Vinterærter med lilla bælge

Vinterærter med lilla bælge

I dag kom jeg til at se på stativet med vinterærter på et par meters afstand og fik øje på noget mørkt mellem bladene. Da jeg undersøgte det, viste det sig, at der var lilla bælge på nogle af ærteplanterne. Resten af ærtebælgene var grønne. Jeg har ikke hørt om vinterærter med lilla bælge.

Vinterærter med både grønne og lilla bælge.
Vinterærter med både grønne og lilla bælge.

De lila bælge er lidt mindre, men lidt tykkere. De grønne er nok lidt sødere, men jeg synes de lilla smager rigtig godt – der er lidt mere at tygge på. Bælgen er helt gennemfarvet lilla. Jeg har kun plukket to lilla bælge for at smage, så jeg ved ikke, hvordan de smager tilberedt. Jeg skal selvfølgelig høste frø af lilla bælge,så de er fredede. Planterne med de lilla bælge ser ud til at være lidt mindre – eller senere, og blomsterne er en anelse lysere. Ellers ligner planterne hinanden.

vinterært_lilla_bælg_6985

Men hvor er de kommet fra? Jeg har frø til vinterærter fra Frøsamlerne af sorten Winterkefe. Desuden tog jeg sidste år til Mere Liv i Haven Festivalen i Holbæk nogle frø af vinterærter fra frøbyttebordet. Mit gæt er, at det er fra frøbyttebordet, at de lilla ærter stammer. Mon der er nogen, som kender sorten – eller har lignende erfaring med frø herfra af vinterærter?

 

4 thoughts on “Vinterærter med lilla bælge

  1. Jeg har dyrket Winterkefe i adskillige år og aldrig haft lilla bælge imellem.
    Frøsamlerne har haft nogle tilfælde af krydsninger mellem ærtesorter i de seneste år. Normalt er ærter jo selvbestøvende så vi ved ikke helt hvordan det er gået til. Én teori er at humlebier har gnavet sig ind i blomsten nedefra.

    1. Jeg har i første såning kun sået Winterkede fra Frøsamlerne, og her er ingen lilla ærter i. Så jeg har sikkert hentet dem på Frøbyttebordet.

  2. jeg havde lilla ærter med til “liv i haven”. Mine har dog mørkerøde blomster, så det kan vel næppe være dem, du har lavet? Jeg har købt dem på et marked i Tokyo. De kan også spises som store ærter, men bliver lidt bitre.
    Men et muntert farveindslag i køkkenhaven er de under alle omstændigheder ;0)

    1. Der stod vinterærter på begge de steder på frøbyttebordet, hvor jeg tog ærter. Jeg så ingen frø af lilla ærter på bordet. Jeg kom ret sent, så de har nok allerede været taget.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere