Travlhed med løg og omplantning

Travlhed med løg og omplantning

Det er allerede april, jorden er lun, vejret er fint, haven er fyldt med blomster, fuglene synger. Jeg har masser af god stress lige nu – der er så mange ting, jeg skal lave på en gang. Men det er allesammen ting, jeg har lyst til at lave. Når der er så mange gøremål er det, at jeg skal huske at sætte mig ned med en kop te og nyde synet af haven.

I eftermiddags skinnede solen så dejligt, og persillen stod helt utrolig fin og grøn der i solen.

Persillen vokser - det er kun to dage siden jeg plukkede en stor buket.
Persillen vokser – det er kun to dage siden jeg plukkede en stor buket.
I drivtunnelen vokser den ny persille også godt.
I drivtunnelen vokser den ny persille også godt. Der skal vist luges lidt.

Et andet grønt drys fra haven lige nu er top af hvidløg. Jeg har nogle hvidløg, som vokser vildt mellem skvalderkål under Filippatræet. Her høster jeg toppen til purløg. De rigtige purløg er lige ved at være lange nok til, at de første kan høstes.

Vildtvoksende purløg mellem skvalderkål.
Vildtvoksende purløg mellem skvalderkål.

Det lune forårsvejr har fået aspargesskud på banen – det har jeg aldrig før set så tidligt. De titter op mange steder i aspargesbedet, så i går kultiverede jeg nok for sidste gang her. Jeg gik og roste mig selv for, at jeg i så god tid havde fået forårsklargjort mine aspargesbede.

De første aspargesskud på vej op.
De første aspargesskud på vej op.

Varme aprilsdage har også sat ekstra gang i rabarberstilkene. Jeg havde sat en sort plastikspand omvendt over en rabarberplante. I dag løftede den spanden op fra jorden. Godt tegn på, at der var stilke at høste – ved drivning bliver der brugt mere energi på stilkene i forhold til bladene.

Lange, lækre stilke under spanden - bagved en anden rabarberplante, der ikke er blevet drevet.
Lange, lækre stilke under spanden – bagved en anden rabarberplante, der ikke er blevet drevet.
De drevne rabarber blev suppleret med nogle rabarberstilke fra drivtunnelen.
De drevne rabarber blev suppleret med nogle rabarberstilke fra drivtunnelen. Det blev til rabarber trifli.

I går vovede jeg at lægge yderliger 30 stk kartofler under plasten, hvor jorden er helt lun i øjeblikket. Så bør der være masser af kartofler til Grundlovsdag.

Jeg fik også i går lagt to bede med zittauerløg og lidt rødløg. Det blev ca. 300 stk – det er hvad der bruges til frokost til sildemadder på et år. Så der skal lægges en hel del flere, før vi er selvforsynende med løg. Det bliver aflange zittauerløg – sælges som bananløg, rødløg og skalotteløg. Men efter en gang tordenregn natten til idag, så er jorden for våd – måske i morgen. Eller måske overmorgen, da det måske bliver frost natten til onsdag. Jeg dækker nok den ene nat lidt fiberdug over de to bede, jeg har lagt. Bare for ikke at risikere st9kløbere.

Stikløg skal placeres, så spidsen stikker op af jorden.
Stikløg skal placeres, så spidsen stikker op af jorden.
I år har jeg kun 4 rækker løg på et 110 cm bredt bed i håb om mindre angreb af løgskimmel.
I år har jeg kun 4 rækker løg på et 110 cm bredt bed i håb om mindre angreb af løgskimmel.

I dag fik jeg plantet en masse tomater, auberginer og peberfrugter ud i små enkelt potter. Nu er problemet bare, at jeg ikke aner, hvor jeg skal anbringe dem. De næste par dage skal de dog ikke have så meget lys, da deres rødder ikke kan optage nok vand de første dage efter udplantningen. Derefter håber jeg, at de snart kan blive stående i drivtunnelen døgnet rundt.

Aubergine i massevis.
Aubergine i massevis i hver sin lille potte.

Jeg nyder virkelig mine mange påskeklokker, som jeg synes er meget flottere end min enlige rigtige julerose. Jeg havde oprindelig 4 forskellige påskeklokker. Nu har de selvsået og givet mange flotte nye.

Den hvide julerose synes jeg ikke er nær så flot som påskeklokkerne.
Den hvide julerose synes jeg ikke er nær så flot som påskeklokkerne.
Selvsået hvid påskeklokke - jeg synes den er så fin.
Selvsået hvid påskeklokke – jeg synes den er så fin.

10 thoughts on “Travlhed med løg og omplantning

 1. Hvor ser det dejligt ud med alt det, som spirer. Selv har jeg netop omlagt min køkkenhave, så der bliver mere plads at dyrke på. Det er jo skønt men betyder, at det hele ligger som en brun mark lige nu – med en enkelt undtagelse. Jeg har ladet noget grønkål stå. Den hedder Red Russian og er virkelig god til fx morgensmoothies 🙂 Vh Berit

  1. Jeg har i år ingen Red Russian planter. Det plejer jeg at have, men jeg fredede lige en lille plante i dag, tror den er spiret her i foråret. De plejer at spire frem de underligste steder, og så planter jeg dem hen, hvor de kan få lov til at stå. Jeg bruger tit bladene i salat i foråret. Det gør jo ikke noget, at din have er brun nu – den skal nok blive grøn meget hurtigt.Der er også noget af min, som ligger brun hen lige nu, da jeg skal have flyttet en gang og lavet en ny, inden jeg skal så og plante.

 2. Åh de føste asparges! Jeg går og kigger hver dag i mit aspargesbed som jeg lavede sidste år, men endnu er det ingen tegn på skud. Jeg er så bange for at de er døet. Jeg dækkede mit bed med træflis for at holde ukrudt væk, jeg håber at det ikke har dræbt dem…

  1. Jeg har ingen erfaring med asparges med dække med træflis. Men jeg ved, at små forårsløgblomster kan have lidt svært ved st skyde op gennem flis.

   Det er i hvert fald vigtigt, at du ikke får vendt træflisen ned i jorden, da den så vil forbruge kvælstoffet til at omsætte flisen, og så kommer dine asparges til at mangle kvælstof. Jeg synes ikke barkflis er et oplagt valg til at jorddække med i et aspargesbed. Tang eller plantedele synes jeg er bedre, da de nedbrydes og frigiver næringsstoffer. Med flis vil det være svært at komme til at give aspargesene gødning.

 3. Spændende at følge med i dine løg. Dyrker du dem alle fra stik løg? Hvilken sort er dine bananløg?
  Tak for en spændende blog

  1. Jeg har i mange år kun dyrket fra stikløg. Bananløgene er zittauerløg af sorten Bamberger, købt hos Trifolium Frø i Skive. De er meget velegnede til at bruge til den daglige sildemad.

   Jeg er ved at forsøge at lære mig kunsten at dyrke løg fra frø. Jeg synes det er noget fumleværk, men arbejder intenst på det.

 4. Hej Karna.
  Mine asparges er også kommet op. Jeg har dog flere gange oplevet, at de spæde skud blev ødelagt af frost. Gør du noget for at beskytte dem?

  1. Jeg kan ikke huske, at jeg har haft frostskader på asparges. Jeg har aldrig beskyttet dem, men normalt har jeg ålegræs på bedet, så det er måske forklaringen. I år har jeg bar jord for at komme i bund med noget flerårigt ukrudt. Jeg havde let nattefrost for to nætter siden – jeg kan ikke se skader.

 5. Meget smuk blog. Virkelig en fornøjelse at læse med på. Og hvor jeg kender det med den gode stress i haven – at man skal huske at sætte sig ned med en kom the. Jeg glæde mig til at læse med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere