På Fejø – med besøg på Hideaway

På Fejø – med besøg på Hideaway

Vi brugte sommerens sidste dag på en cykletur på det helt utroligt smukke Fejø. Danmarks sydhavsø, hvor ikke kun de berømte æbler og pærer trives fantastisk, men også meget mere eksotiske planter. Men det allerbedste ved Fejø er stilheden og roen. Der er ikke så mange steder i Danmark, hvor man kan opleve stilhed.

Skalø er landfast med Fejø og et af de smukkeste steder.
Skalø er landfast med Fejø og et af de smukkeste steder.

Skalø er landfast med Fejø med en smal tange. Der er helt utroligt smukt. Desværre blev vi denne gang mødt med en bom med indkørsel forbudt til havneområdet, man måtte ikke engang trække sin cykel med derind. Så vi vendte rundt – det kan også blive for ugæstfrit. Fejø gør ellers så utroligt meget for at turisterne skal føle sig velkomne. Der er små steder med borde og bænke, god skiltning, folk hilser osv.

På vej ud til Skalø er der æbleplantager på begge sider af vejen. Der er endnu æbleplantager med de gamle træer, men der bliver stadig flere med de små træer i plukkevenlig højde. Tæt plantede på svagtvoksende stammer. De bærer hurtigt megen frugt og er i plukkevenlig højde, men træerne bliver ikke så gamle.

På vejen ud til Skalø er der æbleplantager på begge sider af vejen.
På vejen ud til Skalø er der æbleplantager på begge sider af vejen.
Små træer med rigtig mange æbler.
Små træer med rigtig mange æbler.

Selvfølglig var vi som sejlere også en tur på Dybvig havn, hvor der i sin tid blev bygget åledrivkaser. Der var to bådebyggere – Mortensen og Christian Nielsen. I havnen har Fejø Drivkvaselaug en båd fra hver af de to bådebyggere.

Drivkvaser i Dybvig havn.
Drivkvaser i Dybvig havn.

For snart mange år siden var jeg på besøg på Kernegården på Fejø – da var de på Fejø lige gået i gang med at etablere små plantager med cideræbler og -pærer. I går var jeg nede og se hvordan det gik med en af de små plantager med cideræbler, og jeg må sige, at de trives godt. Kernegården har en produktion af cider.

Plantage med cideræbler på Fejø.
Plantage med cideræbler på Fejø.
Flere cideræbler.
Flere cideræbler.

Fejø har et lidt varmere klima, og derfor vokser de lidt mere eksotiske planter godt på Fejø. På vores cykletur kom vi forbi dette store pærekvædetræ. Det står på vejen ned mod Dybvig Havn, højre vejside.

Et fantastisk flot pærekvæde på østsiden af et hus.
Et fantastisk flot pærekvæde på østsiden af et hus.
De største pærekvæder, jeg har set.
De største pærekvæder, jeg har set

Sidst på dagen kiggede indenfor hos vores gode venner Michael og Karin på Hideaway, hvor der ud over vinmarker også er utroligt mange eksotiske planter. Karin og Michael er flyttet til Fejø her fra 1. maj med deres to piger. De har i efterhånden mange år delt deres tid mellem København og Fejø.

Jeg har kendt Michael siden 1993, og dengang var han lige så fokuseret på eksotiske planter og vindruer, som han er idag. Og hans mål var at leve af at være vinbonde. Nu har han sin vinplantage og masser af plads til at eksperimentere med eksotiske planter. Han har gang i en storstilet afprøvning af arter og sorter.

Vindruerne hænger næsten modne, og på Hideaway er de ved at gøre klar til høsten. De har eget vineri. De regner med at der bliver 2500 flasker i år – og at det bliver en rigtig god årgang med al den sol og varme, vi har fået her sidst på sommeren. Og ja, det er tørt, men det er ok, siger Michael. Hans produktion skal bruge solen og varmen.

Vindrueespalierer i lange baner,
Vindrueespalierer i lange baner,
Store flotte druer - søde og næsten modne.
Store flotte druer – søde og næsten modne.
Rondo druer.
Rondo druer.
De stakkels gæs er kommet i indhegning. De går ellers rundt i plantagen, men kan ikke holde sig fra de modne druer.
De stakkels gæs er kommet i indhegning. De går ellers rundt i plantagen, men kan ikke holde sig fra de modne druer. Nu kan de kun se på dem.

Ud over vindruer er det ferskner, mandler og figner, der er ved at blive lavet en produktion af til videresalg som lokal råvare. Michael har i mange år testet sorter for at finde de bedste, og det gør han løbende. Han har nu fundet en god ferskensort, som ikke får ferskenblæresyge. Foreløbig er der plantet 40 træer. Jeg har fået en pose ferskner med hjem, så skal vi se om jeg kan få held med at så kernerne.

Lige nu tester Michael figentræer – mange spændende sorter. Der testes især for smag, men også sorter, der måske kan give efterårshøst. Der er mange forskellige både på friland og nye sorter i drivhuset.

En meget storfrugtet figen.
En meget storfrugtet figen.

Michael opformerer til eget brug. Der er også plads til lidt tosserier med frøformering, selv om det er næsten usandsynligt at finde en god ny sort på denne måde.

Planteformering.
Planteformering.

Michael tog lige dette billede af mig iblandt sine eksotiske planter – så er der måske nogen, som tror jeg har været længere sydpå end Fejø.

Store fridge figentræer, magnolia, cypres, palmer.
Store frodige figentræer, magnolia, cypres, palmer.

Michael interesserer sig også for ikke spiselige eksotiske planter. Der er plantet masser af forskellige magnolier, stedsegrønne egetræer, steneg, palmer osv.

En sidste blomst i den store frodige magnolia.
En sidste blomst i den store frodige magnolia.
Steneg som vejtræ ved indkørslen til Hideaway.
Steneg som vejtræ ved indkørslen til Hideaway.

4 thoughts on “På Fejø – med besøg på Hideaway

  1. Det kan jo godt være lidt irriterende, hvis man ikke må gå forskellige steder hen. Kan det tænkes, at der var adgang forbudt for at beskytte trækfuglene? Det står jo på nu, og fuglene er meget sårbare over for forstyrrelser. Bortset fra det, så ser der meget dejligt ud på Fejø. Ved du, hvad den fersken, der ikke får ferskenblæresyge hedder?

    1. Det har ikke noget med naturbeskyttelse af gøre. Det er kun et havneareal. I øvrigt en ikke særlig velholdt havn. Men der er en smuk udsigt derfra, og vi har tit været der og har spist madpakke. Det er privat område og havn, så de gider nok bare ikke turister.

      Jeg kan ikke huske om Michael fortalte, hvad sorten hedder. Kan spørge ham, når han kommer forbi og henter vinstiklinger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere