Såning og plantning af kål

Såning og plantning af kål

I dag nåede jeg hele vejen rundt om at være selvforsynende med kål.

I formiddags kiggede jeg i kulen i drivtunnelen for at se, hvor mange kålhoveder, der lå tilbage. Planen var at så vinterkål senere på dagen – men inden skal jeg jo finde ud af, hvor mange af hver slags kål, der skal dyrkes. Jeg pillede de sidste 4 meget små rødkålshoveder ud – de er blevet til en gryde rødkål her i aften. Dejligt, nu er der både nylavet leverpostej fra påsken og rødkål til frokost de næste mange dage

I dag var det forår. Et sikkert tegn er når tekoppen kommer med i haven. Om vinteren går jeg ind og får en kop varm te.
I dag var det forår. Et sikkert tegn er, når tekoppen kommer med i haven. Om vinteren går jeg ind og får en kop varm te.

Der var kun 5 mindre hvidkål tilbage, så vi skal have lidt flere hoveder næste år for at være sikre på at have nok Vi spiser rigtig mange hvidkål i salatskålen fra januar til maj. Plus stuvet hvidkål. Fra oktober til januar spiser vi Filderkraut. I det hele taget er jeg meget konservativ omkring sorter af vinterkålen – her har jeg eksperimenteret og fundet mine favoritter: Hvidkål er Marner Lagerweiss, rødkål er Rodynda.

Til gengæld eksperimenterer jeg med sorter af savoykål i år – her er der 7 sorter, som skal testes for hårdførhed overfor barske vinterforhold, og for smag. Så bliver vinteren sikkert mild.

Rosenkål får jeg også mange sorter af med forskellig tidlighed og hårdførhed i år – fra høst i september til april. Normalt dyrker jeg kun vintersorterne, da jeg synes, der er så meget andet i haven i efteråret. Men min mand er vild med rosenkål og kigger langt efter poserne med de store efterårsrosenkål i butikkerne. Så nu forsøger jeg med 3 sorter af dem.

Så er frøposerne med kål fundet frem. De forskellige kåltyper ligger i bundter med elastikker om.
Så er frøposerne med kål fundet frem. De forskellige kåltyper ligger i bundter med elastikker om.

Jeg fik sået 6 rootrainere til med efterårs- og vinterkål i eftermidag – der sneg sig lige 8 blomkål ind også. Det giver ialt 192 kål – er der nogle få, der ikke spirer, så går det nok endda. Jeg håber på, at jorden bliver så tør, at vi kan få pløjet min ny køkkenhave op, inden det bliver plantetid. Ellers bliver der trængsel i min nuværende køkkenhave.

Lidt tankevækkende at alle kålene til godt et halvt år kan stå på så lille en plads.
Lidt tankevækkende at alle kålene til godt et halvt år kan stå på så lille en plads. Bagved kasser til såning af porrer.

Jeg har allerede sået spidskål. De står lige nu i drivtunnelen og vokser stille og roligt. De har stået her, siden de var kimplanter og har det fint. Blomkålene skulle også have været sat derud. De kom i stedet for under vækstlys for at de skulle forkæles. De er nu stort set gået ud, efter at jeg flyttede dem over i vindueskarmen. Jeg må lære, at kål ikke kan forkultiveres indenfor – jeg kan i hvert fald ikke.

Spidskål på vej.
Spidskål på vej i drivtunnelen.

Til gengæld har jeg plantet store blomkålsplanter ud på friland i dag sammen med nogle få broccoli og nogle forvoksede spidskål, som jeg havde overvintret som små. De løber bare i vejret. De bliver sikkert ikke til hoveder, men nu er de blevet plantet ud!

Jorden er meget våd i køkkenhaven, men netop det valgte stykke kunne jeg faktisk kultivere gødning ned i. Det var bedet, somjeg i december havde gennemgravet meget dybt for at få mine yacon op. Planterne kunne bestemt ikke lide at komme ud i sol og vind fra en ellers beskyttet tilværelse i drivtunnelen. Nu er der kommet tunnel med to lag fiberdug over.

De hang lidt med bladene, da de kom ud i sol og blæst.
Planterne hang lidt med bladene, da de kom ud i sol og blæst.
Dejligt forårsvejr og dejligt at plante igen.
Dejligt forårsvejr og dejligt at plante igen.
Selv om jorden er meget våd, så skal der vandes, så rødderne kan få god jordkontakt.
Selv om jorden er meget våd, så skal der vandes, så rødderne kan få god jordkontakt.

Desværre blev det gradvist koldere og mindre forårsagtigt sidst på dagen. Men min nyerhvervede krokusplæne står så smukt. Der er nok 100 m2 plæne med selvsåede krokus. De har selvsået inde fra min grund og har stille og roligt bredt sig 10 m ind på den anden side af hækken. Og nu er det min krokusplæne, og jeg nyder synet.

Krokusplæne i solskin.
Krokusplæne i solskin. Der er kun lilla og hvide krokus.

6 thoughts on “Såning og plantning af kål

 1. Hej, du skriver vinterkål! Hvad mener du med det?
  Er det grønkål bl. Andet?
  Kål dyrker jeg ikke mange af , da det næsten kun er sommerfuglene som får glæde af dem.
  Her er stadig meget koldt , jeg bor mellem Nibe og Løgstør .
  Har i ikke nattemperatur i minus?
  Venlig hilsen fra Mona

  1. Vi har haft nattefrost, men nu ser det ud til, at det er ovre foreløbig, så derfor sår jeg nu.

   Med vinterkål mener jeg rødkål, vinterhvidkål, savoykål, rosenkål og de sene efterårsspidskål som Kalibos og Filderkraut. Grønkål venter jeg lidt med at så, ligesom vinterbroccoli og blomsterkål,

   Jeg har bionet over mine kål.

 2. Hej Karna, tak for en god blog som jeg læser jævnligt. Jeg har et spørgsmål; hvordan ved jeg, hvilke rosenkålssorter, der er vinterrosenkål og hvilke der er efterårstyper? Jeg har prøvet at google, men kan ikke finde en liste. Jeg har frø af sorten “Groeninger”, den er måske en efterårssort? Vh Esther

  1. Groeninger er en middeltidlig sort – det fandt jeg ud af ved at google: Groeninger rosenkål. De tidlige høstes fra september-oktober.de middeltidlige fra november-december. De sene fra januar til april. Det er kun dem med hæst fra januar til april, der er rigtige vintersorter. Jeg havde sidste år Brendan F1 og Trafalgar F1, som har klaret vinteren i år. Jeg har i år også købt sorten Fillbasket, som anbefales i engelsk havelitteratur. Den skulle kunne høstes december-januar. Jeg har købt frøene hos Kings Seeds – de har ret mange sorter af rosenkål.

 3. Så endelig ser det ut til å bli vår!!
  Du er godt igang med kålsådd ser jeg.
  Jeg har vintersådd kaldt endel kål i mitt drivhus og den er såvidt tittet opp. Jeg prøver alltid å få til noen få kålplanter inne også, for å få noen tidlige spisskål, men som du så lykkes jeg aldri. Sådden starter fint, men så bare tørker den ut.
  Ekstralys får den også. Mange får fine planter innomhus, skulle gjerne ha vist hva som skal til for å lykkes.
  Men jeg får alltid fine planter ved å så kaldt i drivhus, heldigvis. Dine spisskål ser ut til å klare seg. Lykke til.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere