Haven bliver grønnere dag for dag

Haven bliver grønnere dag for dag

I går lige inde solen gik ned, så jeg det grønne skær af forår. Imod solen var stikkelsbærbuskene pludselig blevet helt lysegrønne. Så er det forår.

Så er det forår, når stikkelssbærbuske springer ud.
Så er det forår, når stikkelssbærbuskene springer ud.

Jeg er ellers ved at grave rækken med stikkelsbærbuske op. I efteråret flyttede jeg tre af dem til en ny placering. De to her på billedet får lov til at blive stående i skvalderkålen under æbletræet. Det er efterkommere af de mange store stikkelsbærbuske, som stod i haven, da jeg overtog den i 1978. Det er grønne stikkelsbær til stikkelsbærgrød. De bliver ikke modne. Rigtig god sort – en ukendt sort.

Næsten 30 år gamle stikkelsbærbuske er det et arbejde at grave op, men vi har alt for mange, og nu får vi fornyet buskene. De stiklinger, som jeg satte i efteråret skyder fint.

Sorten Invicta udryddes – alle vil hellere have de røde Hinnomaki bær. I år får et par buske i den gamle række lov til at stå til efter bærhøst, så vi er sikre på, at de andre buske er i vækst og bæring.

Det er egentlig for sent at flytte stikkelsbærbuske, men i går stødte jeg på den her fine lille busk med fin nyvækst nedefra, og jeg kunne fjerne alle skvalderkålsrødder, hvilket er en forudsætning for at kunne flytte den. Den nærmest overtalte mig til, at den skulle plantes – så det blev den – og fik en kande vand. Den ligner en overlever.

fin lille stikkelsbærbusk, sikkert en gren, der har slået rod.
fin lille stikkelsbærbusk, sikkert en gren, der har slået rod for en del år siden.

Bedet med tidlige kartofler bliver også snart grønt. I dag tittede de første grønne skud op. Den megen solskin har givet en jordtemperatur på 15-25° den sidste uge under den klare plast. Det sætter gang i væksten. De ni toppe er sat den 23 marts, så det er virkelig hurtigt, at de er kommet op.  Godt nattefrosten ser ud til at være ovre lige nu. I nat havde vi nattefrost, men da var der lagt et lag ålegræs over plasten. Nu har jeg fjernet plasten og erstattet med fiberdug, for ellers får bladene det alt for varmt.

Kartofler på vej op 4. april.
Kartofler på vej op 4. april.

I dag plantede jeg to bede til med bladgrønsager, som jeg har forkultiveret. De blev sået inde i vindueskarmen og efter fremspiring flyttet i drivtunnelen. Her har de stortrivedes, men nu er det så varmt derinde om dagen, at de har bedre af at blive plantet ud. De er store nok, og de har nogle dage været ude til afhærdning i det fine vejr. Rapini, choy sum, pak choi, komatsuna, mizuna, sennep. Jeg havde også prøvet at så en Purple sommer broccoli, som ved tidlig såning skulle give høst midt på sommeren. Den blev plantet i midterrækken. De andre i resten af bedet og rapinien i et bed for sig. Det hele blev overdækket med tunnel af fiberdug.

Bladgrønsager til udplantning. Rapini, choy sum, pak choi, komatsuna, mizuna, sennep.
Bladgrønsager til udplantning. Rapini, choy sum, pak choi, komatsuna, mizuna, sennep.

Rapini har jeg ikke prøvet at dyrke før, men vi er ret vilde med kålskud her i foråret, så den må bestemt prøves. Den blev plantet ind i det bed, hvor jeg prøvede at så midt i februar i et øjebliks forårs eufori. Bedet havde jeg dengang lige ryddet for skvalderkål, inden jeg såede. Det viste sig at være en dårlig ide, for der er dukket mange små skvalderkålsplanter op plus nogle store skud fra kulsukker, hvor jeg ikke har fået hele roden med. Efter lidt lugning og opgravning var jorden fin igen, og der stod en række grøn salat og radiser.

Bedet er renset for opdukkende skvalderkål - nu ryddes gangarealet.
Bedet er renset for opdukkende skvalderkål – nu ryddes gangarealet,så det ikke breder sig ind i bedet.
En række salat - og en mariehøne, der sidder og varmer sig i solen.
En række salat – og en mariehøne, der sidder og varmer sig i solen.
Der er radiser på vej, men de er større i drivtunnelen, hvor der snart kan høstes.
Der er radiser på vej, men de er større i drivtunnelen, hvor der snart kan høstes.

I bedet havde jeg også sået gulerødder, dild og spinat, men spinaten var der kommet få planter af, og de andre var ikke at se, inden jeg ryddede op i ukrudtet. Nu blev der plantet rapini ud i stedet for. De bør kunne nå at blive høstet, inden der skal plantes majs i bedet sidst i maj.

Pæne store rapiniplanter.
Pæne store rapiniplanter.

Der er dog et sted, hvor haven er blevet lidt mindre grøn. Jeg har gravet lidt græsplæne op for at udvide et bed med en halv meter i længden. Der skal sættes stikløg, så jeg vendte bare græstørven og sørgede omhyggeligt for, at græsfladen kom nedad. Da det var vendt, hakkede jeg spaden i et kors i hver græstørv, så den blev presset god ned og lidt findelt. Det blev en fin jord til at sætte løg i, efter at den var kultiveret.

Græsplænen graves op ved at vende græstørven ned.
Græsplænen graves op ved at vende græstørven ned.

Og endelig, lige inden solen gik ned, fik jeg sat zittauerløg af banantypen i bedet. Sorten hedder Bamberger. Den er rigtig fin til at lave løgringe af. Små 300 løg blev sat ret tæt, så det giver mindre løg, der passer til min mands daglige sildemad. Et bed med frokostløg. De to andre bede må så være middagsløg. Jeg mangler stadig at sætte rødløg og skalotteløg.

De såede løg vokser i øvrigt godt i drivtunnelen. Håber det lykkes i år.

5 thoughts on “Haven bliver grønnere dag for dag

 1. Jeg elsker at følge med her på din blog – tak for den! Måske avancerer jeg en dag selv fra kolonihave til stor selvforsyningshave, hvem ved 🙂 Hilsner fra en begynder

 2. Kære Karna. Din havekunst er forbløffende. Ikke nok med at du overkommer det utroligste og tager de herligste have- og plantebilleder noget menneske kan ønske sig. Du kan også lave sande mirakler og forvandle solbær til stikkelsbær 😉
  Spøg tl side. Jeg har også lige flyttet stikkelsbærbuske, de stod alt for tæt, og lagde mærke til at de grønnedes – og at skvalderkålen gør det samme. Jeg kæmper en kamp med dem, med jeg ved at jeg aldrig vinder. Egentlig er skvalderkål jo smukt grønt, og hvis det bliver klippet ned/slået er det vel et fint bunddække under frugtbuskene – i hvert fald effektivt. Snerlerne derimod håber jeg at få krammet på. Sorten Invicta er en af mine yndlinge hvad smagen angår. Grønne stikkelsbær, ja tak. Til gengæld havde havefyren, der solgte os den, ret i at de er resistente overfor alt muligt. Dette alt muligt inkluderer plukning, jeg klarer aldrig mere end højt halvdelen af bærrene på en busk, før jeg må overgive mig og bede hustes øvrige beboere om hjælpæ. . Jeg har et par interessante sorter (gul og mørkerød) fra en lykkepakke i PØ for flere år siden, dem forsøger jeg at opformere, men jeg leder stadig efter den perfekte sort – en grøn stikkelsbær, der forbliver grøn, og ikke bliver rød og kvalmende, men det er jeg vist ret alene om at synes.
  Kan radiser og salat mon få det for varmt i en drivtunnel? Mine gror slet ikke, radiserne bliver nærmest mndre. Jeg tror jordlopperne får et festmåltid og ikke os.

  1. Jeg åbner til udluftning, så snart solen skinner, ellers dør planterne eller mistrives. Der bliver jo lynhurtigt 35° i et lukket drivhus eller drivtunnel.

   Du har ret i, at Invicta er nærmest umulig at plukke uden at rive sig. Jeg har en grøn sort, som forbliver grøn. Hvis du selv husker mig på det, så kan jeg godt sende et par stiklinger til dig til efteråret. Et par kviste i jorden i efteråret, og så er der et par buske på vej.

   Tak for korrektur – nu er solbær ude og erstattet med stikkelsbær.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere