Nyt fra hønsegården

Nyt fra hønsegården

Vores hønsehold udvikler sig lidt ukontrolleret for tiden. Det er betydeligt sværere at styre en flok høns, end man umiddelbart skulle tro. Det er ikke kun at sætte vand og foder ind og derpå hente æg.

Høns er vanedyr og reagerer udelukkende på instinkter, og det er ikke altid kønt at se på, når der kommer nye høns ind i flokken. Der er hakkeorden, og de hakker sig virkelig til den. Det værste er, at de også forsøger at forhindre de nye i at få adgang til foder og vand. Så de skal sikres vand og foder, og det er ikke altid lige let.

Vi fik en ny ung hane Anton for nogle uger siden, og han er nu ved at være både stor og flot. Han var lidt ung, og han fik hele turen med hak. Nu er han ved at blive kønsmoden og har fundet sin plads i flokken. Han har endda været oppe på ryggen af vores nye unge høne Bertha – om forehavendet lykkedes, ved vi ikke helt. Men har har ikke taget lederrollen i flokken endnu.

Anton er ved at være en flot Australorps hane.
Anton er ved at være en flot Australorps hane.

Vi fik sidste lørdag to unge høner, som skal give os æg, når de gamle høner går i fældning til efteråret. Den ældste Bertha har lagt nogle små yndige æg fra dag 1, mens den noget mindre Bolette er nogle uger fra at begynde æglægningen. Bertha er en robust høne, som har fået lidt hak, men ellers klarer en plads i flokken under de gamle. Men lille Bolette får mange hak, ikke mindst af Bertha. Underligt nok er det samtidig med, at Bolette og Bertha følges ad ude i hønsegården en stor del af dagen. Så nu må vi give Bolette særbehandling med foder og vand.

Forrest Bolette, som nok har været lidt for ung til at komme ind i flokken.
Forrest Bolette, som nok har været lidt for ung til at komme ind i flokken. Men hun vokser godt til.

Som om det ikke var nok udfordringer, så har vi nu også en skruk, som ligger på 10 æg. Den lagde sig skruk fredag i sidste uge, og vi valgte at satse og få fat i 10 rugeæg af Australorps om lørdagen samme sted fra, hvor vi fik de to nye unge høner. Så nu ligger Amailie på 6. døgn på de 10 æg. Hun gør, som hun skal. Ligger fast og godt i sin rugerede ude i forrummet i hønsehuset. Hun går af hver eller hveranden dag og spiser, drikker og lægger den store skruklort. Og så tilbage på æggene Så det bliver spændende, hvor mange kyllinger, der kommer ud af det. Hvis det hele går som det skal de næste 15-16 dage.

Vores skrukhøne Amalie ligger helt fast og næsten ubevægelig på de 10 æg.
Vores skrukhøne Amalie ligger helt fast og næsten ubevægelig på de 10 æg.

Vi har i den her weekend besøg af Sigismund, vores barnebarn på 6 år. Han er vild med hønsene, og han fodrer hane og høner med røde ribs, som er en af deres yndlingsspiser. Anton stiller sig op ved lågen, hvor ribsbusken står lige udenfor, og tigger ribs. Der er nok ikke mange bær tilbage søndag.

Sigismund har glædet sig rigtig meget til at skulle hente æg ind. I dag blev det til to stk. Et fra redekassen, og et fra det gamle poppeltræ. Bertha lagde for anden dag i træk sit æg halvanden meter oppe inde i træet. Hun havde ellers lagt flere æg inden i redekassen, men så glemte jeg i går morges at fjerne de kasser inde i redekassen, som skulle forhindre overnattende høns i redekasserne.

Bertha oppe i det hule poppeltræ, hvor hun stolt gokker, at hun har lagt æg.
Bertha oppe i det hule poppeltræ, hvor hun stolt gokker, at hun har lagt æg.
Her ligger Berthas æg, efter at hun er fløjet ned i hønsegården igen.
Her ligger Berthas æg, efter at hun er fløjet ned i hønsegården igen.
Morfar måtte løfte Sigismund op, så han kunne samle ægget op. fingrene er helt røde af ribssaft.
Morfar måtte løfte Sigismund op, så han kunne samle ægget op. Hans fingre er helt røde af at fodre med ribs

Jo, det er ikke kedeligt at have høns – det er både sjovt og noget af en udfordring.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere