Hvilke spirer er ramsløg og spiselige?

Hvilke spirer er ramsløg og spiselige?

Jeg rydder jorden for planter der, hvor jeg skal sætte et sneglehegn op. De sidste dage har jeg ryddet hen langs hasselhækken, hvor der er masser af vedbend og skvalderkål, der skal fjernes.

Jeg er ved at have ryddet langs hassselhækken, og snoren er spændt ud, hvor sneglehegnet skal sættes op-
Snoren er spændt ud, hvor sneglehegnet skal sættes op-

Ud over vedbend, skvalderkål, brændenælder m.m. er der  også masser af spirende løgvækster, som har dannet rødder og allerede har store spirer på vej op gennem jorden.

Hvad er nu det har for nogle spirer, der dukker op, når jeg graver.
Hvad er nu det her for nogle spirer, der dukker op, når jeg graver. Spiselige eller giftige?

Jeg ved, at der er både spiselige ramsløg og ikke spiselige blomsterløg af narcisser og russisk skilla. Blomsterløgene kan jeg godt kende og de bliver flyttet til et nyt sted. Men der står også en masse dansk arum og italiensk arum, som begge er giftige. De italienske har allerede blade, og de er med de hvidmarmorede blade let genkendelige, men den danske arum kommer først frem med blade i foråret.

Ramsløg er lette nok at genkende, når bladene kommer frem, for da kan man blot tjekke, at de har løgduft. Men det kan man ikke, hvis man skulle få den ide, at man vil hente nogle af ramsløg og bruge dem, inden bladene kommer frem.

Her kan du se spirerne af arum til venstre og ramsløg til højre. Her skal man vide, at arum skyder frem fra en lille brunlig knold, mens ramsløg er et lille løg med rødder. Men hvis man graver spirer af arum op og ikke får knolden med – og det gør man ofte ikke, så kan man komme til at spise den giftige arum i den tro, at det er ramsløg.

Til venstre arum - til højre ramsløg.
Til venstre arum – til højre ramsløg.

Jeg har i hvert fald besluttet ikke at grave efter ramsløg og bruge, inden jeg har bladene at gå efter. Alle arum sorteres i spande og fjernes fra haven. De breder sig eksplosivt.

Det er heller ikke nødvendigt at udfordre skæbnen med løgspirer lige nu, der er masser af løg i mine kasser, og masser af andre grønsager derude. Se bare, hvad jeg hentede en blæsende novemberdag i regnvejr til salatskålen. Jeg havde også en kinesisk radis med i salaten.

Filderkraut hvidkål bagerst. Til vensre komatsuna, to slags mizuna i midten, til højre Moutarde Rouge Metis, som er en sareptasennep.
Filderkraut hvidkål bagerst. Til vensre komatsuna, to slags mizuna i midten, til højre Moutarde Rouge Metis, som er en sareptasennep.

2 thoughts on “Hvilke spirer er ramsløg og spiselige?

 1. Har købt nogle hampfrø, som jeg ikke lige bryder mig om. Tænkte på at spire dem – og SPISE dem.
  Ved nogen, om de er giftige i den stand ?I
  I det hele taget synes jeg, det er en mystisk proces, når vi spirer specielt BØNNER – at de taber deres giftighed. Men jeg er heller i nærheden af at være nogen (bio)kemiker. ???
  Rare hils’ner
  INGA HANSEN

  1. Jeg kan nok ikke hjælpe dig, da jeg kun spirer til at spise kimplanterne i småbladstadiet. Jeg ved intet om hampfrø, andet end det er forbudt at dyrke hamp. Du bør kun spire sojabønner, som ikke er giftige. De almindelige bønner bør ikke spires og spises.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere