Årets sidste såning – persille og salat

Årets sidste såning – persille og salat

Det er altid lidt sørgeligt, når jeg skal indse, at det er ved at være for sent at så nye afgrøder. I dag nød jeg i oktobersolen at så de sidste frø i år.

Jeg såede en rootrainer med persille. 20 rum med kruspersille og 12 rum med bredbladet persille. Kruspersille er mere vinterhårdfør, og jeg har ikke tidligere prøvet at så bredbladet persille til udplantning i det tidlige forår, men nu skal det afprøves.

Jeg såede to rootrainer til med salat, som også skal overvintres som småplanter i rootrainer i drivtunnelen. En rootrainer med Little Gem og en med 4 forskellige sorter: Rød ugebladet, Grøn ugebladet, Cerbietta og hovedsalaten May King.

I dag var der tid til at lege lidt, så jeg lavede en rootrainer, hvor jeg viser de forskellige trin, jeg bruger for at få så god en såning, som muligt. Det fungerer i hvert fald for mig.

  1. Rummene i rootraineren fyldes med en god råjord. Jeg bruger hjemmelavet råjord.
  2. Med to fingre presser jeg jorden let sammen.
  3. Jeg vander overfladen af jorden. Mængden af vand afhænger af, hvor fugtig/tør såjorden er.
  4. Frøene drysses ud på den fugtige overflade – ofte er det en god ide med en halv time mellem 3 og 4.
  5. Et tyndt lag jord dækkes over og trykkes let sammen med to fingre, så frøene får god jordkontakt.
  6. Jeg sprayer overfladen med vand – mængden afhænger af jorden fugtighed. I dag var det to tryk på min sprayflaske. Om sommeren ofte fire gange.
  7. Jeg drysser løs jord over, så vandet omkring frøet ikke så let fordamper.

 

Derefter lægger jeg plastlåget over det såede og sætter den ind i min Growcamp, som jeg bruger til at forkultivere i. Nu bliver der ikke for varmt under plastlåget, selvom solen skinner. Om sommeren dækker jeg over med hvid plast eller andet, som dæmper sollyset, så jorden ikke bliver for varm. De kommende dage loves der 10-15° døgnet rundt, så det er perfekt til at spire salat- og persillefrø i.

Det fungerer rigtig godt med min Growcamp sat op i bordhøjde til at forkultvere i. Jeg kan bedre holde øje med planterne, det er lettere at vande og tynde ud. Og planterne stortrives. Den sidste uge har der været plast på sider og tag og net i enderne. Det er vigtigt, at de små planter ikke får det for vådt, så derfor må de ikke blive udsat for regn.

Forrest står salatplanterne fra såningen 12. september september. De skal plantes ud i drivtunnelen om nogle uger.

Jeg bliver faktisk rigtig glad, når jeg står og kigger på alle mine forkultiverede planter og glæder mig, til de skal plantes ud i drivtunnel og drivhus. Men her er der endnu masser af tomater på vej. Agurker bliver der derimod ikke ret mange flere af. Alle tre agurkplanter fik agurkskimmel, og jeg fjernede alle blade. De har ikke rigtig vækstkraft til at komme igen, men jeg høstede dog en agurk i dag. Peberfrugterne vokser og modner stadig, mens jeg har høstet sidste hold auberginer for et par dage siden – der er ikke flere auberginer på vej, men planterne er smukke og blomstrer.

One thought on “Årets sidste såning – persille og salat

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere