Tomater på friland og i drivtunnel

Tomater på friland og i drivtunnel

Jeg nyder virkelig, at haven er så frodig og grøn, og at jeg ikke skal tænke på at vande – kun i drivhus og drivtunnel med nogle dages mellemrum.

Mine frilandstomater står så frodige og flotte, at det er en fryd. Jeg har i går spist den første modne tomat på friland – en af mine gule Karnas miniblomme. Det er lige så tidligt som i drivhuset.

Bed med høje frilandstomater: Mountain Magic og Dorenia.
Bed med høje frilandstomater: Mountain Magic og Dorenia.
Frilandstomaten Bell Star har store grønne tomater, men de er helt skjult af den frodige vækst.
Frilandstomaten Bell Star er en busktomat. Den har store grønne tomater, men de er helt skjult af den frodige vækst.

Nu håber jeg bare, at der ikke kommer kartoffelskimmel på tomatplanterne. Jeg kigger hver dag kartoffelbedene efter for kartoffelskimmel. Endnu ingen angreb – men det kan være svært at se de første angreb, for nogle af kartoffelbladene har jo lidt visne blade og pletter på det her tidspunkt.

I år har jeg mange hektar kartoffelmark på den anden side af vejen. Det ser flot ud – den står i fuld blomst lige nu. Her kommer der garanteret ikke kartoffelskimmel – der bliver sprøjtet jævnligt. Det er i øvrigt læggekartofler til Marokko en stor del af dem. De var helt røde og stank af kemi, da de blev lagt. De var behandlet mod rodfiltsvamp. Jorden blev dybdebehandlet i 60 cm dybde, for at de kan køre med optagemaskinen. Jeg tror ikke jorden har godt af den behandling, det var voldsomt. Men kartoflerne står fantastisk frodigt. Indtil nu har der heller aldrig tidligere været dyrket kartofler på jorden, det plejer at veksle mellem sukkerroer, byg og hvede.

Kartoffelmark.
Kartofler så lang øjet næsten rækker. Markerne er store her på Lolland. Det er ren monokultur.

I drivhus og drivtunnel er der heller ingen kartoffelskimmel. I drivtunnelen har der været ganske lidt angreb af gråskimmel, da vi havde nogle regnfulde dage, og jeg derfor havde lukket døren i den ene ende, mens endevinduer og et tagvindue stod åbent. Nu står både drivhus og drivtunnel helt åbent døgnet rundt. Dog lukker de to tagvinduer med vinduesåbenere i, når temperaturen kommer under ca. 20° C.

Der er også stor frodighed i drivhus og drivtunnel, og vi har høstet tomater i snart 14 dage, men i begrænset mængde, og de er ikke så søde og gode i den her kolde sommer, så forhåbentlig kommer der mere varme og sol. Til gengæld får vi mange rigtig velsmagende agurker. Der er mange peberfrugter og chilier på vej.

Gardeners Delight var den første med modne tomater.
Gardeners Delight var den første med modne tomater.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere