Hvidløg sætter jeg sidst i oktober

Hvidløg sætter jeg sidst i oktober

Jorden bliver dag for dag mere våd, så idag har jeg sat de første 100 fed hvidløg i et bed. Jeg venter så længe som muligt med at sætte hvidløg, så de ikke når at komme op med alt for megen grøn top inden vinter. Det ideelle ville være, at de slet ikke kom op førend til forår, men Rød Estisk slangehvidløg, som er min hovedsort, titter ofte op i løbet af december, hvis vejret er mildt. Men jeg kan ikke udsætte det længere, da min lerjord ikke er til at arbejde i, når den bliver for våd. Det gik fint nok i dag, men her i aften er der kommet mange mm regn. Jeg skal sætte lidt flere af et par andre sorter og desuden et feds hvidløg af Rød Estisk, som jeg har dyrket fra topløg, jeg satte i foråret. Måske kommer sætningen til at vente nogle dage.

Det er lidt skræmmende så meget det svinder i mængden af hvidløg, når jeg tager 100 fed fra til at sætte. Det er ca. 25% af de høstede løg af sorten Rød Estisk slangehvidløg, der skal bruges til at sætte, da der kun er 5-6 fed i hvert hvidløg. Og jeg bruger altid de største hvidløg til at sætte. Jeg vælger dog også ud mellem de store løg – det er vigtigt at videreføre de egenskaber, som jeg sætter pris på. Jeg vil gerne have minimum 5-6 fed i hvidløget, og ingen af de store fed, hvor jeg kan se, at her er “smeltet” to fed sammen til et kæmpe fed.

Det er vigtigt at vælge gode fed til at sætte.
Det er vigtigt at vælge gode fed til at sætte.

Jeg tager mig lige tid til at fjerne mest muligt af de hvide yderdækblade – så jeg kan se, at feddet er 100% i orden. Det er ærgerligt, hvis der er for mange i en række, der ikke kommer op.

Færdigsorteret klar til at sætte i jorden.
Færdigsorteret klar til at sætte i jorden.

Jorden var våd, men det var ok både at hakke ukrudt og lave dybe riller, så hvidløgene har spidsen ca. 4 cm under jordniveau. Der har været dyrket bønner og ærter i bedet i år, så jeg gøder ikke før hvidløgene begynder at vokse i det tidlige forår.

Tre rækker hvidløg på et 110 cm bredt bed.
Tre rækker hvidløg på et 110 cm bredt bed.
Hvidløgene lyser op i den mørke jord .
Hvidløgene lyser op i den mørke jord – det er lige før solen går ned.

Selvfølgelig er min tro følger også med til at sætte hvidløg. Rødkælken følger mig rundt i haven – den har fundet ud af, at der kommer mange godbidder til syne der, hvor jeg arbejder. Ofte er den kun 1 m fra mig.

Rødkælken følger havearbejdet
Rødkælken følger havearbejdet og venter på, at der dukker en lækkerbidsken op.

I går tog jeg bionettet af de fleste kålbede. Nettene over bedene med rosenkål af sorten Trafalger og bedet med vinterbroccoli skal dog bliver på, indtil jeg har tid til at binde dem op til pæl, så de ikke vælter. De er over 1 m høje.

Nettene har jeg lagt ud på græsplænen og håber på, at al den regn, som kommer i de her dage kan skylle dem rene for jord. Det ville være dejligt ikke at skulle stå og skylle dem i koldt vand.

Hvor er det dejligt at se på kål, porrer, gulerødder og orientalske bladgrønsager uden net over. Gid det var muligt i hele dyrkningssæsonen.

Jeg er virkelig tilfreds med mine rødkål i år, som er blevet rigtig store allesammen.
Jeg er virkelig tilfreds med mine rødkål i år – de er blevet rigtig store allesammen.
Filderkraut er store planter - med store hoveder.
Filderkraut er store planter – med store hoveder, ofte + 2 kg.

Vi er ved at være klar til at samle drivtunnel. Men først skulle vi have målt op og placeret det på arealet, og så skulle arealet lige planeres, så det blev vandret. Sidste forberedelse var at bore huller til at støbe jordankrene i enden af buerne ned i.

Vi har lånt et jordbor – det er jeg ret vild med at bruge. Der var ret tørt et stykke nede, men det kunne let løses ved at vande i bunden af hullet, og så vente en halv time med at bore igen.

Sådan et må jeg have – det er jo genialt til at løsne huller med, når der skal plantes.

Min mand er gået i gang med at bore huller.
Min mand er gået i gang med at bore huller. Det er lidt sejt de steder, hvor der er finrødder fra den fældede thuja.
Og set den anden vej - 24 m2 er faktisk et ret stort areal.
Og set den anden vej – 24 m2 er faktisk et ret stort areal. Jeg sætter store urtepotter ned i hullerne, når de er boret, så der ikke drysser en masse jord derned.

2 thoughts on “Hvidløg sætter jeg sidst i oktober

  1. Jeg går og lurepasser for ikke at komme hverken for tidligt eller sent med hvidløgene. Bedet er gjort klart. Dit indlæg affødte en længere “diskussion”. Hvor dybt skal de egentlig sættes. Jeg plejer at stikke et dybt hul på ca 8-10 cm til hvert enkelt løg. Vi kom dog frem til at min måde ender med at blive ca 4 cm jord over løget.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere