Så ankom der læggekartofler og de første frø

Så ankom der læggekartofler og de første frø

Jeg har brugt den sidste uge til at finde ud af, hvad der skulle købes ind til haven her i foråret af kartofler, løg, frø, potter osv.

I år lavede jeg en komplet liste over, hvad jeg havde på lager af frø, som jeg forventede ville spire uden problemer. Alle de sorter, der var nok af, fik sort tekst. Alle, der skulle købes nyt af, fik orange tekst. Og så blev den orange tekst lavet sort, efterhånden som jeg bestilte. Og nye sorter blev føjet ind med sort tekst. Det var lidt af et arbejde, men nu har jeg faktisk styr på, hvad jeg har -på papiret. Så skal jeg bare kunne finde poserne i virkelighedens verden. Alle poser af samme art er bundtet med elastikker og står i smalle, lange kasser. Det plejer at fungere i praksis.

Jeg har lige bestilt det allersidste, så nu skal det bare nå frem, inden det skal sås eller i jorden. Det er lidt sent med de nye sorter af sød peber, som jeg er faldet for. Men forhåbentlig kommer frøene snart.

De første frø og alle mine læggekartofler kom i dag fra Camilla Plum. Hurtigt og effektivt med GLS direkte hertil. Og som noget nyt fik jeg mail fra GLS, at jeg kunne forvente at modtage mellem 10 og 12.30. De bliver bedre og bedre, mens PostNord bliver langsommere og langsommere.

Kasse med masser af læggekartofler.
Kasse med masser af læggekartofler.

I år er stort set eneste nyt på kartoffelfronten, at der skal dyrkes flere. Jeg er ved at have nået bunden i kassen med Ditta allerede, og så er der kun lidt Æggeblomme og Aspargeskartofler tilbage. Det er for tidligt at være nødt til at købe kartofler.

De fleste år bruger jeg egne læggekartofler, men med års mellemrum køber jeg helt nye læggekartofler. Det blev så i år, men sortimentet er stort set det samme – det er ikke her, jeg eksperimenterer med nye sorter i år.

Jeg havde allerede for nogle uger siden købt de to tidlige sorter Solist og Hamlet, og de er i gang med at spire. Solist har jeg ikke prøvet før, men Hamlet har jeg dyrket mange gange, da den smager godt.

Spirerne er fint på vej - jeg regner med at komme de først i kartoffelpotter om en uges tid
Spirerne er fint på vej – jeg regner med at komme de første i kartoffelpotter om en uges tid

I kassen i dag var der 5 kg Annabelle, som er min hovedsort til sommer og efterår. Den mest velsmagende sort.  Desuden vinterkartoflerne Ditta og Rød Raja – den sidste er det nogle år siden, jeg har dyrket, men det er en god gemmekartoffel. Der var også Aspargeskartofler, som jeg foretækker som pillekartoffel. Eneste nye sort er Pink Fir Apple, som ligner Asparges meget, og den skulle også være en meget fast salatkartoffel. Måske den er lettere at dyrke end Asparges, jeg har da lov til at håbe.

Dejligt at have kartoflerne i hus allerede nu, og der skal sættes lidt Annabelle til spiring nu. Resten skal sættes koldt – der er 7-8 uger til det er tid at sætte andet end tidlige kartofler.

Pink fir Apple ligner meget Asparges.
Pink Fir Apple ligner meget Asparges.

I pakken var der også nogle nye sorter af forskellige frø. I år har der sneget sig mange sorter med, hvor der står noget med vinter. Vinterærter, vintersavoykål, vintersalat osv.

Noget helt nyt hos Camilla Plum er vintertomater, hvor tomaterne plukkes, inden de er helt modne og hænges til tørre, som de gør sydpå, men ikke i store bundter, men klasevis. De semitørrede skulle man så kunne bruge af hen over vinteren. Det vil jeg gerne eksperimentere lidt med. Det gør jeg selvfølgelig grundigt – og kom derfor til at købe hele 4 sorter. Der er ikke mange frø i hver pose, kan jeg mærke. Men jeg har også kun plads til en plante af hver sort, tror jeg. Så der er til et par år, hvis det bliver en succes. Det kribler lidt ekstra i fingrene, når det er noget, jeg ikke har prøvet før, Jeg elsker at eksperimentere.

Frø af vintertomater.
Frø af vintertomater.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere