To hvidløgsbede er gjort klar og dækket til

To hvidløgsbede er gjort klar og dækket til

Det er dejligt at få lavet nogle ting i god tid – eller bare til tiden. På min lerjord er det næsten altid problematisk at bearbejde jorden om nogle uger, når jeg skal have hvidløgsfeddene i jorden. Derfor prøver jeg altid på at få hvidløgsbedene gjort klar inden efterårsferien – eller inden jorden begynder at bliver meget tung og våd. Vi fik meget regn i september, og nu lover de igen flere dage med regn. Derfor er jeg glad for, at jeg har fået ryddet, kultiveret og gødet de to bede til hvidløg. Jeg har dog glemt at give bedene et drys træaske, som jeg plejer.

Det tidligere bed med drueagurker og nu kommende hvidløgsfed har fået et tyndt lag græsafklip, så der er føde til livet i jorden.

Til gengæld har de fået rigeligt med lupingødning. Det var faktisk lupingødningen, der var årsag til, at de bede blev gjort klar for nogle dage siden. Jeg har de sidste to år opbevaret de kraftige plastiksække fra Farmergødning med kyllingegødning og lupingødning i på et par paller med nogle tagplader over uden problemer. Men nu havde der åbenbart været rotter på strejf og gnavet hul i to sække med løs lupingødning. Jeg tror ikke, at de har ædt det, bare skullet undersøge dem, og jeg kan ikke se, at de er her nu. Resultatet var, at en del af det lå vådt på jorden. Det er nu endt i hvidløgsbedene og bedet med udplantede løgplanter til overvintring. Resten af mine sække med gødning er nu kommet i lukkede plasttønder.

Det ene hvidløgsbed har der været drueagurker på i sommermånederne, og der har jeg lige høstet en halv trillebørfuld forvoksede asier, som hønsene nu æder med stor fornøjelse. Det er det gode ved at have høns – madspild har vi ikke.

Bedet har givet et meget stort udbytte af agurker trods den tørre sommer. For første gang har jeg prøvet at lægge ukrudtsdug ud over et bed i længere tid. Drueagurkerne stod i en lang række midt i bedet og med en bane af ukrudtsdug på hver side af rækken. Det holdt perfekt på fugtigheden, og ingen ukrudt i bedet betød, at det var let at høste drueagurkerne.

Da jeg tog dugen væk, var jeg meget spændt på, hvordan jordstrukturen var. Heldigvis var den rigtig fin, og jeg kunne kultivere gødningen ned i jorden. Jeg har nogle steder i haven dækket med noget fibertex mod ukrudt, og her er jorden meget mere kompakt end under den sorte plastdug, som vandet let trænger ned igennem. Jeg tror også at der kan komme mere luft igennem den. Jeg kunne bare godt ønske mig et andet materiale end plastik.

Minusset er selvfølgelig, at jorden hen over sommeren ikke er blevet tilført andet organisk materiale end agurkernes rodsystem. Derfor strøede jeg lidt græsklip ud over bedet, inden jeg dækkede bedet igen med ukrudtsdug. Det andet hvidløgsfed fik samme tur. Nu håber jeg at ukrudtsdugen både forhindrer fremspirende ukrudt, og at regnen ødelægger den løse og gode jord, inden jeg skal sætte hvidløg.

Hvidløgbedet er dækket med sort ukrudtsdug, indtil feddene skal sættes. Kønt er det ikke.

Når jeg har sat hvidløgene, bliver jorden dækket med et tykkere lag græsklip, som skal beskytte jorden hen over vinteren. Det tilfører så jorden masser af organisk materiale og føde til regnorme m.m.

Jeg har planer om at eksperimentere med ukrudtsdug til at holde bede ukrudtsfri med i foråret, indtil jeg skal så i dem. Det er 165 cm bredt, så det vil dække både bedet og gangarealer på begge sider af et bed, så det kan forhåbentlig også spare lidt på arbejdet med at holde gangene fri for alt for meget ukrudt. Det er et forsøg, og jeg håber at ukrudtsdugen har en lang levetid, når jeg lægger det sammen og væk fra sollyset, når det ikke er i brug. I dyrkningssæsonen skal bedene dækkes med afslået græs. Det tror jeg er bedre for jordlivet.

Men bedet med drueagurker bliver næste år sikkert en gentagelse af mine gode erfaringer fra i år, selv om det også fungerede godt i den tørre sommer i 2018, hvor bedet var dækket med et meget tykt lag tørt græs. Men i juni, hvor de skal plantes ud, er det ikke altid, at der er jorddække nok.

4 thoughts on “To hvidløgsbede er gjort klar og dækket til

  1. Kære Karna Maj.
    Mit figentræ har en stor mængde små umodne frugter, der jo ikke når at modne her. Kan man bruge de små umodne figner, der sidder lige nu i oktober til madlavning, – marmelade eller chutney?
    mvh peter

  2. Hej Karna,

    Jeg har overtaget en skøn køkkenhave med vores nye hus. Der er plantet hvidløg i et af bedene, men hen over vinteren har sneen lagt alle de smukke toppe ned. Kan du hjælpe mig? Skal jeg klippe toppene af, lade dem være, eller er det bare helt for sent at gøre noget?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere