Løg under bionet gav superudbytte

Løg under bionet gav superudbytte

Årets største løg. Jeg tror det er et Ailsa Craig - ellers er det Bedfordshire.
2019 blev et virkelig godt løgår i min have. Årets største løg. Jeg tror det er et Ailsa Craig – ellers er det Bedfordshire.

Aha, det var altså derfor min løghøst i 2018 blev ekstrem dårlig. Sådan var min reaktion, da jeg i år blev opmærksom på det ny skadedyr løgminerfluen, som går både på porrer og løg. Der var i Praktisk Økologi 3/2019 en artikel om den, og i Havens septembernummer har der også været en artikel. Du kan læse mere om den her: Løgminerfluen

Den er aktiv allerede, når vi sætter stikløg, forkultiverer såede løg og planter dem ud. Derfor var jeg ikke i tvivl – mine løg måtte under bionet, selv om jeg var træt bare ved tanken om 5 bede mere med bionet over. Jeg sørgede også omhyggeligt for, at de forkultiverede løg var under net, da de skulle afhærdes.

Jeg vidste, at den var i haven, da jeg fandt dens brune pupper i mine vinterporrer. Ganske vist ikke så mange, men de var der, og jeg så også fluen i gang med at suge saft på nogle overvintrede løg sået i august året før. De planter, som havde stået i drivhus var ikke blevet angrebet, før de kom på friland, og heldigvis nåede der ikke at komme laver og ødelægge dem inden høst. Men løgplanterne fra samme såning, som var blevet udplantet på friland, var til min store ærgrelse gået til efter udplantning. Sikkert løgminerfluens værk – uden at jeg sidste efterår vidste hvorfor.

Løgminerfluen fotograferet 4. maj.
Løgminerfluen fotograferet 4. maj.

Det er derfor vigtigt at få vinterporrerne væk inden forår. Det nåede jeg ikke, så de nåede at lægge en ny generation i porrerækkerne, mens de var på vej i stok. Porrerne havde jeg ladet stå til hønsemad i det tidlige forår, hvor de blev snittet og kom i hønsegården. Her er der næppe nogen skadedyr, der har overlevet, da vores høns er vilde med snittede porrer.

Det blev en helt vild succes med løg under bionet. Det er de flotteste og største løg, jeg har høstet i mange år. På trods af, at ukrudtet fik lov til at vokse næsten lige så højt som løgene, da jeg ikke turde tage bionettet af og luge før i starten af juni, hvor løgminerfluens flyvetid skulle være ovre. Den flyver igen i september.

Der kom på trods af alt ukrudtet ingen angreb af løgskimmel – og det overraskede mig. Måske fordi der ikke var nogen skadedyr, der gnavede og gav indfaldsveje for skimmelsvampe?

For en uges tid siden blev de såede løg sorteret og kom i kasser til opbevaring. Der var 5 dårlige løg! Ud af 43 kg. De 43 kg er dyrket på to 1 m brede bede på hver 7 m.

Mange flotte løg - tænk de er vokset op fra frø sået 22. februar.
Mange flotte løg. Kasse til venstre Hylander. Kasse forrest i midten er Ailsa Craig og Bedfordshire, i midten og bagerst til venstre Lorient og til højre Hylander. Til højre er forreste kasse Matador (tv) og Zebrune (th) og bagerste kasse Robelja.

Min høst af de såede løg så således:

15,8 kg Hylander (almindelig størrelse gule løg, som afmodner godt og effektivt. Bruges af økoavlere)

9,3 kg Ailsa Craig og Bedfordshire (begge gav meget store gule løg, som nok ikke er så holdbare)

5,7 kg Robelja (rødløg fra Bingenheimer)

8,8 kg skalotteløg af Zebrune, Matador og Lorient

4,1 kg af de resterende Long Red Florence og lidt frasorterede, som også skal bruges først.

Jeg har også høstet rigtig mange kilo af gule løg og rødløg fra stikløg. Her var der lidt stokløbere, mens der ingen var i de såede løg.

Hylander ser ud til at være en rigtig god sort.
Hylander ser ud til at være en rigtig god sort.

Frøene har jeg købt hos engelske frøfirmaer som Kingsseed og Thompson og Morgan. Nogle af sorterne kan købes i Dk, men f.eks. Hylander, som ellers dyrkes af danske økolandmænd og produceres af dansk frøfirma, har jeg kun kunnet finde detailsalg af i England i 2019.

3 thoughts on “Løg under bionet gav superudbytte

  1. Dejligt at du er tilbage på bloggen, jeg har savnet de meget faglige og gode indlæg! Jeg har ikke tiden til at så løg fra frø, hvis man nu skal købe stikløg -hvilket firma vil du så anbefale?

    1. Jeg har haft en periode med megen træthed, hvor der kun blev til havearbejde. Men nu har jeg det rigtig godt igen, efter at jeg er begyndt en behandling for B12 vitamin mangel.

      Jeg købte sidste år de bedste stikløg i Lokalbrugsen – på tilbud sidst i april. Det var de aflange gule løg. De andre købte jeg i Land og fritid i en god kvalitet – lidt tilfældigt at jeg så, at de havde stikløg.Jeg vil gerne se stikløg, når jeg køber.

  2. Dejligt at høre fra dig igen. Jeg bliver altid så inspireret og fuldt med gåpåmod af dine indslag 👍😊

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere