Rodfrugter skal luges, tyndes og have gødning

Rodfrugter skal luges, tyndes og have gødning

Det er ferietid, og vi nyder at have feriegæster – og være ude i haven, når vejret ellers tillader det. Flere gange har jeg måttet plukke jordbær i silende regnvejr.

Hvid buketroser og klokkeblomster.
Haven er virkelig smuk her ved sankthans.

Feriegæster i regnvejr er lidt ærgerligt, og ukrudtet er vokset umanerligt hurtigt på grund af masser af dejlig regn på bare fem dage.

Nu er der lige halvanden dag, indtil næste feriegæst ankommer, så jeg har haft travlt i haven i dag. Der skulle nippes tomater og agurker, bindes op, og planterne skulle have masser af vand. Det hele vokser, så det er en fornøjelse. Vi har høstet de første 4 tomater og masser af agurker.

Lige nu arbejder jeg efter en prioriteret liste. Første punkt var at få de allersidste planter i potter plantet ud. Så er der kun 3 x rootrainer med stangbønner og 2 x rootrainer med kålplanter, som skal passes med vand. Jeg er bange for at stangbønnerne er sået for tidligt – løgbedene når vist ikke at blive klar til høst, inden bønnerne er meget store. Måske skal jeg så om??

Det vigtigste i dag var at få luget og tyndet de to bede med gulerødder og persillerødder. De var tæt på at forsvinde i en masse virkeligt velvoksent ukrudt.

Hold da op med ukrudt - for en uge siden inden regnen var det ikke ret stort.
Hold da op med ukrudt i bedet med rodfrugter – for en uge siden, inden regnen, var det ikke ret stort.
Mange forskellige slags ukrudt i rækkerne med persillerødder og gulerødder.
Mange forskellige slags ukrudt i rækkerne med persillerødder og gulerødder.

Men der er ikke andet at gøre end gå i gang og luge rækkerne rene og derpå tynde ud til en passende afstand. Persillerødderne var luget og tyndet en gang, men nu hvor planterne fyldte mere, blev der tyndet lidt mere ud i rækkerne.

Gulerødderne var for en gangs skyld spiret i nogenlunde tilpas antal, så der var ikke så mange steder,  hvor der skulle tyndes. Det tog en time at luge og tynde de 5 rækker, som er 8 m lange.

så er der luget og tyndet ud i bedet med rodfrugter til vinterbrug.
En time senere – nu er der luget og tyndet ud i bedet med rodfrugter til vinterbrug.

Derefter blev bedet gødet med lupingødning, som blev kultiveret ned mellem rækkerne. Til sidst vandede jeg rækkerne, så rødderne fik god jordkontakt, efter at der var hevet planter op i rækkerne.

Det andet bed er sommergulerødder og de fik samme tur med lugning, tynding og gødskning.

Jeg nåede også at luge tre aspargesbede og give dem en god gang kyllinggødning, så toppen kan komme i god vækst nu, hvor høsten af skud er slut, og alle skud får lov til at vokse op.

2 thoughts on “Rodfrugter skal luges, tyndes og have gødning

  1. Hvis dine bønner står i tunnelen, så sæt dem helt ud udenfor, så gror de ikke så voldsomt, men bliver kraftigere, stærkere.

    1. Det har du ret i – de blev sat ind, da der var udsigt til rigtig megen regn.Jeg sætter dem ud i morgen – til styrtregn igen truer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere