Små frø i jorden på en kold forårsdag med snevejr

Små frø i jorden på en kold forårsdag med snevejr

I dag er det forår på kalenderen, men ikke ude i den barske virkelighed. Her sner det på tredje døgn, sneen fyger, og det er blæsende og koldt.

God morgen til en gård, hvor der er endnu mere sne end dagen før. Svært at finde et sted til mere sne.
God morgen til en gård, hvor der er endnu mere sne end dagen før..

Men selv om det er vinter derude, så er det 1. marts tid til at begynde at forkultivere alle de planter, som skal plantes ud i køkkenhaven i det tidlige forår. Salat, spidskål, knudekål, blomkål, sommerhvidkål, knoldfennikel. Alle de grønsager som er de første, der kan høstes i køkkenhaven fra sidst i maj og i juni. Uden dem kommer vi til at mangle grønsager.

Derfor skal de sås nu – uanset om det er midt i en snestorm, hvor vejene knapt er farbare, skraldespanden ikke bliver tømt, busruten er indstillet og posten åbenbart heller ikke kommer. Gad vide hvornår det brev fra Birgit dukker op med de frø, som hendes søn har haft med hjem fra Skotland til os. De skulle helst ikke forlise hos PostNord. Flemming måtte varme låsen op på postkassen, da den var frosset, for at vi kunne konstatere, at der heller ikke var noget brev i dag,

Nå, det var såningen og jord at så i. Jeg havde udvist rettidig omhu og fyldt rootrainere op med jord, inden vi fik frost og vinter. Derfor kunne jeg i dag gå ned i drivtunnelen og hente tre rootrainere med jord – lige klar til at så i. Der har endnu ikke været frostvejr i drivtunnelen – til morgen var der 3° varme. Jorden var selvfølgelig kold, og derfor måtte den varmes lidt op, inden jeg kunne så.

Rootrainere med såjord er blevet hentet i drivtunnelen.
Rootrainere med såjord på vej ind.
Jorden er sat til opvarmning ved brændeovnen. I baggrunden rootrainere med såede løg til spiring.
Jorden er sat til opvarmning ved brændeovnen. I baggrunden rootrainere med såede løg til spiring.

I dag var der løg på vej op i nogle af de 6 rootrainere med løg, som jeg såede 22.februar. De har stået til spiring på stuegulvet. De tre rootrainere med spirer er nu flyttet til vindueskarmene i stuen og mit kontor. Senere skal de til nogle koldere vindueskarme eller i drivtunnelen. Men begge steder er det for koldt foreløbig.

Små løgspirer på vej op ad jorden. De er sået 22.februar.
Små løgspirer på vej op af jorden. De er sået 22.februar.

Løgene såede jeg ved arbejdsbordet i drivtunnelen, inden det blev vinter. I dag måtte jeg indtage spisebordet i stuen mellem to måltider. Her fik jeg sået en hel rootrainer til med mange forskellige sorter af spidskål. I en anden rootrainer blev der sået salat og knudekål. Og i den tredje knoldfennikel og blomkål. De to med spidskål og salat er sat til spiring i en kølig vindueskarm ved ca. 15°. Den tredje står lige nu i stuen og spirer.

En voksdug på spisebordet – og så kan der sås.

Det er en dejlig fornemmelse at stå med et helt arsenal af nye frøposer her i foråret. Hvor ville jeg ønske, at der var ét system med én god frøpose, som var til at åbne, tage frø og så lukke den effektivt igen. Jeg må sætte tape på mange poser, for at frøene ikke skal rasle ud under opbevaringen. Det ville også være praktisk med ens størrelse på frøposer.

Frøposer er et herligt syn.
Frøposer er et herligt syn.

Nogle frøposer flyder nærmest over med frø, andre er der næsten ingen i. Men som regel ved man det, når man køber. En af de nyindkøbte frøposer var fra det velrenomerede Thompson & Morgan i England med spidskålssorten Hispi F1. Der stod at der var ca. 40 frø i, og jeg havde vurderet, at 40 frø lige kunne række. Da jeg åbnede den, dryssede der ud over frø også smulder ud. Det giver mig altid en dårlig fornemmelse – nå nu har jeg fået opfejet. Så jeg tømte posens indhold ud på en tallerken, incl. smulderet. Der var 31 frø! Havde det været 38, var det måske i orden. Jeg føler mig snydt!

Der var kun 31 frø i posen.
Der var kun 31 frø i posen.

Sidst på dagen var der et lille ophold i snevejret – eller næsten. Der kom bare lidt snefnug og solen tittede næsten frem. Så vi var en tur ude og se på sneen på vore tre matrikler.

Store åbne vidder med sne på vore nye grund.
Store åbne vidder og flotte træer med sne på vore nye grund – og en meget spæd forårssol på en kold dag.
Det kunstneriske indtryk er her.
Det kunstneriske indtryk var så absolut størst her. Alle vandrette flader har lige nu et smukt snedække.

4 thoughts on “Små frø i jorden på en kold forårsdag med snevejr

  1. Hej Karna, jeg har et spørgsmål som jeg håber du kan svare på:
    Jeg har sået porrer, forårsløg og salt i bakker i slutningen af februar, men spørgsmålet er:
    Skal jeg stille bakkerne i er rum med et stort sydvendt vindue med kun 14 grader, eller i et nordvendt vindue ved 19 grader?
    Hilsen Markus

    1. De vil spirer fint begge steder. Men hvis de står i et sydvendt vindue med sol, så må de ikke stå i noget med klar plast over, da der bliver meget varmt deri, hvis solen skinner. Sætter du det i en hvid plastpose, bliver der ikke for varmt derinde. Salat spirer dårligere, hvis temperaturen bliver mere end 20°, spirer bedre ved 15°.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere