Hed høst af bønner, såede løg og tomater

Hed høst af bønner, såede løg og tomater

Det er ulideligt varmt, og jeg kan slet ikke arbejde i den varme. Varmen dræner mig for al energi.

Havearbejde er før 9 om morgenen og efter 19 om aftenen. Og der er jo masser at lave med at holde drivtunnel og de mest udsatte afgrøder som bønner og ærter vandet på friland. Der skal sås og plantes 2. afgrøde på de afhøstede bede – og forkultiveres  til senere udplantning – når der forhåbentlig bliver en mere normal sommer. Og så er der alt det, som skal høstes.

Lige nu har jeg masser af bønner. De skal holdes vandet, ellers visner planterne, og bønnesætningen holder op. Til gengæld plukker jeg masser af bønner. Når først de er plukket, kan jeg sidde i skyggen og nyde og nippe dem. Men så er der blancheringen – lidt for varmt.

Et stort fad bønner af sorten Eva, som vi allerede havde spist af i 14 dage.
Et stort fad bønner af sorten Eva. Det er høsten efter at vi allerede har spist af dem i 14 dage.

Det største udbytte får jeg dog altid på bønnestativet med Blue Lake bønner. Det er en trind rund bønne, mens sorten Eva giver lange brede snitbønner.

Det er varmt at plukke bønner. Her er det Blue Lake.
Det er varmt at plukke bønner. Her er det Blue Lake. Til venstre vinterærter, hvor de sidste skal høstes til at spise.

Tørken har gjort det let at høste løg i år – de er stort set tørre, når jeg tager dem op. Desværre er udbyttet minimalt. Der har været angreb af løgfluen i både de satte stikløg og såede løg. De såede løg har klaret sig bedst, så jeg har besluttet, at jeg næste år kun vil have såede løg, og de skal plantes ud under fiberdug eller bionet, så løgfluen ikke kan ødelægge dem. Jeg vil desuden flytte løgdyrkning til ny jord i min grønsagsmark og håber på den måde at undgå løgskimmel fremover.

Flotteste løg er de såede skalotteløg. Til højre sorten Matador, til venstre sorten Lorient.
Flotteste løg er de såede skalotteløg. Til højre sorten Matador, til venstre sorten Lorient.

Vi har rigtig mange tomater lige nu – både i drivtunnel og på friland. De modner lige så hurtigt på friland og i drivtunnel i år. Selv de store bøftomater er ved at modne.

Oh Happy Days er en ny skimmelresistent sort, som sætter store bøflignende tomater.
Oh Happy Days er en ny skimmelresistent sort, som sætter store bøflignende tomater.
Sungold er desværre en F1 sort - men den er alligvel kommet med også i år. Den smager rigtig godt.
Sungold er desværre en F1 sort – men den er alligvel kommet med også i år. Den smager rigtig godt og er tidlig.
Min helt egen sort: Karnas gule miniblomme.
Min helt egen sort: Karnas gule miniblomme. Meget sød som helt gul og moden, men smager også godt lige før den er helt moden.

I år er kartoffelskimmel slet ikke et problem, så det er lidt svært at teste de tre tomatsorter, som skulle være resistente mod kartoffelskimmel.

Det er i øvrigt lidt sjovt at opleve et år, hvor mug, skimmel og råd er helt fraværende. Ingen svampesygdomme. for første gang nogensinde har jeg et helt æbletræ med Golden Delicious æbler helt uden skurvangreb. Det bliver alle tiders frugtår – men det vil nok gavne med noget vand til den videre frugtudvikling af æbler og pærer.

Lige nu har vi et helt Opal blommetræ fyldt med meget store og saftspændte blommer. De smager fantastisk – en dejlig spise i heden. Og de gule store blommer er også begyndt at vise farve. Det passer meget godt med at vores to største børnebørn Emilie og Magnus kommer på en uges ferie fra på lørdag.

2 thoughts on “Hed høst af bønner, såede løg og tomater

  1. Kære Karna
    Mine stangbønner har også nydt godt af den tørre sommer. Jeg har båret masser af fine, retlinede og fejlfri bønner ind til sommerens middagsretter og til fryseren. Lige indtil stormen Johanne fór hærgende gennem haven og knækkede jordskokkerne af ved jorden og efterlod bønnerne som lasede klude på stativerne. Så var det slut. Nu kommer der ganske få bønner, og de er alle skurvede (?) og skæve og krøllede som grisehaler. Kan du sige noget om, hvad det er for et fænomen? Er det en eller anden svampeinfektion, mon?
    Venlig hilsen
    Henrik fra Bornholm

    1. Mon ikke det bare er slut på planternes energi til at danne flere bønner? Jeg synes altid de sidste bliver små og lidt skæve og ofte tørre. Jeg synes ikke, at jeg har haft skurvede bønner, men kan godt huske lidt angreb, som kunne ligne skurv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere