Halve agurker som sneglefælder

Halve agurker som sneglefælder

Halve agurker er alletiders sneglefælde. Ideen fik jeg fra en kommentar på en Facebookside.

De seneste aftener har jeg kunnet aflive masser af små agersnegle – tror jeg da det er. De flokkes om de halve agurker, og jeg kan med en gammel opvaskebørste lige børste dem ud på flisegangen og mase dem med træskolen. Jeg har dog kun fundet en enkelt voksen dræbersnegl indtil nu.

En krum agurk er blevet halveret og fungerer nu som sneglefælde.
En krum agurk er blevet halveret og fungerer nu som sneglefælde. Der var mange flere snegle på besøg, da det var blevet helt mørkt.

Den våde sommer har også betydet, at der er sket en meget stor opformering af agersnegle i min have. Normalt får de bare lov til at være i haven, men lige nu vil jeg gerne have gjort bestanden en del mindre. Jeg tror, der er flere end solsortene kan æde. Mange af de frø, jeg har sået er kun kommet i begrænset antal – eller slet ikke. Måske er det ikke kun den massive nedbør, der har skylden. Måske er det agersneglene, der æder alt nyspiret, inden jeg overhovedet ser det komme op.

Som man kan se på billedet, har der været mange og spise allerede af de halve agurker, og jeg har jo ikke lyst til at gå rundt den halve nat med lygte og dræbe snegle. Derfor dryssede jeg i går en del blå sneglekorn rundt om agurkerne. De var næsten alle væk til morgen. I dag dryssede jeg lidt flere sneglekorn ud. Jeg håber at evt. små nyklækkede dræbersnegle også kommer og spiser med. Selvom jeg indsamlede mange æg og nogle nykækkede snegle for nogle dage siden, så er der helt sikkert mange flere på vej ud i haven. Jeg håber at strategien med at tiltrække dem med agurker virker, og at mange spiser sneglekornene.

De her snegle vælger agurken frem for sneglekornet.
De her to småsnegle vælger agurken frem for sneglekornet.
Mon ikke det blå inden i sneglen er et spist sneglekorn?
Mon ikke det blå inden i sneglen er et spist sneglekorn?

Jeg er ellers ikke tilhænger af udstrakt brug af sneglekorn, men jeg købte en pakke i foråret, da jeg pludselig opdagede en del små dræbersnegle i drivtunnelen, og jeg ikke var i stand til at finde dem mellem små planter og potter med masser af forkultiverede planter. Nu prøver jeg så at bruge dem strategisk mod de små snegle inden vinter, så færrest mulige er her til foråret.

Desværre er mine agurker ved at få agurkskimmel, og det sammen med årstiden sætter nok snart en stopper for flere agurker i år. Der er nu ikke flere agurker, end vi nogenlunde kan følge med til at spise dem selv. Det er skoleagurkerne, som er bedst til at fortsætte med at sætte agurker.

Så det ender nok med, at jeg skal ned i kompostbunken og se, om jeg kan finde de agurker, som jeg smed ud for et stykke tid siden, til sneglefælder.

Her og nu kan jeg dog nøjes med den her kæmpeagurk, som havde lagt sig godt til rette på et profil helt oppe under taget. Den er blevet meget stor – det er en skoleagurk.

En magelig og meget overvægtig skoleagurk.
En magelig og meget overvægtig skoleagurk.

2 thoughts on “Halve agurker som sneglefælder

 1. Hei
  Jeg har også lagt merke til at bestanden av åkersnegl har øket i min hage i år.
  Jeg har ikke iberiasnegl heldigvis, men åkersneglen gjør mye skade på kål og salat.
  Og helt riktig så elsker de agurk. De tar seg inn i drivhuset og klatrer opp i agurkplantene og spiser av agurkene. Tomatene, physalis og chili får stå i fred.
  Jeg hadde flotte store blomkål i år, men de var full av åkersnegl og ganske uapetittlige. Det samme med mine flotte spisskål. Grønkål og broccoli gikk de ikke på.
  Jeg klipper alle åkersnegler jeg ser og tar alle egg jeg finner, men i en stor hage er det vanskelig å redusere bestanden. Nå om høsten legger jeg noen store kålblader ut på marken, og om morgenen er det alltid noen som har krøpet under bladene.
  Er litt redd for de blå kornene kan skade pinnsvin i hagen. Tror jeg må prøve å vanne med nematoder neste år dersom jeg skal fortsette med å dyrke blomkål og spisskål. I år har det ikke vært angrep av kålmøll, men av åkersnegler.
  Skal bli spennende å se om ditt nyinnkjøpte sneglehegn vil virke.

  1. Kålblade er meget effektive i det tidlige forår til at samle agersnegle under. Jeg gjorde det et forår i store mængder. De sad på undersiden af kålbladene, og jeg kunne så børste dem ned i en spand med en opvaskebørste. Det var tusinder af agersnegle, jeg samlede det forår. Og siden har jeg egentlig haft en tålelig bestand, men i år er der igen blevet alt for mange.

   Jeg kender en, som har haft god effekt af at vande med nematoder. Det reducerede hans voldsomme antal dræbersnegle betragteligt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere