Gulerødder med underlige rødder

Gulerødder med underlige rødder

Sidste forår havde jeg tre fine rækker af sommergulerødder i nordenden af drivtunnelen. I år såede jeg 5 rækker i sydenden, men de spirede aldrig rigtig, og der stod ikke ret mange og meget spredt. I går blev de fleste gravet op, så jeg kunne få plantet de sidste 4 aubergineplanter der. Jeg lod kun nogle enkelte stå, så mit barnebarn Sigismund på 6 år kan trække sig en gulerod, når han kommer på ferie sidst i næste uge.

Der var gulerødder nok til en gang gnavegulerødder til aftensmad, og de smagte dejligt.

Høsten er alt andet end imponerende.
Høsten er alt andet end imponerende.

Men se lige rødderne – de ser bestemt ikke normale ud.

Mon ikke det er gulerodscystenematoder på den usædvanlige rodvækst.
Gulerodscystenematoder på en usædvanlige frodig  rodvækst.

Det er de heller ikke. Det er antagelig et massivt angreb af gulerodscystenematoden. Jeg har før set enkelte rødder med lignende udseende, men ikke så voldsomt. Det var i øvrigt i forbindelse med tidlig dyrkning i en mistbænk.

Du kan læse mere i Grøn viden: Nematoder som skadedyr på gulerødder.

Jeg har fjernet affaldet og smidt det til forbrænding med husholdningsaffaldet. Og så skal jeg ikke dyrke gulerødder i drivtunnelen mere. Forhåbentlig undgår jeg at opformere nematoderne yderligere.

Jeg har ellers været ret nøjeregnende med sædskiftet og ikke at dyrke gulerødder for tit. Jeg håber, at mine andre bede med gulerødder ikke er angrebet. Men hvis få æg på en sæson kan opformeres til 300-500 individer, så skal der ikke flyttes mange g jord fra et angrebet bed til næste års dyrkningssteder, før der er et nyt angreb. På Lammefjorden kan de nogle steder ikke længere dyrke gulerødder på grund af gulerodscystenematoden.

Jeg overvejer nu, om jeg til de næste år udelukkende skal dyrke gulerødder i min ny grønsagsmark og se, om jeg kan slippe af med nematoderne på den måde. I den jord har der ikke været dyrket grønsager i nok snart 30 år. Jeg har for nogle dage siden sået et ekstra bed vintergulerødder i min ny grønsagsmark.

De sidst såede gulerødder i min køkkenhave er i øvrigt kommet rigtig fint op.

Fin fremspiring af gulerodsplanter.
Fin fremspiring af gulerodsplanter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere