Næsten færdig med at plante til pinse

Næsten færdig med at plante til pinse

Pinsemorgen med regnvejr – det er skønt at gå en havetur og se planterne strutte af velvære. Solen kommer sidst på dagen igen, og jeg er alligevel ikke oppe til at se pinsesolen danse mere. Men det er nok bare køkkenhavetosser som mig, der kan glæde sig over regnvejr en pinsemorgen.

Det er ekstra godt med regn nu, hvor næsten alle mine små planter er kommet i jorden, og jeg har de sidste dage også har fået sået et par hold nye ærter. Der er dog stadig lidt planter, som skal plantes i drivtunnelen, når de sidste spidskål snart høstes.

Bedet til at plante salat i og så sommerens næste salatrækker blev gjort klart i går – det var det bed, hvor jeg indtil for få dage siden høstede vinterbroccoli. Nu får det lidt regn. Måske kan jeg så salatfrø sidst på dagen eller i morgen. Der kommer regn først i næste uge, så det passer rigtig godt til salatsåning.

Pluksalat og de sidste tagetes står stadig i venteposition til at blive plantet ud.
Pluksalat og de sidste tagetes står stadig i venteposition til at blive plantet ud. Noget af pluksalaten skal måske i drivtunnelen.

I går fik jeg plantet dild og forårsløg ud. For sjov satte jeg dem skiftevis i rækkerne, måske en dum ide. Men egentlig skal forårsløgene stå der til næste forår til tidlig høst – og så kan de måske godt bruge pladsen. Jeg havde forkultiveret planterne i små rum – den her udgave er jeg aldrig blevet rigtig dus med, selv om den er selvvandende. Måske er det min hjemmelavede såjord, der ikke fungerer godt i den. Men planternes rodsystem var da ok. Dilden blev sået i panik, fordi første hold på friland ikke spirede. Næste hold, jeg såede på friland, er nu klar til laks og rejemader til pinsefrokost i dag.

Dild og forårsløg og en ukendt kålsort. Kålen får en chance for at vise sit potentiale.
Dild og forårsløg og en ukendt kålsort. Kålen får en chance for at vise sit potentiale.
Dild og forårsløg i skøn forening. I rillen blev der sået bredbladet persille.
Dild og forårsløg i skøn forening. I rillen blev der sået bredbladet persille og græsk oregano – så må vi se, hvad der kommer.

Jeg har også fået plantet 2. hold stangbønner ud. Det er Blue Lake. Der var ikke så god en fremspring trods egne frø, så nu er der en plante til hver stang og så har jeg sået en række langs stativet også. Håber de spirer – jeg har sået ret tæt, så kan jeg altid tynde.

Jeg har også plantet et hold lave bønner ud, hvor der forhåbentlig hurtigt kommer små lækre haricot vers.

Der var ikke helt bønneplanter nok til bedet, så der blev lige sået en række. Håber jorden er varm nok.
Der var ikke helt bønneplanter nok til bedet, så der blev lige sået en række. Håber jorden er varm nok.

Det er dejligt, at haven er ved at være sået og plantet helt til. Nu giver det tid til at ordne bede, gange og få jorddækket og ryddet op. Inden der skal klippes hæk.

Jeg skal dog lige huske at så grønkål og et nyt hold spidskål og bønner – der er jo ikke så længe til der er plads til et nye hold afgrøder. Snart høstes de første kartofler på friland. Der er kun to potter med kartofler tilbage nu. Jeg så i går at lokale små nye kartofler kostede 35 kr for en lille posefuld – mon ikke der var 1 kg.

I går blev der vasket rootrainere efterhånden som bønnerne blev plantet ud. De tørrer fint oven på buskbomhækken.
I går blev der vasket rootrainere efterhånden som bønnerne blev plantet ud. De tørrer fint oven på buksbomhækken.

Måske bliver der nu tid til at sidde lidt mere på havebænken under den blomstrende uægte jasmin, som jeg holder rigtig meget af.

Der er lige en bakke kålplanter, som skal plantes ud, inden det bliver regnvejr i næste uge.
Der er en bakke kålplanter, som skal plantes ud, inden det bliver regnvejr i næste uge. Citronagurkerne er backup.

 

 

4 thoughts on “Næsten færdig med at plante til pinse

 1. Mine buskbønner (Borlotto) havde samme størrelse, måske en anelse mere langhalsede, da de blev plantet ud i går. Men ak, i dag er der allerede 4 ud af 11, som er knækket og blæst omkuld af vinden. Og i morgen bliver blæsten endnu kraftigere og med hård regn. Så jeg må nok så de fleste om direkte i jorden. Synes de bliver for langhalsede i roottrainer, men de spirede heller ikke jævnt, så jeg måtte vente på de sidste. Jeg plejer at plante dem ud, straks de har 2 rigtige blade.

  1. Mine har klaret blæsten i dag uden problemer, men min have har også god læ. Og de var rigtig godt afhærdede inden udplantning. Jeg synes bønner uanset, hvad de sås i bliver lidt lange, når de forkultiveres. De står jo ret tæt i rootraineren. Jeg forkultiverer mest stangbønner, og her betyder det ikke så meget, at de strækker hals.

   Tror du ikke de knækkede skyder fra bladhjørnerne?

   1. > Nej, de er knækket helt over under bladene. Men jeg er glad for at høre, at dine har klaret blæsten.

    1. Øv. det er rigtig ærgerligt. Heldigvis kan du jo nå at så et nyt hold bønner. Jeg har bønner sået på friland, som nu er på vej op.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere