Overvintrende blomkål, broccoli og spidskål

Overvintrende blomkål, broccoli og spidskål

I eftersommeren såede jeg blomkål, spidskål og broccoli til overvintring. Jeg har ikke prøvet det før, men tog udgangspunkt i Peter Norris såkalender og såede dem den 19. september. Det var følgende sorter:

Blomkål: Odysseus (fra Bingenheimer), som er beregnet til overvintring.

Broccoli: Ironman og Walthams – to sorter, jeg har dyrket sidste sommer. Ikke specielt til overvintring.

Spidskål: Hispi, Cape Horn og April. Hispi og April er kendt for at kunne overvintre. Cape Horn var bare et wildcard i den her sammenhæng, men en af mine yndlingssorter til forårs- og sommerdyrkning. Jeg har ikke kunnet finde frø af den i år.

Jeg såede dem i rootrainer, og havde forestillet mig, at de ville kunne stå i rootraineren, til det blev forår, og de kunne plantes ud. Midt på vinteren skrev Peter Norris i en af havegrupperne på Facebook, at han plantede sine overvintrende kålplanter ud i større potter, da han havde erfaring for, at broccoli satte hoved i utide som helt små planter, hvis de stod i for små potter. Det var dog ikke rootrainere, han havde brugt og haft dårlige erfaringer med. Så jeg valgte at tage 4  blomkål og 3 broccoli og plante dem i store potter for at se forskellen.

Sådan her ser det ud for blomkålplanterne 5. marts:

Odysseus
Der er ikke så stor forskel på blomkålplanternes størrelse i potte og rootrainer.

 

Der er meget stor forskel på størrelsen af rodsystemet.
Der er meget stor forskel på størrelsen af rodsystemet. Jeg er ikke i tvivl om, at den i potten kommer bedst i gang

Jeg har plantet en af hver af blomkålene ud i drivhuset, hvor jeg har overvintrende spidskål, for at se forskellen. Resten vil jeg gerne have plantet ud på friland under fiberdug. Jeg har ikke plads til blomkål i drivtunnelen. Men foreløbig står de i potter og er blevet gødet. Blomkålene er meget lyse i farven – måske næringsmangel eller lysmangel?

Overvintrende blomkål og broccoli den 12. marts.
Overvintrende blomkål og broccoli den 12. marts.

I potterne var de tre broccoli pænt store, mens broccoliplanterne i rootraineren var små og usle, og en af dem var begyndt at sætte et lille hovede. De små planter er blevet plantet ud i drivtunnelen, men jeg har ikke store forventninger til dem. De kan stå ret tæt, så de fylder ikke nær så meget, som blomkål gør.

De små broccoliplanter er blevet plantet ud - så må de blive til noget - hvis de vil.
De små broccoliplanter er blevet plantet ud – så må de blive til noget – hvis de vil.
Et lille broccolihoved på vej på en meget lille plante.
Et lille broccolihoved på vej på en meget lille plante.

Jeg havde nogle endnu mindre spidskål stående, som også var sået den 19. september. De blev plantet i lidt større potter den 5. marts, og jeg kan se, at de er vokset lidt på en uge. Her som de så ud 5. marts.

Spidskålene er ikke særligt store, men de får en chance.
Spidskålene er ikke særligt store, men de får en chance. Fra venstre 3 Cape Horn, 1 April og 4 Hispi.

2 thoughts on “Overvintrende blomkål, broccoli og spidskål

  1. Jeg har dyrket overvintrende spidskål en del år (‘Greyhound’). Min erfaring er, at hvis de står i for små potter går de i blomst selvom planterne er meget små. Jeg planter den i bunden af drivhuset i løbet af de sene efterår…..

    1. Altid dejligt med erfaringer. Jeg har plantet et hold ud i bunden af mit drivhus i efteråret, plus et hold på friland, som endnu er i live. Det er første år, at jeg har små spidskål stående i rootrainer i drivtunnelen. Så nu må jeg se, om jeg får samme resultat, som du har fået. Jeg har sået et tidligt hold, så hvis de går i stok, så kan jeg undvære dem. Men lykkes de, så giver de et lille hold lidt tidligere end de nysåede.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere