De første kartofler er kommet i jorden

De første kartofler er kommet i jorden

I eftermiddag har jeg lagt de første kartofler i et bed ude i haven. Bedet har været dækket med klar plast siden 1. marts. Midt på formiddagen var temperaturen  i jorden 8°, så jeg besluttede, at jeg med en vejrudsigt med en del sol og lune forårsdage, så tør jeg godt sætte nogle kartofler, selv om der er risiko for nattefrost eller tæt på.

Jordtermometret viste 8° kl. 10 i formiddags.
Jordtermometret viste 8° kl. 10 i formiddags. Så kartoflerne blev fundet frem

Jeg har her i første omgang sat 12 kartofler af sorten Annabelle. Ikke en helt tidlig sort,  men den smager rigtig godt. Så vurderer jeg om 8-10 dage, om vejrudsigten er sådan, at jeg sætter flere. Min filosofi er, at jeg altid kan nå at dyrke noget andet efter de tidligste kartofler, så det gør ikke så meget, hvis det ikke bliver et tårnhøjt udbytte på grund af lidt for kold jord. Nu prøver jeg. De professionelle har også lagt kartofler for flere dage siden.

Der er fine spirer på læggekartoflerne. Annabelle spirer meget tidligt.
Der er fine spirer på læggekartoflerne. Annabelle spirer meget tidligt.

Jeg lægger 3 rækker af de tidlige kartofler på et bed. De lægges i forbandt, så planterne får mest mulig plads.

Så er der gravet huller i forbandt. Murstene i bedet er markeringer, så jeg ved, hvor jeg kan begynde at lægge næste hold.
Murstene i højre side af bedet er markeringer, så jeg ved, hvor jeg kan begynde at lægge næste hold.
Jeg lægger kartofler i 8-10 cm dybde.
Jeg lægger kartofler i 8-10 cm dybde.

Efter tildækning hyppede jeg kartoffelrækkerne, så overfladen bliver større – det giver mere solopvarmning. Plasten lægges over igen, og bliver på, til kartoflerne begynder at titte frem. På det tidspunkt skal plasten af, da kartoffelskuddene ellers får det alt for varmt. I stedet for dækker jeg fiberdug over – som regel lige til de høstes.

Kartoffelrækkene er hyppede og plasten skal over igen.
Kartoffelrækkene er hyppede og plasten skal over igen.

Hvornår er der så kartofler? Der var en kartoffelavler I DRvejret idag, som sagde at det tog 2 mdr. og 10 dage – hvis vejret bliver rigtig optimalt, kan de nå det på bare 2 måneder.

I drivtunnelen har jeg 4 kartoffelpotter med 10 cm høje kartofler og 7 mindre potter, hvor kartoflerne lige er begyndt at titte op. Så jeg håber på lidt nye kartofler fra 1. maj og mange fra 1. juni.

2 thoughts on “De første kartofler er kommet i jorden

  1. “Lægge kartofler i forbandt”, det gør jeg også, men jeg vidste ikke at det ligefrem havde et navn 🙂 2 månder og 10 dage til nye kartofler – godt at vide. Jeg venter et par dage, eller nok nærmere en uge endnu med at lægge. Jeg har prøvet tidligere, men de får bare frosset toppene af, de kommer godt nok igen, men så er de ikke tidlige længere. Nattefrost på udsatte steder er i min have.
    Jeg håber, du får masser af nye kartofler ud af dine smukke læggekartofler.

    1. Det er altid en god ide at se på, hvordan vejret plejer at arte sig der, hvor man bor. Her på Lolland er sidste frostnat 9.maj, sagde man i mange år, men så et år havde vi flere frostnætter omkring 20-23 maj. Drivhuset var fyldt med store tomatplanter, så jeg måtte etablere drivtunneler med vattæpper over – det reddede tomatplanterne. Men nu er vi tilbage til normalen. Jeg er heldig at bo et lunt sted i DK.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere