Hvad nåede jeg så i dag?

Hvad nåede jeg så i dag?

Planen var at få klippet resten af thujahækken i dag plus en hel masse andet, men det går sjældent efter planen.

Som altid er dagens første punkt at se til de små planter under forkultivering, og dem er der faktisk mange af lige nu, selv om vi snart har oktober:

2 rootrainere med salat til udplantning i drivtunnel

2 rootrainere med spinat til udplantning i drivtunnel og på friland

2 rootrainer med asiatiske bladgrønsager til udplantning i drivtunnel

1 rootrainer med store spidskål til overvintring på friland og i drivhus

2 rootrainere med nyspirede blomkål, spidskål, broccoli og bladkål til overvintring

3 rootrainere + 1 pluggbox med løg til udplantning på friland og i drivtunnel

potter med dild til udplantning i drivtunnel

Spinat til udplantning på friland sat til afhærdning.
Spinat til udplantning på friland sat til afhærdning.

Jeg har planlagt at plante spinat og kål til overvintring ud på friland, og de er nu ved at være så store, og det er så sent på året, at de skal plantes ud, så de kan nå at få et godt rodnet inden vinter. Lige nu er det lunt og jorden er lun, så jo før des bedre. Derfor blev spinaten i dag sat ud til afhærdning på havebænken.

Kålen skal plantes i et bed, hvor der har været kartofler og valske bønner. De valske bønner gik i gang med at vokse igen efter høst, og de har sat lidt nye bælge. Jeg besluttede, at de skulle plukkes i dag, så jeg kunne komme til at gøre bedet klar til at plante

Genvækst af valsk bønne giver ny høst.
Det var ikke den store genvækst, men der blev bælge i 2. omgang.
Det gav en stor skål med valske bønner.
Det gav en stor skål med valske bønner.
Der var fine bønner inde i bælgene, men denne gang var der kun 1-3 bønner i hver bælg.
Der var fine bønner inde i bælgene, men denne gang var der kun 1-3 bønner i hver bælg.

Bedet med de valske bønner ender under Spartan æbletræet – og her fik jeg øje på, at der nu var nedfaldsæbler. Jeg prøvede lige at vippe et par æbler ud i en vinkel på 90° og de gik let løse. De var simpelthen plukkemodne, og vinden kom ind fra øst, og det blæste ret meget.

Alt andet blev skubbet til side. Der skulle plukkes spartanæbler i en fart. Det er et dårligt æbleår, og det blev kun til 2 kasser mod normalt 4-6. Men jeg var så taknemlig for hvert et æble, jeg kune plukke. Og alle blev plukket, selv de helt små – der kan da altid blive et par små stykker til at komme oven på yoghurt i januar/februar. Desværre er det samme historie med vores Jonagold æbler. Her er også kun en tredjedel af, hvad vi plejer at høste. De er ikke plukkemodne endnu.

To kasser Spartan - og slet ikke så fine og store som normalt.
To kasser Spartan – og slet ikke så fine og store som normalt.

Frokosttid – og hæksaksen lå stadig på bænken. Jeg plukkede tomater og agurker til froskosten. Og i dag  var der mange agurker. Jeg havde åbenbart ikke plukket i drivhuset nogle dage.

Tomater til frokost og masser af agurker igen.
Tomater til frokost og masser af agurker igen. Nok til en ny gang agurkesalat.

Efter frokost gik jeg lige en tur rundt i haven og fik øje på nogle tørre bælge med Carouby de Maussane ærtefrø, som jeg egentlig burde høste på sådan en dejlig lun og tør septemberdag. Jeg fjernede også lige bambusespalieret – så kan jeg komme forbi, når jeg plukker brombær, uden at lave flere akrobatiske øvelser. Gad vide, om frøene har krydset med anden sort, eller de har taget skade af det fugtige vejr. Jeg mener ikke, at de blomstrede samtidig med andre sorter. De ser i hvert fald ret forskellige ud i bælgene. De skal nok lige prøvespires – men det er en vinterting.

Ærtefrø af Carouby de Maussane
Ærtefrø af Carouby de Maussane

Endelig kom jeg tilbage til bedet til kålene. Det var kun den nemme halvdel af bedet, jeg havde nået, inden jeg gik i gang med at plukke æbler. I de anden halvdel var der et par meter med stikkelsbærbuske, som har stået der i ca. 30 år. De skulle graves op og to af dem flyttes til et andet sted. Det viste sig, at der var 6 planter i bedet, og det var et enormt arbejde at grave dem op i et bed med masser af sejt senegræs. De kom op, blev renset for ukrudt. De to bedste – en Rød Hinnomaki og en grøn gammel sort blev plantet i det nye bed med bærbuske. De fire andre og mindre blev slået ned i enden af bedet under æbletræet foreløbig. Jeg klippede dem alle tilbage, så der kun er unge grene tilbage.

Jeg var knap nok færdig med at plante og vande dem, før det begyndte at småregne. Og så spade og rive efterlades igen. Jeg skulle hurtigt nå at plukke hindbær til dessert og brombær til morgenyoghurten, inden bærrene blev våde af regnen. Jeg nåede også at plukke 5 figner. Vi lever godt her i september – der er så mange lækre ting at hente derude.

Valnødderne er begyndt at blive modne, så i dag har min mand hakket arealet under valnøddetræet, så vi let kan samle dem op. Kragerne kommer med jævne mellemrum for at hente de nødder, som hænger på træet i de åben skaller. Efterhånden kender vi lyden af krager, så vi højlydt kan fortælle, at vi er hjemme, og de godt kan finde et andet valnøddetræ end her. Godt, at der kom en god gang blæst i eftermiddag, så de første nødder kom ned.

Jeg nåede ikke til at plante kålene ud – og hæksaksen ligger stadig på havebænken. Utroligt, at jeg kan arbejde en hel dag og slet ikke nå bare lidt af det, jeg har planlagt. Heldigvis er jeg tilfreds med det, jeg har udrettet. Det har været en fin havedag.

5 thoughts on “Hvad nåede jeg så i dag?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere