Det spirer frem i køkkenhave og drivhus

Det spirer frem i køkkenhave og drivhus

Dilden vokser helt vildt lige i øjeblikket, men de udplantede planter bliver også passet ekstra godt med vand. Egentlig kunne jeg godt nuppe et par blade, og jeg har stor lyst, da dild er en af mine favoritter. Men jeg skal bruge dild til pinsemaden, så planterne får lov til at vokse et par dage endnu. Jeg har også en række sået dild, som er ved at få de første blade – og så selvsåede mellem hvidløg og tidlige kartofler. De forkultiverede er dog meget større, så det har godt kunnet betale sig.

Dilden er forkultiveret og plante ud.
Dilden er forkultiveret og plante ud.

Det er ikke mange dage siden, at jeg såede majs og stangbønner, og de er allerede på vej op. Et helt bord fyldt med spirende planter – der er kommet nye op hver gang, jeg kommer derind. Spændende hvor mange der spirer. De står oppe på bordet, da jeg har prøvet at musene åd de store frø, selv efter at de var spiret.

De valske bønner er i dag kommet op, nok så nydeligt med store grønne blade i et bed helt oversået med røde blomsterblade fra den japanske kvædebusk.

Gulerødderne spirer også på de to bede i fin stil, men jeg har også vandet de tre bede med såede rodfrugter for at være sikker på, at de kom. Persillerødder er en uge længere om det end gulerødderne, så de skal fortsat passes med vand. Jeg nåede faktisk at vande bedene igen her sidst på eftermiddagen, før jeg kunne se gulerødderne var ved at spire frem. Det var dejligt at se dem komme så fint, for dels er der for mange penge frø, og dels ville det have varet lang tid, før jeg fik gulerødder, hvis jeg igen skulle så om. Det første hold spirede rigtig dårligt.

Små spinkle kimplanter af gulerod.
Små spinkle kimplanter af gulerod.

Mine 2. års jordbær står rigtig fint med masser af blomster lige nu og planterne er rigtig pæne. Derimod er der problemer med bedet med de nye 1. års planter. I begge ender af bedet står planterne fint, men i midten af bedet er planterne meget små. Jeg har godt vidst, at der var noget galt, men skudt det lidt til hjørne med, at planterne bare ikke var kommet godt i gang i efteråret, og jeg har måttet erstatte en del planter på netop det stykke. Men de nye trives heller ikke. Vanding har heller ikke løst problemet.

I dag besluttede jeg at gøde den del af jordbærbedet. Normalt gøder man ikke jordbær på det her tidspunkt, da det giver bladvækst i stedet for bærudvikling. Men der er så få blomster på vej i det stykke, at det ikke gør den store forskel. Det er derimod vigtigt at forsøge at få nogle store kraftige planter, da de jo gerne skal give mange jordbær næste år. Mit gæt er, at der i jorden er en del store rødder fra det gamle gråpæretræ, som er ved at blive omsat og derfor lægger beslag på kvælstoffet i jorden i øjeblikket. Jeg hev nogle store delvist omsatte rødder op i bedet sidste efterår, da jeg plantede de små planter. Jeg har gødet med Økologisk havegødning, da det har et højt kvælstofindhold, og jeg tror, at problemet er manglende kvælstof. Jeg har kultiveret det ned og vandet planterne.

En del af jordbærbedet mistrives.
Se forskellen på planternes størrelse forrest i billedet og i toppen af billedet.

Lige nu har vi masser af radiser – sådan ca. 4 m med 3 forskellige sorter. De udvikler sig hurtigt i varmen, og de blive vandet hver dag for at bevare dem sprøde og gode. I dag skulle vi prøvesmage sorterne. På billedet nedenfor er de bagerste runde radiser sorten Sora, de miderste aflange med hvid spids er Pernot Clair og de runde røde forrest er Scarlet Globe. Pernot Clair var desværre kun få dage efter, at de blev store nok til at spise, alle bløde og svampede og helt uspiselige – sorten dur i hvert fald ikke til varmt forårsvejr. Scarlet Globe var den senest udviklede, men alligevel den med den stærkeste smag, faktisk lidt for stærk. Vi var enige om, at Sora klart var den bedste sort – den er økologisk og fra Bingenheimer Saatgut.

Prøvesmagning af tre radisesorter.
Prøvesmagning af tre radisesorter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere