En kold april – men planterne har klaret det fint

En kold april – men planterne har klaret det fint

April har været ualmindelig kold, og det har giver udfordringer, men også nye erfaringer, som kan bruges de kommende år.

Den største udfordring har været, at jeg var nødt til at sætte peberfrugtplanter, chiliplanter, ananaskirsebær og tomater ud i drivtunnelen, selv om jeg godt vidste, at der kom en alt for kold periode med risiko for nattefrost. Men de kunne ikke stå længere i mine ret små dannebrogsvinduer. De blev ranglede, og de var nødt til at skulle have både mere lys og pottes om. Jeg kan fysisk ikke længere klare at bære dem ud og ind hver dag.

Tomaterne kan ikke længere trives godt i små potter i vindueskarmen

Så de blev pottet om og sat på jorden i styroporkasser – det sidste mest for at have styr på, hvor sorterne står, når der skal plantes ud. Om natten har de været dækket med to lag vinterfiberdug – det svarer til 4 lag almindelig fiberdug. Jorden i drivhuset har jeg vandet – også af hensyn til spinat og salat, som vi har høstet enorme mængder af i april. Den våde jord har lagret en del solvarme.

Tomater pottet i større potter og nu med god plads og lys.
Overdækning med to lag fiberdug.
Ananaskirsebær kom også med i drivtunnelen og har klaret det fint ude dækning.
Peberfrugtplanterne i nye større potter.

Målet var, at temperaturen ikke kom under 8° om natten. Jeg har lige nu ikke et termometer med min-max temperatur. Men om morgenen ved 8.30 tiden var der 12° under afdækningen. Her på Lolland har vi heldigvis kun har let nattefrost. I hvert fald har planterne klaret det rigtig fint og er vokset en del, og de er begyndt at sætte knopper.

Tomaterne har sat nogle fine nye blade i drivtunnelen.

Da tomater m.m blev flyttet ud i drivtunnelen, måtte de løg og kål, jeg havde sået i drivtunnelen først i marts, ud af drivtunnelen. De blev sat til afhærdning under net i den GrowCamp, som jeg har fået sat op på et bord til forkultivering udenfor. De er her sidst i april blevet plantet ud på friland.

Men først skulle jorden klargøres. I første omgang valgte vi kun at harve de bede, som vi skal sætte løg, sommerkål og kartofler i samt så gulerødder og persillerødder. Jorden var ret tør. Men der blev fin jord ud af det efter harvning med fjederharve, som kun løsner jorden, men ikke vender den.

Traktoren kører med hjulene på de faste gange. Der harves med en fjederharve, som ikke vender jorden.
Bagefter køres der to gange med en lille granatharves, som findeler de største knolde.
Til sidst kommer konen med riven – her selvportræt i den nedgående sol med lange skygger. Nu er bedene klar til at så og plante i.

April har ikke kun været ualmindelig kold med en jordtemperatur på under 8°, men også tør. Derfor måtte der vandes både inden og efter plantning. Min slidgigt i højre hofte giver problemer med at komme ned i jordniveau og plante, så og luge. Det løste min mand sidste år ved at lave mig en eldrevet lugevogn. Den er jeg rigtig glad for, da den oven i købet gør det både hurtigere og lettere at plante.

Lugevogning kørt i stilling til plantning af kål. Løgene står i bedet til venstre under bionet.
Der er plads til to bakker med rootrainere.
I går jorddækkede jeg de to bede med kål, som jeg plantede ud. Der er jo alt for lidt vand i jorden, så jeg jorddækkede for at holde på fugtigheden. Blomkålsbedet blev dækket med nyklippet græs med en masse visne bambusblade iblandet. Spidskål og blomkål blev dækket med tørt græs – genbrug af dækningen af gulerødder i vinter.
Jeg ved ikke, om jorddækning nu er klogt, da jorddækket jo forhindrer solopvarmning af jorden, og jeg normalt først jorddækker, når jorden er varmere. Men nu må jeg se, hvad der sker – det er jo det, man bliver klogere af. Det gør ikke så meget, hvis kålene vokser lidt langsommere, da jeg allerede har et tidligere hold under fiberdug af både broccoli, blomkål og spidskål.

 

To bede med kål til højsommeren – spidskål, broccoli og blomkål.
Jorddække mellem spidskål med genbrug fra vinterdækningen af gulerødderne.
Blomkålsbedet blev dækket med årets første græsslåning, hvor de visne bambusblade var med i stor mængde.

Løgene var blevet rigtig fine efter såning, spiring og videre vækst i drivtunnelen. Ingen grund til at så dem inde i stuen, men de er en uge længere tid om at spire i drivtunnelen, så de skal sås lidt før. De var til afhærdning i Growcampen i en halv snes dage, og her visnede de ældste blade lige før udplantning. Heldigvis er det åbenbart normalt, da andre også er udsat for det under mildere forhold. Jeg ville dog gerne vide, om vind og evt. næringsmangel var årsagen. Jeg satte lidt læ op og vandede med en gang gødningsvand. Men ellers så de rigtig fine ud, da de blev plantet ud. Jeg har plantet ca. 250 blokke ud, så der burde blive nok løg. Jeg har også sat lidt almindelige stikløg og skalotteløg tidligere. Stikløgene er sat under jorddække og fiberdug – det skulle gerne give lidt tidligere løg end de såede. Måske skalotteløgene kommer først, for de er sat for en måneds tid siden og står med fin grøn top. Skalotteløg går ikke i stok.

De ældste blade visnede en uges tid før udplantning
Løgene plantet ud i de blokke, de er blevet sået i. Typisk 3-6 planter pr. blok.

Nu regner det, og der kommer også regnbyger den næste uges tid. I den kommende uge skal der sås gulerødder, persillerødder og persille i marken, når der er kommet så meget regn, at den løse jord lige har sat sig lidt.  Der skal også lægges kartofler – jordtemperaturen burde komme op på 8°. Indtil nu har jeg kun lagt to bede med kartofler under plast. Det ene hold er 15 cm høje og står under en tunnel med fiberdug over og er blevet vandet flere gange. I drivtunnelen står der potter med kartofler, hvor der er meget små kartofler under.

Heldigvis er der allerede nu nye afgrøder derude. Purløg, små vinterbroccoli (mange planter er dog gået til i vinterkulden i år), asparges, kålskud og rabarber.

De første rabarberstilke er blevet trukket.

2 thoughts on “En kold april – men planterne har klaret det fint

  1. Hvor er det herligt at se billder og læse om det, der sker i din yppige have. Og hvor er det interessant at se din rabarbere, mine har kun lige foldet bladene ud her i det kolde nord 😉 Der er mindst en uge – nok snarere to – til første portion rabarberkompot.
    Jeg har plantet halvdelen af mine to,ater ud i drivhuset … jeg må ud med lys og tæpper, hvis der kommer mere frost, men de ville bare ud!

    1. Jeg har også frilandstomater, som skriger på mere jord og lys. Håber at nattemperaturen kan holdes på min. 8° fremadrettet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere