Plantet persille og salat ud og sået gulerødder

Plantet persille og salat ud og sået gulerødder

Jeg ved godt, at det kun er sidst i januar, men jeg skal teste, hvad der kan lade sig gøre her i ydersæsonen i min drivtunnel. Derfor har jeg i dag sået gulerødder og plantet persille og salat ud af de planter, som blev sået i september. Dette er ikke en opfordring til at gøre ligeså – men du kan da overveje det.

Der er plantet persilleplanter og salatplanter ud og derimellem er der sået gulerødder.
Der er plantet persilleplanter og salatplanter ud og derimellem er der sået gulerødder.

Min mand mener, at jeg er vanvittig, når jeg sår og planter med udsigt til frostvejr i nat. Det mener jeg nu ikke, at han har ret i – jeg har faktisk overvejet det nøje. Jordtemperaturen var i dag 7 grader, og da solen gik ned var lufttemperaturen 4° i drivtunnelen. I morges da solen stod op var der -2 grader, men ikke frost under fiberdugen over salat- og kålplanter. Persilleplanterne står ikke under fiberdug. Derfor tør jeg plante ud med overdækning med fiberdug.

Jeg kunne godt have fået temperaturen højere op i drivtunnelen i dag, da solen har skinnet hele dagen. Men jeg prioriterede at lufte ud i mange timer i stedet for, da der var meget kondens på indersiden af drivtunnelen. Og planterne har heller ikke godt af for store temperaturudsving.

Når jeg både sår og planter lige nu, er det ud fra den viden, at plantevæksten vil gå i gang, når dagslængden når 10 timer, og det sker 19. februar. Men jeg kan se, at der lidt vækst i planterne allerede nu, så jeg håber at planterødderne kan nå at etablere sig lidt inden, de for alvor skal forsyne bladene med vand og næringsstoffer til nyvækst.

Mange persilleplante i hvert rum - de blev ikke tyndet i efteråret.
Mange persilleplante i hvert rum – de blev ikke tyndet i efteråret.

Jeg tog to rum med planter ud og kunne se, at der var masser af rødder ved hver plante, så jeg besluttede, at jeg godt kunne plante dem ud enkeltvis i stedet for at tynde ud til en plante pr. rum. Når jeg ser på rødderne på planterne, ser de rigtig fine ud.

Mange planter pr. rum.
Mange planter pr. rum. Jorden var ret tør i rummene, da jeg har vandet minimalt de sidste par måneder.
Fem planter, som hver har fine rødder.
Den løse, lidt tørre jord gjorde det let at skille planterne ad. Fem planter, som hver har fine rødder.

De tre persillerækker er med lille afstand og lille planteafstand, da jeg regner med at høste bladene ret små og evt. tynde ud i planterne senere. Jeg skal jo heller ikke have persille i drivtunnelen andet end i foråret.

De sidste 11 persilleplanter blev planter i 6 cm potter, så de kan plantes ud på friland.
De sidste 11 persilleplanter blev planter i 6 cm potter, så de kan plantes ud på friland, når de har fået et godt rodsystem i potterne.

Jeg plantede også en række salat ud der, hvor der skal plantes tomatplante ud senere. De er nok høstede til den tid. De stod i rootrainer. I nogle rum var der kun en plante, i andre flere planter, som blev skilt ad ligesom persilleplanterne. Også her var rødderne rigtig fine.

Den her salatplante stod alene i et rum i rootraineren - den har fine rødder.
Den her salatplante stod alene i et rum i rootraineren – den har fine, hvide rødder.

Jeg har også sået to en halv række gulerødder mellem de tre persillerækker og salatrækken. Jeg vil rigtig gerne have tidlige små, lækre gulerødder. Jeg ved godt, at de først spirer ved 8 grader, men måske kommer temperaturen op på det midt i næste uge, når der kommer sol og plusgrader både dag og nat, og jeg så dækker for at holde på varmen om natten. Ellers kommer de senere.

Jeg har sået 2 rækker med Naintease gulerødder og en halv række med resten af frøene fra posen med Royal Chantenay 3, som har en lille kort rod.
Jeg har sået 2 rækker med Naintease gulerødder og en halv række med resten af frøene fra posen med Royal Chantenay 3, som har en lille kort rod.

Jeg valgte at vande ganske lidt i rillen, da jorden ikke er særlig fugtig. Planterne blev også vandet minimalt efter udplantningen. Rødderne skal jo have god jordkontakt for at komme i vækst. Men det var ikke mere end højst nødvendigt – jeg brugte halvanden liter til det hele.

I morgen planlægger jeg at så lidt forskelligt – endnu ikke helt udvalgt.

Flotte lange rødder, som kunne plantes langt ned i jorden.
Der er faktisk mere rod end top på persilleplanterne, og de er fint hvide.

2 thoughts on “Plantet persille og salat ud og sået gulerødder

  1. Radiser kan i hvert fald klare mosten. Jeg har tidligere sået radiser 1. februar, og de spirede og ovelevede -7 gradesrs nattefrost. Også hos mig er der forsøg igang med vinter/efterårssåning af diverse planter. Det er smart, at frøene ligger parat. Så vil de jo spire, såsnart forholdene er til det, og ikke først, når jeg kommer i tanker om at så dem.
    Jeg har opgivet radiseforsøget. Ikke på grund af vejret, men fordi jordlopperne gjorde det af med planterne i deres sult efter planter. Dem skal du måske være på udkig efter. Jeg har ekstremt mange af dem, og de overfalder også mig på de første forårsdage.

    1. Jeg såede også en del ude på et bed sidste år 1. februar, og det hele spirede sidst i marts. Så jeg er ret tryg ved at så inde i drivtunnelen her sidst i januar, hvor de kloge vejrfolk melder ud, at vinteren nok bliver mild i februar. Jeg har ikke ret mange jordlopper.I hvert fald bider de ikke mig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere