Så nu til at plante ud som ny afgrøde i juli

Så nu til at plante ud som ny afgrøde i juli

Om 2-3 uger er der igen ledig jord at plante og så på – når det gamle jordbærbed ryddes, kartofler graves op, løg høstes, ærtebedet er færdighøstet. Derfor har jeg lige sået nye hold af stangbønner og kål.

Det er alt for varmt til at stå i drivtunnelen og så i de her dage. Derfor flyttede jeg plantebordet ud. Det er normalt en integreret del af mit arbejdsbord i drivtunnelen, men kan løftes af flyttes ud i haven i skyggen. De såede rootrainere skal stå og spire på havebordet i baggrunden, hvor der er skyggefuldt.

I det varme vejr blev plantetbordet brugt ude på havebordet.
I det varme vejr blev plantetbordet brugt ud på havebordet.

Jeg har sået en hel rootrainer til med 20 grønkål (Halvhøj, Lerkenzungen og  og 12 palmekål af sorterne Nero di Toscano og Black Magic.

Desuden en rootrainer med 8 Superschmelz knudekål, 4 kålroer (2 Best of All, 2 Invitation) (ved ikke om de kan forkultiveres, men prøver), 4 lilla broccoli Miranda og 4 forskellige blomkålsorter med hver 4 planter (Nuage, All Year Round, Snowball, Sicilian Purple).

Vi vil gerne dyrke blomkål til høst i oktober og november, men jeg er uden erfaring i såtidspunkt og sorterne er lidt tilfældige valg, men nu sår jeg et hold nu og igen om en god uges tid. Gad vide, om jeg får plads til alle de kålplanter. Men det er dumt at stå og mangle kålplanter i juli – hvor jeg kan ikke nå at så et nyt hold.

Der hvor jeg graver kartofler op nu, vil jeg prøve at så nogle få Romanesco direkte. Det har jeg tidligere haft held med på det her tidspunkt.

Endelig har jeg sået tre forskellige sorter af stangbønner: den brede grønne snitbønne Algarve, den lilla Blauhilde og den grønne Blue Lake. En rootrainer med hver sort – det er egne frø, så hellere så lidt for mange end stå og mangle. Bønnerne har stået første nat i drivtunnelen – det er især vigtigt med nok varme, mens bønnerne suger vand op. Nu står de ude på havebordet, da vi har en god lun periode, og det er for varmt under plastlåget i solen i drivtunnelen på den her årstid.

Salat har jeg lidt planter af, som netop er spirede – i en rootrainer, hvor de ellers ikke ville spire, men det kølige vejr fik en del til at spire. I øvrigt har jeg opdaget, at min sort af rød egebladet salat spirer i meget varmere vejr end Little Gem. Jeg har sået salat direkte i et bed i skygge – håber de kommer. Det er så meget lettere at dyrke salat med direkte såning om sommeren, hvis de bare vil spire.

Slangehvidløgene er store og flotte, selv om det kolde og blæsende vejr i foråret og nu lidt for tørre vejr har givet visne bladspidser. Jeg kan også se første tegn på rust på bladene, men det tager jeg afslappet, da de giver masser af store løg alligevel. Nu er de på vej op med topløg – stænglerne snor sig som slanger, inden de strækker sig lodret op om en uges tid.

To slangehvidløg har flettet slanger.
To slangehvidløg har flettet slanger – gad vide hvad der sker, når de retter sig ud. Det er sorten Estisk Rød Slangehvidløg.

Når jeg går en tur rundt i haven, får jeg øje på mange små detaljer – som her på billederne valske bønner, bønner og vin, som alle er i blomst.

Derer sorte lus på de valske bønner. Heldigvis er der nu mange nyttedyr i haven.
Der er sorte lus på de valske bønner. Heldigvis er der nu mange nyttedyr i haven.
Der er store knopper på det første hold stangbønner. Så de første bønner kan høstes om 14 dage.
Der er store knopper på det første hold stangbønner. Så de første bønner kan nok høstes om 14 dage.

Jeg glæder mig rigtig meget til nye friske bønner. Der er stadig bønner i fryseren, men friske bønner er noget helt andet. De første vil jeg kunne høste i drivtunnelen på nogle lave lilla bønner, som jeg har plantet mellem peberfrugtplanterne. Næste år vil jeg have tidlige stangbønner i drivtunnelen.

Der er udsigt til mange dejlige vindrueklaser på vinespalieret på friland.
Der er udsigt til mange dejlige vindrueklaser på vinespalieret på friland.

Om ikke så lang tid, skal mine to vinespalierer beskæres første gang. Jeg plejer at efterlade alle skud med tre blade over øverste klase. Og så fjerner jeg skud uden drueklaser. Men selvfølgelig ikke det antal nye skud fra stammen, som skal erstatte de gamle til næste år.

 

 

 

 

8 thoughts on “Så nu til at plante ud som ny afgrøde i juli

 1. Hej Karna!
  Tak for en rigtigt fin blog. Jeg har også en del lus på mine bønner men gør det noget? Skal jeg prøve at give dem en lidt hård vandning med haveslangen eller bare lade dem være? Er det for sent at så nye ærter? Jeg bor på Falster.
  vh Maria

  1. Beklager at svaret først kommer nu – jeg har haft feriegæster en lille uge.
   Du kan godt spule dem ned med vandslangen – det gør jeg, hvis der er rigtig mange.
   Du kan stadig godt nå at så et hold ærter.

 2. Lus på bondebønner (valske bønner) – skal man ikke da fjerne toppskuddet på planten?
  Har ikke fått lus på mine enda, men kikker hver dag og fjerner da toppskudd, der svartlusa pleier å sitte

  1. Det er rigtigt, at hurtig fjernelse af topskud med lus kan reducere antallet af lus. Jeg gør det sommetider. I år har jeg intet gjort, der er lus, men der bliver også masser af bønner.

   1. Jeg har bondebønner som er lave (Witkiem og Robin Hood). Da bondebønnene nådde sin normale høyde fjernet jeg toppskuddene. Da får de mer kraft til å modne bønnene og jeg reduserer sjanse for lus. Toppene var veldig fine og helt uten lus. >
    Jeg tok de inn i kjøkkenet, forvellet de i lettsaltet vann (ala spinat) og brukte de i grønn pastasaus sammen med hvitløk, chili og litt parmesan. Så godt.
    Alltid fint å få mest mulig ut av en plante.

     1. Hei
      Jeg er nok ikke pioner, jeg har nok lest om andre som også gjør det.
      Noen sår bønner i vinduspost – i stedet for erter bruker man valse bønner.
      Prøv et toppskudd før luseangrep og smak hvor godt det er. De kan også brukes rå i salatskålen.

     2. Jeg tror at mine topskud er for gamle nu – jeg kan høste bønner om en lille uges tid. Jeg har ikke flere frø, ellers kunne jeg have prøvet at så et par planter til det. Det må vente til næste år med at smage.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere