Nye afgrøder efter midten af juli

Nye afgrøder efter midten af juli

I dag bliver jeg færdig med at høste de sidste løg, og det betyder, at der bliver 4 bede med ledig jord, hvor jeg kan plante og så nyt her midt i juli. Plus bedet med overvintrede spidskål, hvor jeg høster de sidste par kålhoveder. De sidste par dage har jeg været ved at få et overblik over, hvad jeg kan nå at så i sidste halvdel af juli. Der er faktisk så mange muligheder, at jeg skal vælge – jeg har ikke ledig jord nok. Her er nogle af mine overvejelser:

Det er allersidste udkald for at så bønner, gulerødder, knoldfennikel, grønkål, bladkål som fizzkale nu. Bladkål til salatskålen kan sås senere i juli. Jeg har for en uge siden sået et bed med sommergulerødder, de er lige ved at spire frem. Jeg har sået grønkål i rootrainer – de er ved at begynde at få første hold blade. Der er knoldfennikel, som står med kimblade. Og jeg har et hold bønneplanter, som kan plantes ud i dag -hold da op, hvor vokser de hurtigt. Der hvor mine forkultiverede planter har stået til afhærdning de sidste måneder, er det planen i dag at så et allersidste hold lave bønner – hvis jorden bliver så tør, at det kan lade sig gøre.

Gule bønner som 2. afgrøde i efteråret.
Gule bønner som 2. afgrøde i efteråret.

Jeg skal også lige prøve at så et sidste hold rødbeder og se, hvor store, de når at blive. Om ikke andet, kan bladene bruges i salatskålen – mange af mine flotte rødbedeblade er ikke så flotte mere efter haglvejret søndag aften, de har lidt flossede blade med brune kanter.

Jeg har nogle frø af et gult løg ved navn Prometa tilbage fra såningen i foråret – dem kunne jeg prøve at så nu og se, om de vil overvintre og give tidlige løg næste forår. Det svære er at få dem til at spire i juli – skal nok vandes, eller måske skal jeg forkultivere dem, selv om jeg er lidt træt af at passe små udplantningsplanter. Men det giver mulighed for at plante ud på senere ledig jord. Jeg kan se, at Prometa er middeltidlig, men ikke om den er egnet til overvintring. så det er et sats. I en Facebookgruppe har jeg fået anbefalet sorten Senshyu Yellow til at så midt i august og plante ud i oktober. Det er der flere, som  har haft held med, bla. Peter Norris, som har sået 18. august, plantet ud i oktober og høstet først i juni.

Salat kan jeg så helt ind i august, hvis jeg er tilfreds med at høste salatblade. Hvis jeg vil høste salathoveder i efteråret, skal de sås inden udgangen af juli – jeg har et lille hold, der netop er spiret frem både på friland og i rootrainer. Jeg vil fra nu af så et lille hold salat hver uge, da udviklingen i efteråret går så langsomt, at bare en uges forskel i såtidspunkt bliver til flere ugers senere udvikling sidst på efteråret. Det er rigtig dejligt at have mange salathoveder i efteråret, hvor de normalt ikke går i stok. I det varme efterår sidste år, gik nogle af salathovederne dog i stok. Jeg har også en pose Radicchio, som jeg nok burde have haft sået for 3 uger siden – mon jeg kan nå at så den?

Det er nu – fra midt juli, at der igen kan sås alle de orientalske bladgrønsager uden at de løber i stok. Og her er mange af vælge imellem: pak choi, tat soi, mizuna, komatsuna, choy sum (kinesisk blomsterkål). Jeg har allerede, da jeg bestilte frø i foråret bestilt nogle nye sorter af de orientalske bladgrønsager, som jeg gerne vil prøve i år. Bl.a. røde arter og nogle F1 sorter. De skal overdækkes lige fra såning til høst med fiberdug. De vokser bedre under fiberdug, og det er vigtigt, at bladgrønsager har fine blade, og ikke blade som er halvgnavede af kållarver, snudebiller og måske en ny generation af larver af kålmøl. Det gælder også andre kålafgrøder som sennep , der også kan sås nu, f.eks. Red Giant, Moutarde rouge metis, Green in Snow (ikke så delikat), en rød sennepspinat (komatsuma).

En smuk pak choy med purpur blade.
En smuk pak choy med purpur blade.

Der er også en række andre bladgrønsager, som ikke tilhører kålfamilien – de kan bruges efter høstede kål: vårsalat, fliget vejbred (Plantago Coronopus), amarant, vinterportulak. Jeg har også et brev Chrysanthemum coronarium – det kaldes populært Chopsuey Greens, på dansk hedder den kronokseøje, som jeg lige skal se om jeg kan finde plads til. Og så er der selvfølgelig dild, som jeg sår løbende – også den skal sås med kortere mellemrum lige som salat, da udviklingen tager længere tid.

Der er også en del rødder og knolde, som jeg kan vælge at så. Kinesiske radiser, majroer og i august ræddiker og kinaradis. Radiser venter jeg med til august. De kinesiske har jeg købt to sorter af Mantanghong F1 og Watermelon, og det haster at få dem sået. De er også alle i kålfamilien og skal dækkes med fiberdug.

Kinesisk radis.
Kinesisk radis.
Majroer
Majroer høstet i november – de er sået i sidte halvdel af juli.

Hvis juli ikke bliver alt for varm, vil jeg så første hold spinat om en uges tid; men der er altid risiko for, at det første hold begynder at blomstre. Jeg sår senere flere hold til efterårshøst.

Jeg har nogle porreplanter stående fra udplantningen i maj – dem vil jeg plante ud i det bed, hvor jeg er høster gulerødder lige nu. Her står dildskærme, som der skal høstes frø af. Jeg tror, jeg kan liste de store porreplanter ned, hvor jeg har høstet gulerødder. Et forsøg værd. Ellers skal jeg vælge bare at så en gang kløver som bunddække under dilden – måske så lidt honningurt eller blå hør i – de kan nok lige nå at blomstre i efteråret. Men ved at plante lidt porrer kan jeg teste, om der stadig er mange porremøl i haven, da det var årsagen til, at mine porrer lige nu dyrkes under bionet.

Almindelig rucola sås i juli til efterårsbrug. Men jeg vil nok bruge pladsen på en ny rucola, som jeg lige har fået frø af. Det er en rødnervet rucola, som vil være rigtig fin i salatskålen. Jeg såede wasabirucola i foråret, og har høstet frø for kort tid siden. Mon ikke jeg også lige skal prøve at så den til efterårsdyrkning – i det varme forår gik den hurtigt i blomst. Den er dejlig stærk. Jeg kan ikke huske, at jeg har sået disse vilde rucolatyper i juli, men mon ikke det kan lade sig gøre?

Jeg har et bed med persille, hvor jeg har sået 4 gange nu, uden at få en god fremspiring i et par af rækkerne. Ikke engang de foraktiverede frø, jeg købte i dyre domme, spirede. Det var en dumhed at købe de frø, som havde stået på et stativ i mange måneder, da foraktiverde frø helst skal opbevares køligt. Jeg tror jeg lige drysser lidt kruspersillefrø ud en sidste gang. Julisået persille giver gode planter til overvintring.

8 thoughts on “Nye afgrøder efter midten af juli

 1. Hej Karna
  Hold nu op, hvor har du gang i meget i din have. Det er skønt, lærerigt og meget inspirerende at læse med.
  Jeg er novice ud i det med køkkenhave, men jeg har lyst og gå på mod og sammen med inspirationen fra din blog, skal køkkenhaven nok komme langsomt på benene år efter år.
  Fortsat god sommer og tak for en herlig blog 🙂

 2. Hej Karna,
  vil du på et tidspunkt lave et indlæg om de afgrøder der kan overvintre?
  I dette indlæg skriver du eks. om overvintret persille. Står det udendørs og overdækket eller hvordan?

  Jeg nyder at læse din blog.

  Venlig hilsen Tine

  1. Kruspersille overvintrer normalt uden problemer på friland. Den bredbladede persille overvintrer meget usikkert.De toårige eller flerårige krydderurter kan du finde i den her kategori på Havenyt.dk

   Jeg kommer selvfølgelig ind på senere, hvilke afgrøder der kan blive stående ude i haven i vinter uden problemer, og hvilke der skal tages ind.

 3. Du skriver at du har høstet løg. Jeg har 3 slags, salatløg, skalotteløg og rødløg. Er dog på bar bund hvad høst og efterbehandling angår.

 4. Ja, vi har travlt i haven for tiden. Nogen af de ting du beskriver har jeg allerede gjort, andet kommer jeg snart til. Jeg såede radicchio i dag og opdagede at de burde være sået for et stykke tid siden. Jeg håber at det lykkes for jeg elsker de bitre salater i efteråret og vinteren.

  1. Mange forskellige steder: Bingenheimer Saatgut, Solsikken, Bjarnes Frø og planter, Plantefrø.dk. Jeg har bestilt i foråret sammen med de andre frø, derfor så mange steder fra. Camilla Plum har også mange.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere