Nu spirer de asiatiske bladgrønsager

Nu spirer de asiatiske bladgrønsager

Det er kun 5 dage siden, at jeg såede to bede til med asiatiske bladgrønsager: pak choi, tat soi, mizuna, komatsuna, sareptasennep. Og nu er de stort set alle sammen kommet op.

Fremspirende pak choi - her skal nok tyndes lidt på et senere tidspunkt.
Fremspirende pak choi – her skal nok tyndes lidt på et senere tidspunkt.

Første gang såning var en katastrofe, da intet spirede, heller ikke ukrudtet. Det var et nyryddet bed, hvor der bl.a. havde været kål. Mit gæt var, at det var kålrødderne, som dannede spirehæmmende stoffer. Det er kendt viden, at kål helst skal fjernes en måned inden, man skal så på bedet, da de kan danne spirehæmmende stoffer.

Jeg var nødt til af hensyn til sædskiftet at så de asiatiske bladgrønsager som 2. afgrøde i to bede,  hvor der havde været tidlige kålafgrøder. Derfor valgte jeg at lave render med kompost til at så i. Og den taktik har givet pote. Næsten alle er kommet op, og de sidste 3 rækker spirer sikkert snart. Der gik kun ca. 4 døgn fra såning til de forste kimplantere tittede op, og efter 5 døgn er de fleste kommet op. Nu håber jeg, at de vokser rigtig godt til i den gode kompost. Jorden er også blevet gødet med lidt lupingødning, inden jeg lavede renderne til komposten.

Eksemplarisk spiring. Rækkerne måtte jeg vande idag på grund af varmt vejr og hård vind, som udtørrede jorden.
Eksemplarisk spiring. Rækkerne måtte jeg vande idag på grund af varmt vejr og hård vind, som udtørrede jorden.

Jeg tror, at jeg fremover, når jeg sår 2. afgrøde vil så i render med kompost for at sikre en god og hurtig fremspiring, da det jo næsten altid er lige efter, at der er ryddet en afgrøde, der skal sås hurtigst muligt.

Jeg har dog ikke viden om, at der er andre afgrøder, der danner spirehæmmende stoffer lige efter ombringning. Men jeg synes tit, at der er problemer med at få en ny afgrøde til at spire godt nok. Det er måske ikke altid den varme sommer, som er problemet – lige bortset fra med salat.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere