Såning af aubergine, peber og chili

Såning af aubergine, peber og chili

I dag kom der små frø i jorden. 11. februar – det er for chilierne vedkommende næsten to uger før normalt. Jeg såede også peberfrugter og auberginer i dag.

Nogle af de nyere frø, er blev sået i dagl
Nogle af de nyere frø, er blev sået i dagl

Jeg sår i år tidligere af tre grunde:

1. Jeg fik i sommers i fødselsdagsgave en LED vækstlampe, som skal afprøves til chili m.fl.

2. Jeg har nogle ret gamle peber- og chilifrø, som jeg håber vil spire – og de skal måske have lidt længere tid til det.

3. Jeg har i år en stor drivtunnel, og ud fra mine erfaringer her i vinter, så tror jeg, at jeg i år kan sætte alt det forkultiverede derud tidligere, end jeg de andre år har sat det ud i mit lille drivhus.

Jeg har i år valgt at forkultivere i små potter med en sort i hver potte af den simple grund, at jeg så kan tage dem ud fra den sluttede luft, lige så snart den enkelte sort spirer. Og det er meget vigtigt for at få gode planter. Jeg forventer spiring over lang tid med en del ældre frø her i første såning, så det er bedste løsning. Så prikler jeg småplanterne over i rootrainere eller potter, når de er klar til det.

Så er første hold med peber, chili og auberginer sået.
Så er første hold med peber, chili og auberginer sået. Der er sået rigeligt med frø – måske er spireprocenten lav for nogle af sorterne.

I år skal jeg have tomater, chili, peber, agurk, aubergine, basilikum og sikkert også nogle andre sjove ting i min drivtunnel. Jeg investerer ikke i 27 nye sjove sorter af hver, men prøver med de sorter, jeg allerede har frø af og gode erfaringer med. Nogle nye sorter, som jeg har fået foræret, sniger sig dog med. I år drejer det sig om at lære drivtunnelen at kende året rundt – og så er det godt med kendte sorter.

Frøene dækkes til med et tyndt lag jord.
Frøene dækkes til med et tyndt lag jord.

Nu står frøene til spiring i en plastpose med sluttet luft i nærheden af brændeovnen, så frøene får varme nok til at spire. Mon ikke de første spirer dukker op om 4-5 dage? Det er for koldt i vindueskarmen – men her passer temperaturen med ca. 18° om dagen, når planterne er spiret frem og klar til vindueskarmen.

Midt på dagen kom der en sms om, at der nu kunne hentes gratis mæsk hos en af vores gode venner, der var i gang med at brygge porter. Hold da op, hvor var det koldt, blæsende og modvind – godt at der kun er en lille kilometer. Til gengæld var der medvind hjem, så cyklen næsten fløj af sted. Resten af dagen har jeg holdt varmen ved at bage  masser af grovkiks, hvor halvdelen er mæsk. De blev ekstra gode og fik en flot farve af den lidt mørke mæsk fra porterbrygningen.Der er kiks til et par måneder – 11 plader af 24 stk..

Grovkiks af mæsk og med sesamfrø.
Grovkiks af mæsk og med sesamfrø.

4 thoughts on “Såning af aubergine, peber og chili

  1. Ja er det ikke dejligt, at man så langsomt kan komme igang med at så. Jeg har små aubergineplanter af én sort, de nykøbte frø, har taget meget længere om at spire, end de gamle. Det lyder spændende med alle de ting, du nu kan eksperimentere med i drivtunnellen. Tomater venter jeg med nok en måneds tid endnu. Sidste år kom jeg alt for tidligt igang, og planterne var ikke ret gode og blev det aldrig. Kiksene lyder også spændende, det har jeg aldrig hørt om før, at man kan bage med mæsk.

    1. Jeg sår ikke tomatfrø endnu. Sidste år såede jeg 21. februar. Favorita F1 gav virkelig tidlige tomater – midt i juni, mens de andre ikke blev så meget tidligere. Og det blev store uhåndterlige planter, inden de blev plantet ud. Ofte har jeg først sået tomater midt i marts.

      Hjemmehøstede frø, som vi tror er gamle, er ofte ikke meget ældre end dem, vi køber. De spiretester partiet, og er spireevnen stadig god, må de sælge dem. Jeg har hjemmehøstede nye frø, som sommetider spirer næsten 100%.

  2. Ved du om man kan Plante aubergine dybere, ligesom tomater? Jeg har en der har strukket sig efter lyset, som skal prikles om.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere