Regnvejr giver tid til udtynding i såpotterne

Regnvejr giver tid til udtynding i såpotterne

En hurtig rundtur i haven  – i småregn. Men helt nødvendig efter at have været væk fra min have i et helt døgn. Plasten blev taget af gulerodsbedet, så det kunne få væde. Jeg kan se de første gulerødder er ved at spire frem. Fiberdugen kom også af bedet med den bredsåede spinat og de overvintrede spidskål og de 3 små rækker radiser i kimbladstadiet. Så får de vand fra oven. Der skal nok fiberdug over igen i morgen – forhåbentlig holder kattene sig væk indtil da.

I drivhuset var alt ok, intet manglede vand, men spinatplanterne vokser vildt lige nu, og skal snart plantes ud på friland. I pallerammen nåede jeg lige at se, at der også var forårsløg på vej op. Og så kom regnen.

Men heldigvis har jeg jo også en hel farm af småplanter herinde, som jeg kan nyde synet af: små grønne kimplanter, persillen der er ved at få første hold blade, og de først såede tomatplanter, som allerede er 15 cm høje. De skal snart i potter – men hvor skal de mon stå? Måske har jeg alligvel sået lidt for tidligt, den 23. februar – set i forhold til den begrænsede plads i mine vindueskarme. Der kan jo gå flere uger, før de kan komme i drivhuset hele dagen.

Store tomat- og chiliplanter sået 23. februar i rootrainer.
Store tomat- og chiliplanter sået 23. februar i rootrainer.
Tomatplanter til friland sået 20.marts.
Tomatplanter til friland sået 20.marts.

Regnvejret gav tid til at tynde lidt ud i antal planter pr. rum i rootrainerne. Persillen får foreløbig lov til at stå med 2 planter i hvert rum, da det gælder om hurtigt at få ny persille. Jeg kan senere ude på bedet fjerne den ene plante.

persille forkultivering
Persillen er blevet tyndet ud. Den glatbladede Napoli de Grande er spiret fra frø, jeg har høstet i 2012!

Der er også stadig 2-3 salatplanter pr. rum efter en kraftig udtynding. Jeg har en ide om, at planter i kimplantestadiet faktisk trives godt ved siden af hinanden. Der er flere rødder til at binde jorden og bibeholde en god jordstruktur. Senere vil jeg fjerne, så der kun er 1 plante pr. rum. Måske fisker jeg forsigtigt nogle planter op og prikler i ekstra potter i drivhuset.

Jeg køber ikke såjord, men bruger min egen plantekompost direkte fra en flere år gammel og godt omsat kompostbunke. Det betyder, at der også spirer ukrudtsplanter frem. Det giver lugearbejde, men igen så holder rødderne herfra også på jordstrukturen.

Salatplanter i trængsel
Salatplanter i alt for stor trængsel – de hjemmeavlede frø er vist spiret 100%.

I det lidt mørke regnfulde vejr fik jeg både udtyndet kulturplanterne og fjernet ukrudtet i mine rootrainere herinde. Det er selvfølgelig vigtigt at gøre det i tide, inden de bruger for megen energi til blade. Rødderne fra de fjernede planter bliver jo stort set i jorden og omsættes hurtigt.

Salatplanterne er udtyndet til 2 pr. rum i roottrainer.
Salatplanterne er nu blevet udtyndet til 2 pr. rum i roottrainer.

Kan jeg så anbefale alle at bruge egen såjord? Jeg kan i hvert fald anbefale at lave forsøg med det og få en fornemmelse for at bruge egen kompost, evt. tilsat lidt sand/grus. Hvis man er nybegynder, så køb en god såjord, så der kun kommer de såede planter – det er lettere at overskue som ny havedyrker. Store frø som ærter, bønner, squash kan man dog let identificere mellem småukrudt.

Den største fordel ved egen såjord – ud over sparede penge til såjord, og at spare miljøet for udvinding af spagnum, finder man først ud af, når man planter ud. Rødder fra planter i hjemmelavet så- og pottejord finder hurtigere ud af at vokse videre ud i havejorden, mens rødder fra spagnumbaserede produkter er meget længere tid om at sende rødder ud i havejorden og dermed komme i god vækst efter udplantningen.

Du kan se mere om at fremstille egen såjord på Havenyt.dk under Såjord og pottemuld

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere