Oprydning i havebøger og frøposer

Oprydning i havebøger og frøposer

De sidste fire dage har jeg ryddet op – ikke ligefrem min yndlingsbeskæftigelse. Men det er meget rart, når det er gjort. Egentlig skulle der bare lige flyttes et bogskab ud af stuen, men det var en dominoeffekt med flytning af flere skabe og to bogreoler. Alle vores mange bøger og tidskrifter m.m. har været ude. Der er blevet sorteret og kasseret lidt undervejs.

Nu har jeg fået samlet mine havebøger et sted, køkkenhavebøgerne er i den store reol, prydhavebøgerne er i den lidt mindre. Og de er delt op i emner. Det er fantastisk – så meget orden har jeg aldrig haft før. Og alle madbøgerne har fået deres egen reol. Ordbøger står på en hylde – og de blev ikke kasseret i denne omgang. Fugle-, insekt- og dyrebøger står på sin helt egen hylde. Hvor bliver det let at finde bøgerne fremover – tror jeg.

Sidste oprydning var bordet med frø – det var gemt som belønningen til sidst. Frøposerne stod som jeg forlod dem i efteråret, og godt blandede. I dag har jeg haft dem alle ude og sortere dem i arter og bundtet frøposerne med elastikker og sat dem ned i mine tre lange smalle frøkasser, der passer i bredden til frøposerne. Grøngødning, ærter, bønner, tomat, chili, majs og agurk er i lukkede kasser, da de fylder en del.

Frøkasse med rum
Denne frøkasse har min yngste datter lavet til mig i sløjd – det var en fødselsdagsgave for ca. 25  år siden.

Nu kan jeg stille og roligt tage en art af gangen, se hvilke sorter der er frø tilbage af, hvor meget der er, om jeg kan regne med, at det spirer, evt. spireteste det. Det hele bliver skrevet ind i en ny version af oversigten fra sidste år. Når det er gjort, tager jeg stilling til, hvad der skal bestilles af supplerende frø og evt. nye sorter.

Jeg har to aflange trækasser i mahogni
Jeg har to aflange trækasser i mahogni – de er fra et symaskinebord, som nu er understel til et havebord.

Jeg er den trofaste havedyrker, der bruger mange af de samme sorter hvert år. Selvforsyning kræver, at det er dyrkningssikre sorter, der smager godt og er gode at opbevare. Mange sorter har jeg selv taget frø af til dyrkning i år. Jeg har dog altid lidt nye sorter af de fleste afgrøder hvert år. Og så plejer jeg hvert år at tage et par arter, hvor jeg tester mange nye sorter og sammenligner dem med de sorter, jeg plejer at dyrke.

Sidste år dyrkede jeg mange nye sorter af salat – det kan jeg godt se på bunken med frøposer med salat i år. Her skal vist ikke købes i år – bortset fra nogle sorter, som er gode til vinterdyrkning. I år bliver dyrkning af sorter i drivtunnel noget af det, som skal testes. Her er plads til mange flere sorter end i drivhuset.

Jeg har nogle frø af tomat- og chilisorter, som er 7-10 år gamle, men som jeg ikke har haft plads til at dyrke igen. Gad vide om de kan spire?

Der er mange poser med salat fra sidste års testdyrkning.
Der er mange poser med salat fra sidste års testdyrkning.

 

Jeg regner med at få lavet listen med sorter i løbet af de næste 14  dage, så jeg kan få bestilt frø. Det er bevidst, at jeg ikke bestiller meget tidligt, da jeg vil være sikker på at få så nye frø som muligt.

 

4 thoughts on “Oprydning i havebøger og frøposer

 1. Dominoeffekten – godt! Så er jeg ikke alene om denne sære fætter, der dukker op, hver gang jeg skal rydde noget op, der ikke lige det der hverdags-noget.
  Dine frøkasser er seje. Jeg har mine i oversavede mælkekartoner, det ligner, og så alligevel ikke.
  Lige præcis sådan et indlæg her var jeg også i gang med at skrive 😉 Herligt at høre fra en ligesindet. Jeg elsker bare din vending: ” Her skal vist ikke købes i år – bortset fra …” Man kan da aldrig få nok frø, vel?

  1. Nej, man kan ikke få frø nok, men de koster desværre. Jeg høster mange frø selv, så jeg har råd til at købe nye sorter.

   Hvor var du ved at skrive et indlæg – har du fået startet på en blog?

   Jeg er færdig med dominoeffekten – endelig. Nu gør jeg rent efter den.

   1. Godt at du er færdig med dominoerne i denne omgang. Jeg kæmper stadig – et billlede af min Uglehule (projekternes hjemsted) ville nok give dig et chock.
    Det er faktisk godt 5 år siden, jeg startede en blog. Her er et link: https://krydderuglen.blogspot.dk/ Den er ikke særlig besøgt, men jeg holder kontakten til nogle sympatiske mennesker og bevarer min mentale sundhed ved at rase ud i blogindlæg (der sjældent bliver udgivet), så jeg bliver ved med at skrive.
    Jeg er meget misundelig på dine frøkaser, men min symaskinekasse bliver under bordet, hvor den hører til. Så jeg må vist i gang med hammer og bor, eller måske overtale en søn.

    1. Hvor er din såkasse blevet fine – der skal jo ikke så meget til at lave orden. Jeg elsker også de lette løsninger. det er mine to såkasser jo egentlig også – genbrug.

     Interessant blog med nogle gode ideer.

     Jeg er jo heller ikke god til orden i huset – og lige så snart solen skinner, er jeg ude i haven. Og når den ikke skinner, så er det for mørkt til at se at rydde op og gøre rent.
     Men så fandt jeg ud af at låne min mands arbejdslampe fra værkstedet. Og hold da op, hvor kan jeg så se alt i kroge og hjørner. Der er blus på lampen. Så fremover bliver alt det kedelige oprydning og rengøring foretaget på de mest kedelige og mørke dage.
     Når det bliver forår om ikke så længe, kan jeg med god samvittighed stryge ud i haven lige så snart det er vejr til det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere