Når det er svært at finde rækkerne for ukrudt

Når det er svært at finde rækkerne for ukrudt

Det er selvforskyldt, når jeg har svært ved at finde rækkerne med gulerødder og persillerødder på det bed, hvor de er sået. Jeg skulle have ventet til det første hold ukrudt var spiret frem, så jeg kunne have hakket det om, inden jeg såede gulerødder og persillerødder på bedet.

Kan du finde kulturplanterne midt i ukrudtet?

Her skal de være nogle kimplanter af gulerod.
Her skal der være nogle kimplanter af gulerod.
Længe ventede persillerødder - kan du se kimplanterne?
Længe ventede persillerødder – kan du se kimplanterne?

Heldigvis er der rækker med kimplanter på bedet, og jeg har i dag kørt en tur med hakken mellem rækkerne, så det ukrudt ikke vokser videre. Det er endnu for tidligt at luge i rækkerne – der kommer muligvis flere kimplanter frem de kommende dage. Desuden har rodfrugternes kimplanter ikke så meget rod nu, at det er en god ide at hive ukrudtsplanter op. Det må vente en uges tid.

Det er altid en god ide at hakke ukrudtsplanter om, mens de er helt små. Men man skal heller ikke gå i panik over små ukrudtsplanter, da de i første omgang lever af den energi, der er i frøet, så på det tidspunkt er der ikke den store konkurrence mellem planterne. Kun hvad angår lys og vand, men så skal de stå meget tæt. Faktisk vil jeg vove den påstand, at det kan være en fordel på kimbladsstadiet, at der er flere planter. Jeg har et andet stykke med persillerødder sået samme dag, og her var fremspiringen dårligere – og der var næsten ingen fremspirende ukrudt. Men man skal sørge for at få ukrudtet væk i tide, inden der bliver konkurrence om lys, vand og næringsstoffer – for her taber vores kulturplanter.

Jeg har vandet en del i går sidst på dagen og til morgen, da der ikke var udsigt til vand foreløbig ifølge DMI. Det ændrede de så, da jeg var færdig med at vande. Men de mange udplantede kål, løg og porrer var nødt til at have en gang vand, og så fik de bede med løg, jordbær, tidlige kartofler, fremspirende rodfrugter, der stod tæt på også en vanding.

Når jeg har vandet, løsner jeg efter få timer jorden, så vandet ikke så let fordamper igen. Derved får jeg samtidig hakket ukrudt og hevet evt. stort ukrudt op. Der var rigtig meget småt fremspirende ukrudt i alle bede – jeg kan først rigtig se det, når jorden bliver fugtig. Det er i det stadie, det skal hakkes forebyggende. Til at løsne jorden med og hakke helt tæt ind til planterne har jeg en speciel hakke, som min mand har lavet ud af en gammel helt nedslidt hakke, som var slidt rund. Han har slebet spidserne af, så jeg ikke kan komme til at hakke planter omkuld med den, og jeg kan ikke hakke ret dybt.

hakke_runde_hjørner_1591
Hakken har afrundede hjørner, så jeg kan hakke helt ind omkring f.eks. en kålplante.

Der dukker mange ting op, som lige skal ordnes efterhånden, som jeg hakker mig frem gennem haven fra bed til bed. Der er såede rækker med spinat, dild og salat, som bør udtyndes. Med spinaten på billedet nedenfor er dilemmaet, at jeg gerne lige vil vente et par dage, så planterne, der skal hives op, er store nok til salatskålen. Men venter jeg, er der risiko for, at spinatplanterne begynder at gå i stok, fordi de står for tæt. De vokser til i morgen middag, så høstes de til frokostsalat.

Spinat der ska udtyndes.
Spinat der ska udtyndes.

I Da jeg nåede til bedet med sukkerærterne, blev fiberdugen taget af de tre rækker  – og så var jeg nødt til lige at sætte lidt ærtehegn op med det samme.

ærtehegn sat op i tide.
Fantastisk – ærtehegn sat op i tide. Det sker ikke så tit. Til højre bed med flere rækker nyspirede ærter. Til venstre bed med tidlige gulerødder.

Mine Blue Lake bønneplanter er i dag begyndt at strække hals. Det går hurtigt – det var ikke tilfældet i går,  hvor dette billede af dem til afhærdning udenfor er taget. Det er vist på tide at få gjort bønnebedene klar til at tage imod dem. Vejret skal også være lunt.

Forkultiverede bønner til afhærdning.
Forkultiverede bønner til afhærdning.

Der var også lige tid til at nyde den frodige oreganotimian, som er den første timian, som blomstrer i min have. Og den mest ukuelige – den kunne aldrig finde på at forsvinde hen over vinteren, som f.eks. citrontimian.

Oreganotimian i blomst - de dufter og smager virkelig af oregano.
Oreganotimian i blomst – de dufter og smager virkelig af oregano.

Dagens selvforsyning: Salathovede af Little Gem, flere salathoveder af rød pluksalat, kinesisk purløg, radiser, zittauerløg.

Little Gem salathovede.
Lækker sprød salat af et lille Little Gem salathovede.
Selvsået salat.
Og så dukkede der lige denne selvsåede salatplante op, da vinterdækket skulle fjernes på et bed.

3 thoughts on “Når det er svært at finde rækkerne for ukrudt

 1. Hej Karna
  Hvordan har du lavet dine bambusflet til ærterne? Jeg har lidt svært ved at se det på billedet 🙂

  1. Måske fordi det er sådan lidt på bedste beskub, at det er lavet. Hvis det er lange rækker, fletter jeg det ved at stikke dem ned i lidt skrå vinkel. Men det dur ikke til korte rækker på tværs af beddet. Derfor har jeg stukket bambuspinde lodret ned og så flettet med nogle vandrette. Ikke lige så stabilt, men det går til de korte rækker.

   1. Så ikke noget til at holde sammen på det, noget snor eks.? Bliver det så stående?
    Jeg har en meget vindomsust have, så tænker jo tit på robustheden 😉 >

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere