Mine vinteræbler plukkes først i december

Mine vinteræbler plukkes først i december

I min have har der indtil i dag stået et æbletræ fyldt med store flotte æbler, som har ventet på at blive plukket. Men først skulle de jo være plukkemodne. De har nået at sidde i både snevejr og nattefrost uden at tage skade.

I dag besluttede jeg, at nu skulle de plukkes. Ikke så meget fordi vinteren starter i dag, mere fordi de var ved at være plukkemodne, og allermest fordi det skulle komme til at blæse ret meget i aften og nat. Kuling med vindstød af stormstyrke.

Æbletræet med store æbler 1. december.
Æbletræet med store æbler 1. december.

Desuden havde fuglene nu hakket i et par æbler, og det er altid endnu et tegn på, at de er ved at være klar til at plukke. I søndags var der en stor flok sjaggere på besøg i nabohaven, og jeg så, at de gik i gang med at hakke i æblerne på det store træ med røde æbler, som også bliver siddende ganske længe. Og mens jeg har været nogle dage i sommerhus på Fyn, har de gjort et kraftigt indhug i de mange æbler.

Naboens træ med længesiddende æbler - foto fra 16.november. Nu er der kun ca. de halve tilbage.
Naboens træ med længesiddende æbler – foto fra 16.november. Nu er der kun ca. de halve tilbage.

Mit æbletræ er selvsået. Det har mere grønne æbler end naboens, men jeg har en ide om, at det er krydset med naboens træ, og at det er herfra, det har fået gener til at blive siddende så længe. Men det er jo rent gætværk. Mit andet gæt er, at modersorten er Golden Delicious, da bladene, blomstringstidspunktet og blomsterne ligner den sort meget. Og ikke mindst æblerne – døm selv.

Mine selvsåede æbler synes jeg ligner Golden Delicious en hel del.
Mine selvsåede æbler synes jeg ligner Golden Delicious en hel del.
Der er rigtig mange æbler på træet.
Der er rigtig mange og store æbler på træet.

Men smagsmæssigt er det ikke i nærheden af Golden Delicious, bortset fra at det er saftig og sprødt. Det er nemlig ret syrligt. De plejer at være mere sure på det her tidspunkt og helt uspiselige. Men i dag har vi faktisk spist et par af dem, knasende sprøde. Måske er det den varme september måned, der har gjort en forskel. Især en enkelt gren med nogle lidt mindre æbler var begyndt at få farve.

Lidt mere modne æbler på denne gren.
Lidt mere modne æbler på denne gren.

Æblet er de foregående år blevet rigtigt modent i april, men når det modner bliver området inde omkring kernehuset lidt brunligt. Det er ikke råd, men gør dem ikke så brugbare. De er ikke brune omkring kernehuset, når de høstes. Jeg har været lige ved at fælde træet, der som frøformeret vil blive meget stort, på grund af denne brunfarvning.

Men sidste vinter fandt jeg en god anvendelse for æblerne. De er rigtig gode at rive med i gulerodsalat, da den syrlige smag afbalancerer den søde smag fra gulerødderne. Så er der ikke brug for at tilsætte citronsaft. I øvrigt giver æblerne en meget fin æblemos, da de koger fuldstændig ud.

I foråret besluttede jeg, at træet kunne få et mindre areal at vokse på, så det blev beskåret ret kraftigt. Alligevel har det givet rigeligt med æbler – to kasser fulde af syrlige vinteræbler. Plukket ned i kuling, men med et par solstrejf, lige inden solen gik ned.

6 thoughts on “Mine vinteræbler plukkes først i december

 1. Flotte billeder, og vildt nok at der stadig er æbler på træerne, efter al den blæst vi i forvejen har haft, i hvert fald her, sydpå.
  På billede tre kan man rigtig se hvordan sprødheden nærmest står i kø! Wow 🙂

  1. Æbler sidder faktisk godt fast, indtil de er plukkemodne, og de løsner sig. De har indtil nu siddet så fast, at de kun kunne høstes ved at klippe stilken over. Men den anden dag var enkelte selv faldet ned, og jeg kunne plukke dem af, Selvom de stadig sad rimeligt godt fast.

 2. Tror det er en art SkovAbild, har også et og det er som om, det bliver lidt mere sødt efter frost og så holder de sig hele vinteren igennem……indtil de bliver spist, men har faktisk haft helt henne i feb. Elsker mit.

  1. Ja.sure æbler er dejlige. Jeg bliver også mere og mere glad for mit. I går brugte jeg det i en salat, og her er det også mere velegnet end søde spiseæbler.

   Jeg kender godt skovabild, men de er uspiselige, så jeg tror ikke, at det er sådan et du har. Ud fra træet udtryk, så er mit i hvert fald ikke en skovabild, men en frøplante fra spiseæbler. Mine er også store æbler. Her står noget om skovabild

   https://da.wikipedia.org/wiki/Abild

   1. > Hvad jeg mente med art SkovAbild var, at jeg tror, den har krydset sig med en anden sort, at det kan holde sig helt hen i feb. er lidt vildt for alm. æbler, så tror, det er et vildt æble krydset med noget ikke vildt. Når først mine har fået frost sødmer de en smule og smager godt lige fra træet og som på dine fotos et meget smukt syn (o:

    1. Der er et æbletræ i nabohaven her, hvor æblerne også sidder meget længe. Så jeg tror det er et kryds mellem det og min Golden Delicious, da blade, blomster og blomstringstidpunkt stemmer med det. Det her er heldigvis ikke fyldt med skurv som Golden Delicious ofte er.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere