Vintergækker til drivning

Vintergækker til drivning

Kan man blive lykkelig af at grave skvalderkålrødder op i december? Jeg føler mig i hvert fald heldig, når jeg de sidste par dage har kunnet gå i dejligt tørt vejr og fjerne skvalderkålrødder på endnu et stykke jord. Stille og roligt arbejder jeg mig fremad i 25 cm dybde. Ikke noget stress, der er jo ikke så mange andre presserende ting ude i haven lige nu. Det her er jo nærmest bonustid. Og jeg nyder det.

Skvalderkål ryddes under vinespalier.
Halvvejs i går – resten er blevet ryddet i dag. Men der er meget mere i baggrunden at gå i gang med.

De sidste to dage har jeg gravet rødder op under et vinespalier – det har været planen at gøre det i flere år, men jeg har ikke fundet tid til det. Og jeg har tøvet lidt, da jeg var bange for, at jeg ville beskadige vinplantens rødder. Nu er jeg blevet klogere – den har slet ikke rødderne i de øverste 25 cm som bærbuske og frugttræer. De forsvinder nedad helt inde ved planten, og hvor de går hen, kan jeg ikke følge. Men inde i min drivtunnel har jeg for nylig gravet en halvanden meter lang rod fra vinplanten op. Der er ca. 4 m fra drivtunnelen og over til vinplanten. Så den kommer langt omkring med sine rødder.

Det har taget ret lang tid at finkæmme bedet, for det er fyldt med forårsløg. Påskeliljer, røde tulipaner, italiensk skilla og ikke mindste vintergækker. De er alle kommet med op, når bedet er blevet renset. De er blevet delt og plantet godt dybt tilbage i jorden. Nu ved jeg, at jeg efter afblomstring i juni kan hakke alt det, jeg vil, for at fjerne evt. nye skvalderkålplanter. Jeg tror nu ikke, der kommer så mange, for jeg har været ret grundig med at fjerne selv små stykker rødder.

Det er ikke den her årstid, det anbefales at dele forårsløg, men de overlever nu nok. Jeg har tit alt for travlt i køkkenhaven, når løgene er ved at visne ned i foråret, og det er optimalt at dele blokkene. De blev gravet op med store rodkager, forsigtigt delt og renset for skvalderkålrødder. Mange af blokkene havde løgene siddende i tre etager, så de trængte virkelig til at blive delt.

En blok vintergækker med flere etager løg ovenpå hinanden.
En blok vintergækker med flere etager løg ovenpå hinanden.

Der var rigtig mange vintergækløg, så jeg har pottet en halv snes potter med løg og har sat dem ind i drivtunnelen. De stod allerede med skudspidserne helt oppe i jordniveau, så med lidt mildt vejr er der vel en chance for vintergækker i stuen i januar.

Skuddene er allerede så lange, at der skal bruges lidthøje potter til drivningen.
Skuddene er allerede så lange, at der skal bruges lidthøje potter til drivningen.

3 thoughts on “Vintergækker til drivning

  1. Selvfølgelig kan man blive lykkelig af at grave skvalderkålsrødder op i december 🙂 Hjemme hos mig er lykkefølelsen forbundet med at gøre nye højbede klar og at plante blåbærbuske. Det er da fantastisk at vi kan arbejde i haven langt inde i december 🙂

  2. Hejsa. Herlig kamp, den mod skvalderkålen. Lidt hård at vinde og samtidig svært tilfredsstillende ? Men du får ikke brug for hakken til foråret. I så gennemarbejdet er bed kan du med held trække de nye skud op og komme af med roden og spise det spæde blad. Ja ja, at den er spiselig ved du jo nok. Tak i øvrigt for blok og FB-indlæg. Hygger mig gevaldigt!
    Glade havehilsner
    Kristin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere