Hvor tæt kan jeg dyrke køkkenhave op til en hæk?

Hvor tæt kan jeg dyrke køkkenhave op til en hæk?

Det var en dejlig morgen – ikke mindst fordi  Ane Rørdam Hoffmeyer fra MULD lige kiggede forbi og fik en kop morgenkaffe, vi gik på havevandring og snakkede planter og dyrkning i to timer. Og så byttede vi selvfølgelig også lige lidt planter. Så nu har jeg igen polejmynte og tre planter, som jeg aldrig har dyrket før: knoldgaltetand, ananaskirsebær og en Dattelwein tomat.

Til gengæld drog Ane hjem til MULD med en sæk rødder af kulsukker, som skal bruges til at anlægge et helt stykke kulsukker til at bruge til at lave udtræk af sammen med brændenælde til gødningsvand. Og det er den rigtig god til. Her breder den sig uhæmmet, hvis ikke jeg er over den. Og der hvor jeg gravede rødder op, er der så meget rod tilbage i jorden, at der kommer en ny plante i løbet af nogle uger. Og skulle en enkelt forsvinde, vil jeg juble. Jeg fik også afsat et par store påskeklokker, som stod opgravede og ventede på et godt hjem, to forskellige salvier og lidt forskellige andre planter, som Ane syntes var spændende.

Knoldgaltetand og polejmynte
Den store er en knoldgaltetand, den lille en polejmynte.
Dattelweintomat - ikke så stor, men jeg kan nå at smage tomaterne.
Dattelweintomat – ikke så stor, men jeg kan nå at smage denne gamle sort fra i hvert fald 1750. Og tage frø.

Ane hjalp mig også lige med at overveje, hvor vi kan placere den væksttunnel, som jeg har planer om at sætte op til efteråret. Men det er et alvorligt indgreb i en have, og der skal fældes træer. En af Anes pointer for, at det er den meget store Thuja, som skal væk, var, at den får man jo ikke noget spiseligt fra. Jeg er måske også ved at være overbevist om, at det er der, det skal stå. Så skal jeg bare tage stilling til, hvor det nok 14 m høje træ kan lægges ned – det kan kun blive i min køkkenhave. Og så er der størrelsen på tunnelen.

Igen i dag var det alt for varmt at gå i haven midt på dagen, og det gælder om at huske at vande drivhusplanterne godt, inden varmen sætter ind, og alle vinduer og døre skal stå på vid gab til sent på dagen.

Først sidst på eftermiddagen var solen væk fra det sidste stykke skvalderkål, jeg manglede at rydde til det nye bed til majs. Hårdt arbejde, når det er så varmt. Men i dag blev det færdigt, og nu er det blevet vandet godt – det var knastørt. Så i morgen kan der plantes.

Nyt majsbed.
Det ryddede bed, hvor der skal plantes majs.

Det ryddede stykke går helt op til en næsten 2 m høj hasselhæk, så spørgsmålet er: Hvor tæt på kan jeg dyrke grønsager? Alle eksperter er nogenlunde enige om, at der skal være 1-1,5 m afstand mellem hække og køkkenhavens bede. Og det er praktisk med god afstand, når der skal kllippes hæk, og man er sikker på, at planterne i bedet trives fint. I kan sikkert høre, at nu kommer der et men.

Afstand mellem hæk og bed
Eneste sted i med stor afstand mellem hæk og grønsagsbede – kun fordi det er en siddeplads med solens sidste stråler.

MEN jeg har høje hække rundt om hele haven for at have god læ i min have, og jeg kan ikke bruge så meget plads mellem hæk og køkkenhave til ingenting! Derfor er mine bede meget tættere på hækken end anbefalingerne. Men det kræver en hårdhændet behandling af hækkene – jeg tager simpelthen spaden hvert forår og hakker den ned langs bedenes kanter op mod hække, træer og buske, som kan sende rødder ud i mine bede. Op mod syrenhækken gør jeg det gerne en gang mere i sommerens løb.

bed med kort afstand til syrenhæk.
Bede tæt op til syrenhæk. Hækken skal klippes meget snart, klippes to gange.

Jeg har endnu ingen bede helt op til hasselhækken, så det er et eksperiment at dyrke lige så tæt op til den. Jo smallere stykke, jo mindre gangareal er der også at holde rent for ny skvalderkål, der kommer inde fra hækken. Et alternativ kan være en græsgang på 1 m, som slås hver uge. Men lige nu går jeg efter bed i en afstand på en halv meter fra hækken. Bredden skal gøre det muligt at sætte en trappestige på fast gangareal, så det er sikkert at klippe hæk.

Bedet planlægges til at starte til højre for cementflisen.
Bedet planlægges til at starte til højre for cementflisen.

Lige nu har vi masser af salat og dild, og det giver mulighed for lækre sandwich til frokost – i dag med to slags salat, rejer og dild.

Lækker rejesandwich.
Lækker rejesandwich.

3 thoughts on “Hvor tæt kan jeg dyrke køkkenhave op til en hæk?

  1. Jeg har også et stykke jord op af en hæk. Jeg har sat lidt køkkenhave der, for netop at udnytte jorden. Det som er et hit lige nu er potatopot spande med kartofler i, igår fik jeg mine første kartofler der fra. Det er lykken!

  2. Karna, er der ingen problemer med at rødderne fra hækken gror ind i dine rodfrugter, når du kun holder en halv meters afstand?

    Mvh Anders.

    1. Jeg tager hvert år spaden og stikker den helt ned langs kanten på gangen, så evt. rødder inde i bedet ikke længere har kontakt til hækken.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere