Vesper F1 – en skimmelresistent cherrytomat

Vesper F1 – en skimmelresistent cherrytomat

Tomater er en vigtig afgrøde i min have, og selv om jeg nu har så meget plads i min drivtunnel og drivhus, at der er plads til næsten 50 tomater, så har jeg lige så mange på friland. Der skal være både til henkogte tomater og tørrede tomater til hele vinterhalvåret.

De sidste to somre har jeg ikke haft skimmel i mine tomater på friland overhovedet, men jeg har mange år mistet alle tomatplanter til skimmelen allerede, inden jeg næsten havde nået at få andet end få røde tomater. Det er bare så ærgerligt.

Derfor går jeg på kompromis og er i gang med at afprøve nogle af de nye skimmelresistente F1 sorter til friland. I 2017 dyrkede jeg for første gang Mountain Magic F1, som var den eneste tomatplante uden skimmel i min have den sommer. Den smager ok, og den er rigtig fin til at skære i skiver og tørre til at bruge til dagens æggemad eller spejlæg i vinterhalvåret. Sidste år prøvede jeg også sorten Oh Happy Days F1, som ikke smagte godt, og den delvis resistente Lizzano F1, men ingen af dem er blevet fundet værdige til at dyrke igen.

Mountain Magic høstet 2. november. Det viser da at de klarede hele efteråret uden skimmel.
Mountain Magic høstet 2. november 2017. Det viste sig,  at de klarede hele efteråret uden skimmel.

I år købte jeg sorten Vesper F1, som er en lille cherrytomat. Den skulle være skimmelresistent, men det ved jeg jo ikke med sikkerhed i praksis, da her ingen skimmel har været.

Vesper er en kraftigvoksende sort, så den enlige plante i drivtunnelen har bredt sig lidt på bekostning af naboplanterne. Den fylder ikke så meget i bredden, men den vokser meget hurtigt til 180 cm. Cherrytomater lader jeg altid sætte to-fire stængler, da det ellers bliver alt for lille et udbytte. Og så fyldte den pludselig meget.

Udenfor har jeg haft 4 planter plantet i en firkant, og her er det blevet til en stor samlet beplantning, men stadig så åben, at jeg kan høste de mange små tomater. På et tidpunkt opgav jeg beskæring, og de fik bare lov til at vokse. Jeg har dog forsøgt at binde dem op, men som det kan ses på billedet, har de overvokset de høje pæle, de er bundet op til. Heldigvis er stænglerne ret stive og robuste. Planterne står frit ude midt i køkkenhavestykket.

tomatsoten Vesper
Her står fire planter af Vesper på friland. Billedet er fra sidst i september.

Vepser giver mange små tomater, og jeg kan rigtig godt lide smagen, de er lidt krydrede, ikke bare søde. Men da de første modnede, kunne jeg ikke lide dem. De skal nemlig være mørkerøde, før at de er rigtig modne. De har lille tilbøjelighed til at sprække på planten, men sprækker let, når de plukkes. Derfor plukker jeg dem med det grønne. Klaserne var lidt længere først på sæsonen.

De første modne tomater på Vesper sidst i juli

Klaserne er blevet lidt kortere i september

Tomatklaser på Vesper i september.

Jeg har rigtig mange fine cherrytomater på Vesper her sidst i september. Jeg har lige plukket en stor skålfuld til at tørre halverede. Det kan de fint bruges til, men det tager lidt længere tid at halvere dem, da de er mindre end de cherrytomater, som jeg ellers bruger til at tørre.

Hvis sorten stadig kan købes, vil jeg dyrke den igen næste sommer. Det er ulempen ved F1 – jeg kan ikke selv tage frø med samme egenskaber og vide, at jeg kan have sorten for evigt. Derfor er mine andre tomatsorter også frøfaste.

 

4 thoughts on “Vesper F1 – en skimmelresistent cherrytomat

  1. Med F1 har du den , måske lidt besværlige, mulighed at tage stiklinger sætte dem i vand /ekker måske jord) vinteren over. Så har du sortsægte planter næste år.

    1. Jeg lavede to planter fra stiklinger i foråret, men jeg har ikke prøvet at lave til overvintring. Jeg synes ikke, at jeg har gode steder til at overvintre dem. Men ellers en god ide.

  2. Tak for (de utallige) lærerige posts!

    Jeg har selv haft whippersnapper fra Frøsamlerne på friland i år, med udmærket resultat. Det er en busktomat, så jeg tror jeg vil prøve Vesper næste år. Vil du dele hvor du køber frø? Det ser ud til jeg skal købe fra England, så det må jeg hellere få gjort inden Brexit!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere