Hornvioler og minipåskeliljer i plantekrukkerne

Hornvioler og minipåskeliljer i plantekrukkerne

I går blev det forår i vores lille gårdhave. Krukkerne blev plantet til med hornvioler og påskeliljer.

Påskeliljerne er genbrug, og knopperne er ved at springe ud, da de har været en uges tid i drivtunnelen. Så det er helt gratis.

Hornvioler er tit dyre at købe – i år fandt jeg dog 30 stk for 54 kr i Netto, og det var flotte planter. Nogle år har jeg købt næsten sorte hornvioler, som er rigtig fine, men de er som regel også dyrere. Der er i øvrigt en rigtig fin artikel i martsnummeret af Haven om hornvioler – også om mere usædvanlige sorter.

Et godt køb af flotte hornvioler, så kan det næsten ikke betale sig at købe frø.
Et godt køb af flotte hornvioler – så kan det næsten ikke betale sig at købe frø.

Jeg har indtil nu ikke fået sået hornvioler i tide og overvintret et godt sted. Sidste gang, jeg forsøgte, var på friland, og det gik ikke godt. Men jeg tror, de kan overvintres i små potter i drivtunnelen og komme tidligt i blomst. Så næste år har jeg måske gratis hornvioler – jeg høstede i hvert fald frø sidste år. Det er nemlig lidt for sent at så, når frøene modner på planterne til sommer.

Jeg kunne måske også have haft egne planter i år, hvis jeg havde kigget lidt dybt i krukkerne ude i gården, for der stod rigtig mange selvsåede hornvioler, men små.

Selvsåede hornvioler i krukkerne.
Selvsåede hornvioler i krukkerne.

Jeg kunne selvfølgelig ikke lade være med at prikle nogle af dem ud – de havde i øvrigt et forbavsende stort og fint rodnet. Hvordan de bliver farvemæssigt, ved jeg ikke, da jeg havde to slags sidste år. Så nu har jeg 50 hornvioler på vej i de potter, som de købte kom i. Hvor de skal stå, ved jeg ikke helt. Men sådan går det let, når der er en stor drivtunnel at sætte dem ind i.

50 stk hornvioler priklet ud.
50 stk hornvioler priklet ud

Det tager lidt tid at få plantet de store krukker til, for det meste af jorden skal ud, for at de store potter med minipåskeliljer kan sættes ned under jordniveau, så man slet ikke kan se dem. De øverste par cm af jorden i potterne skifter jeg ud med god kompost og en lille håndfuld ormekompost. Hornviolerne får også ny jord at vokse i.

Det meste af jorden fjernes, når krukken med påskeliljerne sættes ned.
Det meste af jorden fjernes, når krukken med påskeliljerne sættes ned.
Krukke med minipåskeliljer og blå hornvioler.
Krukke med minipåskeliljer og blå hornvioler.

Den jord, jeg fjernede fra krukkerne, blev til jord til at sætte et nyt hold kartofler i. Den blev forbedret med lidt sand, lidt kompost og lupingødning. Denne gang er det sorten Anna Belle, jeg har sat. Den er ikke helt tidlig, men smager rigtig godt.

6 stk potter med kartofler sættes i drivtunnelen, hvor de første kartofler allerede er i god vækst.
6 stk potter lagt til med hver sin kartoffel i drivtunnelen, hvor de første kartofler allerede er i god vækst.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere