. Næste bed kartofler er kommet op, men ikke mere end de kan beskyttes med en gang tidlig hypning.

Jeg nåede lige at redde fiberdugen over både bedet med blomkål og spidskål og sikre dem med ekstra mursten. I silende regn. Jeg klager ikke over regnen – den har min jord hårdt brug for.

Jeg var så heldig allerede for nogle dage siden at få første gang regn. Så det nød mine nyplantede løg og kål godt af. Vi nåede efter regnen at få sat kartofler i de fire bede. Så nu er alle kartofler og løg i jorden, og der er kål plantet ud, så der er kål nok til sidst på sommeren. Næste udplantning er vinterkål, selleri og porrer, men det bliver først i sidste halvdel af maj.

I år blev kartoflerne sat i render. Den nyløsnede jord gjorde det let at grave.Det er sorten Raja.

 

Længst fremme er skalotteløgene, som blev sat allerede i marts. De står under bionet, så løgkminerfluen forhåbentlig ikke finder dem.
 
Heldigvis er lidt bedre i drivhus og drivtunnel. I drivtunnelen var der ved 9 tiden 11,5°, og i går fik enkelte små glimt af solen temperaturen op på 18°. Tomaterne både til drivhus og friland, selleri og ananaskirsebærrene vokser pænt, men peberfrugtplanterne står lidt i stampe, de vil have det lidt varmere.
 
I drivhuset er det lidt køligere, og det passer fint til forkultiveringen af kål. I hvert fald var den megen sol ved såningen i april ikke helt lykken, da der var mange frø, som ikke spirede. Det var især blomkål, spidskål, salat og delvis rosenkål. De var overdækket med hvid plast under spiringen. Det var på siderne, der vendte mod syd, at spiringen slog fejl. Jorden blev for tør, tror jeg, så det holder jeg øje med fremadrettet. I drivtunnelen spirer porrerne meget ujævnt, men de kommer stille og roligt.
Der var rigtig dårlig fremspiring i min rootrainer med spidskål og blomkål. Forrest en ny såning af spidskål og sommerhvidkål. Den skal dækkes med hvid plast, så det ikke bliver for varmt i solen. 

I går hyggede jeg mig med at så nye hold af kål i drivhuset, mens regnen silede ned afbrudt af lidt solskin ind imellem. Jeg havde dagen forinden udvist rettidig omhu og fyldt såjord i 10 rootrainere. Jeg såede nyt hold spidskål, sommerhvidkål, blomkål og lidt flere rosenkål. Desuden blev der sået savoykål og Filderkraut, som ikke har så lang udviklingstid som hvidkål og rødkål, der allerede er godt på vej – se billedet. Desuden såede jeg vinterbroccoli.

Det dårlige vejr gav så lige mulighed for at flytte lidt planter fra rum med to planter til rum, hvor der ikke var spiret noget frem.

 
Forrest hvidkål, rødkål og rosenkål.

Der er stadig 5 rootrainere tilbage til såning af majs, stangbønner og basilikum, men de er nødt til at komme ind i huset for at spire med de temperaturer, der er lige nu.

Jeg kan godt være lidt fristet af  at forsøge at så majs direkte her i weekenden, når de lover sommertemperaturer, men jorden er nok for kold. Måske jeg alligevel forsøger med et enkelt bed. Jeg tager selv frø af den frøfaste sort Damaun, så jeg har rigeligt med frø og kan så om, hvis det mislykkes.

 

Hjemmehøstede frø – de flotteste og tidligste kolber reserveres til frø allerede i første bed, da de ellers ikke kan nå at blive modne til frø.

Majs er i øvrigt blevet en stor afgrøde hos os.  Jeg kommer virkelig mange løsfrosne majs i fryseren. Det er nok de afgrøde, som er bedst egnet til at fryse ned, og meget anvendelig i mad. Høns og kyllinger er desuden vilde med majs, og det er godt at fede kyllinger op med i efteråret.Så planen er i år næsten 50 m2 bede med majs. Det er kun to rootrainere, der forkultiveres og plantes ud til tidlig høst. Resten sås direkte fra sidst i maj til lidt ind i juni. Damaun kan her på Lolland nå at danne kolber ved såning helt frem til midt i juni. Majs i oktober er godt.

Her i maj er nye kartofler godt, og vi prøvede at vende bunden i vejret på en pottefuld kartofler med en plante i den 1.maj. Der var mange kartofler under, men endnu lidt for små. Men ingen 1. maj uden nye kartofler – vi delte de 230 g – og spiste nye lækre asparges, som der var mange af. Men mon ikke vi prøver en eller to nye potter her til weekenden.

 

230 g nye kartofler 1. maj. De er lagt i potter i drivtunnelen omkring 1. marts.

 

Blå hav af selvsåede forglemmigej i bed med ribs og rabarber.

2 thoughts on “Dejligt med regn – men det er for koldt

  1. Du godeste, du går da til den. Og ja, det er koldt. Koldt nok til at mine tomater ikke har været på dagophold. Dem, jeg satte ud for en uge siden er gået i stå! Det er nye toner, for i min dome plejer de altså at gro!
    Fremspiring … det lyder som om du oplever det samme som mig. Man sår to frø i hvert rum. I nogle af rummene spirer der slet ingen ting, men i resten spirer begge to. Er det også sådan hos dig? Og har du et bud på grunden?

  2. Foråret har godt nok været koldt og det har også betydet at specielt vores tomater har været sent på den. Men endelig begynder der at ske noget – vi kan nu smage på 8 ud af 21 tomatsorter indtil videre. Udover kulden var der også blæst og da retningen var anderledes end normalt den ene weekend, så fik vores chiliplanter nogle drøje hug (de står på friland).
    Imponerende hvad du opnår så tidligt, meget inspirerende 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere