Kartoffelskimmel

Kartoffelskimmel

Jeg har i lang tid gået og holdt øje med, om der var kartoffelskimmel på kartoffelbladene. Måske har jeg ikke holdt helt godt nok øje med de sidste dage, hvor jeg havde mit barnebarn på ferie. Eller også er det dukket op meget pludseligt.

I hvert fald fik jeg øje på en plante i bedet med Æggeblommekartofler, hvor der ikke var den mindste tvivl. Det var kartoffelskimmel.

Kartoffelskimmel på blad.
Kartoffelskimmel på blad.
Kartoffelskimmel på bagsiden af bladet.
Skimmelangrebet ses mest sikkert på bagsiden af jkartoffelbladene.

En hurtig gennemgang viste, at der var kartoffelskimmel i alle 5 kartoffelbede, mere eller mindre. Som altid viser det sig hurtigst og tydeligst på Æggeblomme.

Og så kan jeg ærgre mig over, at jeg ikke har fjernet kartoffeltoppene forebyggende. Kartoflerne er sat tidligt i april, så de er store nok nu, og derfor er det ikke den store katastrofe i min køkkenhave, at toppen skal fjernes nu. Kartoflerne er pænt store, aspargeskartoflerne er lige ved at være rigeligt store.

Når der er skimmel i kartoflerne er der kun et at gøre: Med det samme fjerne toppen, så skimmelen forhåbentlig ikke spreder sig til kartoflernes knolde og mine udendørs tomater.

Det ene kartoffelbed har stået betænkeligt tæt på en række udendørs tomater, kun ca. 120 cm fra kartoffelbedet. Og drivhuset er kun ca. 150 cm fra det samme kartoffelbed. Heldigvis har tagvinduet været lukket de sidste par dage, da det har været så koldt, at vinduesåbneren ikke har været aktiveret. Men der er nok skimmelsporer i en eller anden grad overalt alligevel. Og lige nu er vejret optimalt til kartoffelskimmelen at sprede sig i. Kun blæst og sol kan sætte en dæmper på angrebet.

Det går hurtigt, når først angrebet er i gang.
Det går hurtigt, når først angrebet er i gang.

Når jeg fjerner toppen, hiver jeg det øverste af stænglerne med op, så der ingen smitteveje er ned til kartoflerne. Det er det eneste tidspunkt, hvor jeg står inde i mine bede. Jeg sætter en fod på hver side af toppen, og så hiver jeg en stængel op ad gangen. På den måde forhindrer jeg, at kartoflerne hives med op. Ved nogle sorter kan jeg hive stænglerne op, uden at holde imod med fødderne.

Stænglerne med et stykke rod hives op.
Stænglerne med et stykke rod hives op.

Toppen kommer jeg i store affaldsposer, og de fjernes helt fra min have for at minimere risikoen for angreb på mine tomatplanter. Om det hele er omsonst vil vise sig – ude bag ved naboens have har vores nabolandmand nemlig mange hektarer kartofler. Jeg var lige ude og se her til aften – jeg kunne ingen kartoffelskimmel se, så han har nok sprøjtet dem, eller også er der så megen vind derude, at skimmelsporerne ikke kan etablere sig i modsætning til i min mere lukkede have. Men er smitten først i luften, så slår den til allevegne, når luftfugtigheden er høj nok. Infektionstrykket var i dag 60% i Nakskovområdet, det er høj risiko. Se mere om risko under Skimmelstyring på Landbrugsinfo og  se risikovurdering i dit eget område her.

En lille del af nabolandmandens store kartoffelmark.
En lille del af nabolandmandens store kartoffelmark.Den brune firkant ude midt i marken håber jeg bare er et høstet areal.

Det var ikke helt min plan at bruge tid på at fjerne kartoffeltop i eftermiddag. I formiddags fik jeg høstet de sidste løg og plantet stangbønner ud på et tidligere løgbed. I eftermiddag var det planen at klargøre et andet bed til at så orientalske bladgrønsager og andre arter af kålfamilien. Jeg forsøger at overholde sædskifteplanen også i mine 2. afgrøder. Men så langt nåede jeg ikke. Heldigvis er det tidligt nok at så dem i løbet af den næste uge.

Mit bed med tidlige spidskål blev ikke tidlige – normalt ville jeg have fået kålhoveder først i juni. Kålmøllenes larver gnavede en masse huller i de store blade, og først nu er de ved at danne hovede. Det tager lang tid, når de store blade er så ødelagte. Derfor besluttede jeg i dag, at høste to af dem til spidskålssalat. De var meget løse i hovederne, men smagte rigtig dejligt. De ender nok i salatskålen alle sammen, da næste hold er ved at danne store hoveder. De vokser under bionet og er fantastisk flotte og frodige.

Blade gennemhullet af kåmlllets arv
Spidskål med helt gennemhullede blade efter at kålmøllenes larver har gnasket i ugevis.
To små spidskål-
To små lækre spidskål til salat.

I min køkkenhave er der lige nu masser af insektblomster, ikke mindst selvsåede morgenfruer. Nu er den kinesiske purløg også ved at springe ud med de yndigste hvide blomsterstande, som også er fine i blomsterbuketter, hvis man nænner at plukke dem.

morgenfruer_kinesisk_purløg_4512
Morgenfruer får nu selskab af de hvide blomster på kinesisk purløg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere