Regnvejrsdag med tomatesauce og agurkrelish

Regnvejrsdag med tomatesauce og agurkrelish

I dag var det bestemt ikke havevejr – regn hele dagen. Eller næsten, for sidst på eftermiddagen holdt regnen op, og solen tittede frem. Men det var en våd omgang at plukke hindbær til dessert, og ditto at hente et par majskolber. Og et lidt trist syn, for regn og vind har fået mange af majsplanterne til at lægge sig ned i en 45° vinkel på kryds og tværs. Måske skal jeg til at binde dem op i morgen – i hvert fald det sene hold, som skal vokse en måned endnu.

Regnsvejrsdagen har jeg brugt til at konservere tomater, agurker og peberfrugter. Jeg havde allerede i onsdag eftermiddag plukket alle modne tomater på friland, inden det skulle regne i flere dage. Men så var jeg lige en tur i København og hygge lidt med mit barnebarn Magnus, som var syg. Fredag eftermiddag plantede jeg løg, forårsløg, kål og salat ud i haven, inden de næste to dages regn. Så først i dag kom jeg i gang i køkkenet.

I morges satte jeg tørremaskinen i gang med 5 bakker med halverede cherrytomater.

Tørring af halve cherrytomater.
Tørring af halve cherrytomater.

Derefter blev der lavet 6 l tomatsauce af løg og hvidløg sauteret i olivenolie, basilikum og tomater, og til sidst smagt til med salt og  lidt eddike. Det blev fyldt på glas og henkogt i ovnen, så det kan holde sig hele vinteren. Det blev til endnu 14 glas tomatsauce. Nu har jeg lavet 42 glas. Og der skulle gerne blive tomater til 1-2 portioner mere. Jeg håber virkelig på sol og varme, for der er mange grønne tomater på vej stadigvæk.

Tomaterne skæres ud i småstykker uden at fjerne skindet.
Tomaterne skæres ud i småstykker uden at fjerne skindet. Det her er tomater af Mountain Magic og Dorenia.
Der kom også nogle store bøftomater i tomatsaucen.
Der kom også nogle store bøftomater i tomatsaucen.
Jeg er lykkelig for den store tragt, når jeg skal fylde tomatsauce på glas.
Jeg er lykkelig for den store tragt, når jeg skal fylde tomatsauce på glas.

Jeg sluttede med at afprøve en ny opskrift på agurk/peberfrugt sursød relish. Det hele blev skåret i små terninger og kom i en sødlig eddikelage, der blev jævnet med maizena. Jeg tilføjede en citronchili, og det gav en dejlig smag. Her er den opskrift, jeg ellers fulgte:

Agurkerelish i sur/sød sauce af Jeanet Haubjerg

5 dl æbleeddike
10 spsk sukker
21⁄2 tsk groft salt friskkværnet peber
2 dl vand og 6 tsk. maizena

2 store fint hakket rødløg
4 agurker
4 store røde snack peber
1 spsk groft salt
Agurkerne udkernes & skæres i småstykker. 1 spsk salt røres i og det hele sættes til afdrypning i en sigte.

Løg og peber skæres i fine tern og blandes.
Eddike, sukker og krydderier koges op og tilsættes maizenajævningen til det er cremet. Koger et par minutter & tages af varmen (Jeg tilsatte derefter atamon). Blandingen hældes over løg og peber og stilles i køleskabet en 1⁄2 time.
Når det er afkølet røres agurkerne i og fyldes på skoldede og atamon-skyllede glas.

Jeg har valgt at tilsætte atamon, så det kan holde sig til vinterbrug. Jeg er i øvrigt lidt spændt på resultat og holdbarhed, da grønsagerne er helt rå. Til gengæld vil de nok bevare lidt bid.

Saltede agurktern.
Saltede agurktern.
Snackpeber, citronchili og rødløg.
Snackpeber, citronchili og rødløg. De blev også skåret i små terninger.
Den færdige reliesh.
Den færdige relish på små glas.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere