De flotteste kartofler – og så dem med skurv

De flotteste kartofler – og så dem med skurv

Det er første gang, at jeg har dyrket kartofler i min have, som har været helt perfekte. Ingen kartoffelskimmel, ingen rådne kartofler. Alle de kartofler, som jeg har dyrket inde i min køkkenhave er bare så flotte – ikke en syg eller dårlig kartoffel. Selv Asparges var meget fine.

Så flotte - her er inge problemer med at bruge egne læggekartofler.
Så flotte aspargeskartofler – her er ingen problemer med at bruge egne læggekartofler.

Der var dog lige et sted med nogle få kartofler, som der var gnavet lidt i. Synderen fandt jeg ved siden af kartoflen. Det var en oldenborrelarve – eller rettere jeg fandt to stk.

Oldenborrelarven har været i gang med at æde af kartoflerne i jorden.
Oldenborrelarven har været i gang med at æde af kartoflerne i jorden.

Jeg har taget alle kartoflerne op i min have – ca. 50 kg blev det til af flere forskellige sorter. I år var det næsten ikke engang nødvendig at tørre dem, inden jeg gemte dem væk som vinterkartofler. Men de fik lige en eftermiddag i solen for en god ordens skyld, inden de blev lagt i kasser og sat mest mulligt køligt i garagen.

Men jeg har også dyrket kartofler på et stykke jord, som vi pløjede op i april, og hvor jeg samme dag lagde kartofler i en noget stenet og dårlig jord på vores nye grund. Det var dagen før vi fik 20 mm regn – de næste to og en halv måned fik vi fordelt over flere gange kun 15 mm. Her er alle kartofler blevet skurvede – meget skurvede.

Den røde sort Emmalie gav et ok udbytte, men de er meget skurvede.
Den røde sort Emmalie gav et ok udbytte, men de er meget skurvede.

Men de smager godt, og vi har spist af dem den sidste måneds tid. Jeg har kunnet skrabe dem lige så fint, og dermed var skurven væk. Nu kan de ikke skrabes mere, men når de bliver kogt, fjernes skurven med skrællen, når jeg piller dem. Eller jeg skræller det med af.

Nu har jeg taget flere spande op med skurvede kartofler. De holder sig ikke helt så godt, så dem starter vi med at spise.

Men hvorfor er der sådan en forskel på kartoflerne, selv om det er samme sort og fra samme indkøbte hold læggekartofler?

Jeg ved, at det ikke kun er den dårlige jord, der er årsagen, da også andre i lokalområdet har mange skurvede kartofler i år. Det er helt sikkert, at den tørre sommer har i hvert fald en del af skylden. I min have er kartoffelbedene blevet vandet, mens mine skurvede kartofler næsten ikke er blevet vandet.

Masser af skurvede aspargeskartofler til tørring i trillebøren.
Masser af skurvede aspargeskartofler til tørring i trillebøren.

Nu har jeg kun lidt kartofler tilbage i jorden, og de kan stadig skrabes. Nogle er sent satte rækker med røde og blå kartofler, som stadig vokser. Det var en chance at tage at sætte dem i tør jord og bare vande ved sætning og til de lige fik sat lidt top. Men den kasse med læggekartofler havde forputtet sig.

Og så lidt Pink Fir Apple kartofler, som det er første år, jeg dyrker. Den ligner meget asparges, men de bliver lidt større og skulle være mere let dyrkelige. Det ser ud til at holde stik, for de giver større udbytte ude i min dårlige jord, men de har også skurv. De er i øvrigt ikke visnet ned endnu – de andre sorter, som er sat samtidig, er visnet ned for længst. Jeg tror, at den kræver godt med sol, for udbyttet var lille der, hvor den stod lidt dårligt placeret inden i haven. Den smager rigtig godt – jeg har serveret den for gæster flere gange, og de har været begejstrede for smagen.

Pink Fir kartofler dyrket inde i haven, så de er skurvfri.
Pink Fir Apple kartofler dyrket inde i haven, så de er skurvfri. En af de toppe i haven, der gav et rimeligt stort udbytte.

5 thoughts on “De flotteste kartofler – og så dem med skurv

 1. Sikke en farvestrålende høst. Vi har ikke så mange, men de er fine. En ting undrer mig, mine røde kartofler skræller nærmest sig selv, når de bliver kogt, de set lidt popcorn-agtige ud. Mon det skyldes tørken? Vi har fået stort set lige så meget vand som hos jer, og jeg har ikke kunnet overkomme også at bære vandkander til kartoflerne.

 2. Hej Karna
  Jeg savner dig på Havenyt, men er rigtig glad for at have fundet dig igen her på din blog.
  Dine indlæg og billeder er meget inspirerende.
  Jeg tænker nogle gange på, hvor mange I er i din husholdning, for du dyrker og høster godt nok meget ?
  Hilsen Pia

  1. Ja, nu er jeg kun her, og jeg nyder min frihed til at dyrke heltids om sommeren og skrive lidt blog, når jeg kan få tid til det.

   Vi er kun to i vores husholdning, men der skal faktisk dyrkes og høstes meget, når vi ikke køber ret meget frugt og grønt, men er næsten selvforsynende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere