To modne jordbær

To modne jordbær

Der er nogle højdepunkter i køkkenhaven: De første asparges, de første nye kartofler og de første modne jordbær. I dag var vi nået til de modne jordbær – vi kunne få hvert et godt modent rødt jordbær. Det smagte af sommer – og netop i dag starter sommeren. I følge kalenderen – for vejrmæssigt er den startet for en del dage siden.

Det er et godt trick at præsentere på en lille tallerken.
Det er et godt trick at præsentere på en lille tallerken.

Men det var nu nogle pænt store jordbær, og de smagte så sødt og dejligt – og duftede af jordbær. De næste er på vej, om nogle dage. Jordbær smager allerbedst solvarme lige fra bedet.

Her kan størrelsen bedre bedømmes.
Her kan størrelsen bedre bedømmes.

I år må vi selv spise alle jordbærrene, da ingen børnebørn kommer forbi i jordbærsæsonen. Jeg har lovet Sigismund på 4 år, at der i år er hindbær i stedet for jordbær. Og det håber jeg, at jeg kan holde. Jeg synes, de udvikler sig meget hurtigt lige nu. Jeg sender venlige tanker til den biavler, hvis bier sørger for, at  mine hindbær bliver bestøvet effektivt. Bier er vilde med hindbærblomster.

bier bestøver hindbær
Bier sørger for en god bestøvning, så det bliver store flotte bær.

Mon ikke også at efterårshindbærrene bliver en succes i år. De vokser meget frodigt , men jeg kom vist også til at give dem et par håndfulde kyllingegødning i det tidlige forår, da jeg rensede bedet for skvalderkål. Om der er kommet skvalderkål igen, kan jeg umuligt se nu for de frodige planter.

Efterårshindbærene står meget frodigt i år.
Efterårshindbærene står meget frodigt i år.

Det bønnebed, som jeg havde sået først i maj i et øjebliks overstadighed, såede jeg om i dag. Det er jeg nok ikke den eneste, der har måttet gøre. Vejret satte os optimister grundigt på plads med nogle dage med koldt vejr, netop som bønnerne var på vej op. Tilbage var kun 5 Purpiat bønneplanter og 4 Maxi bønneplanter, som er ok. Nogle var spiret, men uden at have sat blade i første omgang. De bliver aldrig til noget, så dem hakkede jeg om. Det gør ondt langt ind i mig at hakke noget som helst om, der er liv i – lige undtaget ukrudt. Derfor står der også stadig nogle tomatplanter, som jeg troligt vander, selv om jeg godt ved, at de nok ender på komposten, hvis ingen lige kommer forbi og forbarmer sig over dem.

Her skulle så have været billeder fra såningen, men konen havde glemt at sætte hukommelseskortet i kameraet. Det er også derfor der ingen billeder er af de modne jordbær, inden de blev plukket. I stedet for et par andre dejlige billeder fra grønsagsfronten.

Knudekål i lill a sort.
Snart kan jeg også høste det første knudekål. Bare ærgerligt, at der kun blev 6 planter ud af de såede.
Aubergine plantet i stor åotte.
Aubergine plantet i stor potte.Håber den kan trives heri – den har knopper.

Jeg var stolt af mine sukkerærter på vej op af et espalier. Det er jeg sådan set stadigvæk, for de er sået ude på friland under fiberdug. Men i dag har jeg set, at andre allerede kan høste de første ærter. Mine blomstrer ikke endnu. Her er en ny tidlig afgrøde, som jeg vil glæde mig til udfordre næste år. Du kan læse om erfaringer med tidlige ærter på Facebookgruppen Fra Have til Mave.

Sukkerærter - to hold.
Sukkerærter – to hold.

Når jeg ikke kan spise lækre slikærter, vil jeg overveje at forgribe mig på nogle af de lækre stængler, som slangehvidløgene sender til tops nu. Når de er færdige med at sno sig og lave slanger, retter de sig ud igen og danner topløg. Topløg af Rød Estisk Slangehvidløg er små, så her er stænglerne at foretrække, og i år skal jeg kun lave lidt topløg til egen såning af topløg i foråret. Men det er her i vækstfasen, at slangestænglerne smager rigtig godt.

Løgstænglen på slangehvidløg smager godt, så længe den er ny.
Løgstænglen på slangehvidløg smager godt, så længe den er ny.

Normalt ærgrer jeg mig lidt, hvis vi ikke når at spise alle afgrøderne ude i haven. Men lige nu fryder jeg mig over ikke at have fået plukket de sidste meget små vinterbroccoli. Det er et fantastisk lysegult flor midt i den ene ende af kartoffelbedet.

Vinterbroccoli i blomst.
Vinterbroccoli i blomst.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere