Dræbersnegle og dræbersnegleæg

Dræbersnegle og dræbersnegleæg

I går brugte jeg hele dagen på at lede efter dræbersnegleæg i haven. Og det tror jeg var en rigtig god investering af min tid.

Sidste efterår i august fandt jeg den første dræbersnegl i min have, i foråret dukkede der løbende nogle små snegle op, men ikke mange. Jeg tror, at jeg har aflivet ca. 40 henover sommeren. Så det er måske efterkommerne af en enkelt snegl. De har ikke lavet den store skade. Men der er stadig dræbersnegle i haven, og de er i gang med æglægningen. Og kan en snegl blive til 40++, så gælder det vist om at få indsamlet så mange snegleæg som muligt nu.

Masser af dræbersneglens æg. Det er da godt, at den lægger dem i æghobe og ikke enkeltvis i haven.
Masser af dræbersneglens æg. Det er da godt, at den lægger dem i æghobe og ikke enkeltvis i haven.

Det var en lidt klam opgave, da det indebar oprydning i haven hjørner og kroge, hvor alt muligt i sæsonens løb var efterladt, når det gik lidt for stærkt ude i haven. Det viste sig hurtigt at min mistanke var korrekt. Der lå masser af snegleæg under spande, affaldssække med ålegræs osv. Alle steder hvor der er 100% vandmættede steder, kunne de være placeret. De lå alle ovenpå jorden, måske på grund af den fugtige periode.

Jeg tror jeg har samlet 1500-2000 æg op i går. Og jeg fandt 7 voksne dræbersnegle. Sjovt nok har jeg siden midt på sommeren kun fundet fuldvoksne dræbersnegle. I min datters have er de i alle mulige størrelser. Nogle af mine kriblekrabledyr må have snegleæg på menuen. Måske bænkebidere og andre snegle – de er næsten altid tilstede, hvor der er snegleæg – det er jo også de samme fugtige omgivelser, de trives i.

Dræbersnegl i gang med at lægge æg. Bemærk farven på de nylagt æg og de andre.
Dræbersnegl i gang med at lægge æg. Bemærk farveforskellen på de nylagt æg og de andre.
Den dræbersnegl, som var ved at lægge æg, havde flere æg inde i sig, da jeg hakkede den over.
Den dræbersnegl, som var ved at lægge æg, havde flere æg inde i sig, da jeg hakkede den over.
Æggene ændrer farve fra de helt kridhvide ved lægningen og til næsten glasklare, når de klækker.
Æggene ændrer farve fra de helt kridhvide ved lægningen og til næsten glasklare, når de klækker. Små snegle på vej ud.
Små nyklækkede snegle på vej ud i verden.
Små nyklækkede snegle på vej ud i verden.
Nogle få af de indsamlede æg.
Nogle få af de mange, indsamlede æg. Jeg valgte at komme dem i plastpose og smide den i dagrenovationsbeholderen, hvor de forhåbentlig går til.

Det her er klamt. Lige nu nærmer horder af snegle sig fra alle sider, kan jeg se, når jeg cykler. I en have en lille kilometer herfra samler de så mange snegle. Børnene tjener rigtig gode lommepenge – 50 øre pr. snegl. De fandt på en aften 500.

Skal jeg fremover dyrke min store grønsagshave, er jeg nødt til vælge en anden strategi end indsamling og sneglekorn. Jeg har derfor besluttet, at jeg vil sætte sneglehegn op rundt om min køkkenhave – det er det meste af haven.

Når det bliver sat op hele vejen rundt om køkkenhaven, så skulle den ombukkede kant, der skal vende udad, kunne forhindre snegle udefra i at komme ind i haven. Så bliver udfordringen selvfølgelig at få udryddet de dræbersnegle som klækkes nu, uden at jeg har får fundet dem, inden for sneglehegnet. Men nye kommer så ikke til. Og min køkkenhave er helt sikkert det bedste fourageringssted i hele omegnen.

Det skal sættes op ca 1 m indenfor hækkene. Det kommer til at tage tid, for det er i en meget udnyttet have, hegnet skal integreres. Derfor skal det gøres her i de kommende måneder, så det står klart til forår, hvor jeg bestemt ikke har tid.

Jeg har allerede købt sneglehegnet. 120 m og 5 hjørner. Det ligger og venter på, at jeg går i gang. Men lige nu prioriterer jeg, at finde snegleæg. Det kan spare mig for mange timers arbejde næste år, når jeg nu decimerer den kommende bestand.

Det er selvfølgelig en udgift og et arbejde, men sneglekorn er dyre, og jeg håber, at jeg på sigt kan blive fri for dræbersnegle i haven – måske ikke fuldstændig, men en meget lille bestand. Jeg vil blive så ked af at få ædt mine afgrøder i stor stil.

Sneglehegnet er i 2 m lange stykker.
Sneglehegnet er i 2 m lange stykker.
5 hjørnestykker til at sørge for, at hjørnere også bliver tætte.
5 hjørnestykker til at sørge for, at hjørnere også bliver tætte.

Sponsoreret link:

Sneglehegnet har jeg købt hos Lyngeshop

14 thoughts on “Dræbersnegle og dræbersnegleæg

 1. Du har ikke mulighed for at holde et par moskusænder? De har løst problemerne med snegle i vore have (1 1/2 tønde land….). De spiser lidt løgtoppe men kunne jo holdes i en afgrænset zone uden om køkkenhaven, så det kun er selve grønsagsbedene, der skal renses for snegle. Om vinteren kunne de sagtens gå i bedene og finde snegleæg.

  1. Jeg har overvejet ænder. Det ville jeg helt sikkert gøre på en større grund. Jeg har 1400 m2, som er grønsager, bær og frugt det meste, bortset fra huset og indkørslen. Så det er der desværre ikke plads til.

  1. Jeg blev lidt betaget af æggene og udviklingen til snegle, så jeg kunne slet ikke lade være med at fotografere det, selv om det var lidt besværligt midt i oprydning og snegleægsjagt. Men det er lidt ulækkert – jeg tænker også på antallet x 1000.

  1. Jeg håber, at jeg kan holde det nede i antal, når der ikke kommer nye udefra. Min køkkenhave er jo en oase for dræbersnegle, midt i monokulturmarker. Det er derfor, at jeg er kommet frem til, at jeg må prøve med at sætte et sneglehegn op.

 2. Hej Karna, kondolerer med sneglene … Har du gjort dig nogen overvejelser om belægning rundt om sneglehegnet? Vi er selv stærkt plagede af snegle og har sneglehegn om køkkenhave og urtebed. Men nu har vi en evig opgave med at trimme græstotter, der vokser op under ‘udhænget’ på hegnet … Så gode forslag modtages 🙂 Tak for en god blog!

  1. Jeg har ikke gjort mig de store overvejelser om belægning. Jeg har bare draget den konklusion, at jeg heller vil gå en tur med hakken en gang om ugen langs 100 m sneglehegn, end jeg vil samle og aflive snegle i stor stil. Så må jeg finde ud af, om de er nemmere måder at holde ukrudtet nede på end hakken på et senere tidspunkt.

   Er det en succes med sneglehegnet. Har I fået udryddet sneglene indenfor hegnet?

   1. Du har ret, alt er bedre end sneglehakning! Jeg ønske, jeg kunne sige, at sneglene er udryddet bag hegnet – men jeg har indtil nu altid kunnet finde en eller et par stykker, og sætter jeg en ølfælde op, er der også bid. Jeg tror det er en kombination af æg og unger der gemmer sig i kompostjord og jorddække, og voksne snegle der kravler over ved hjælp af græstotter eller en stor grøntsag der er væltet ud over hegnet … Men der er helt klart FÆRRE inden for end uden for.
    Du må meget gerne følge op, hvordan det går!

    1. Jeg havde selvfølgelig håbet, at du sagde, at du havde udryddet dem helt. Nå, jeg har heller ikke troet, at det vil lykkes at udrydde dem helt. Jeg skulle have sat hegnet op for to år siden, da vi så de første i lokalområdet. Men det føltes ikke rigtigt at bruge mange tusinde kroner på noget, som ikke var aktuelt. Og måske var der alligevel kommet nogle over hegnet.

     Jeg må se, hvor langt jeg kan nå med at nedbringe antallet. Lige nu har jeg lagt halve agurker ud som lokkemad, og her fangede jeg en dræbersnegl i går aftes og en masse små agersnegle. Jeg har i dag forsøgt at drysse lidt blå sneglekorn ud ved agurkerne – jeg er der jo ikke hele natten. Jeg har en hel pakke, som jeg har brugt meget lidt af i drivtunnelen og enkelte steder ude i haven, hvor der var usædvanlige gnav i planterne. Jeg er jo ikke ude på at udrydde alle snegle i min have, kun dræbersnegle. De andre må godt være der i et normalt antal.

 3. Vi fik dræbersneglene for en del år siden og de næste 3-4 år gik jeg hver eneste dag morgen og aften og klippede snegle i hundredvis. Andre haveejere fortalte at det ville finde et leje. En spirituelt indstillet frøsamler sagde at man skulle lave en aftale med snegle-devaen om hvor de måtte være.
  Nu har det længe været sådan at sneglene er i haven, også i køkkenhaven, men de gør ikke synderlig skade. Hvis jeg ser én, klipper jeg den, men jeg leder ikke efter dem og der er mange steder i haven hvor de kan leve uden at genere.
  Måske hjælper det også at vi har brede grusgange rundt om køkkenhaven.

  1. Det lyder som om, at du har fundet en tålelig deleordning med dræbersneglene. Og at der er plads til dem i din have.

   Jeg har overvejet for og imod, hvad jeg skulle gøre. Jeg har køkkenhave bede i en meget stor del af haven, så jeg har ikke så meget plads at dele med dem. Eller til at holde ænder på. Min køkkenhave vil givet tiltrække dem, efterhånden som de opformerer sig også her i landsbyen, da jeg er omgivet af landbrugsarealer med monokultur, og nabogrundene ligger hen med højt græs og ukrudt, hvor der ingen lækre afgrøder er, og der bestemt ikke er nogen til at bekæmpe dem. Det er derfor, at jeg nu vælger at sætte sneglehegn op 1 m indenfor mine hække og indhegner køkkenhave, vores lille græsplæne og gårdhave. Forhave, indkørsel og areal omkring udhuse vil jeg ikke bekymre mig om, her må sneglene være, men det er nok ikke så interessant. Jeg gør det også, fordi jeg ved, at jeg vil blive i dårligt humør af at se dem æde af mine grønsager og skulle bekæmpe dem uafbrudt.

 4. Jeg har haft sneglehegn i flere år nu, og der er helt sikkert færre dræbersnegle end før, men helt udrydde dem, tror jeg ikke man kan. Agersnegle er der desværre stadig masser af, og de er en meget stor plage. Nogle gange tænker jeg på, om sneglehegnet er med til at holde de nyttedyr, der nok ville æde nogle af agersneglene og deres æg, ude af haven. Min have er lille, så jeg har ikke plads til at have en kant af grus el. lign. langs med sneglehegnet, så der går en del tid med at sørge for, at der ikke gror noget over eller op ad hegnet, som sneglene kan bruge som gangbro. Men det er trods alt bedre, end at rende rundt og hakke snegle over.

  1. Jeg er glad for at høre, at du har gode erfaringer med sneglehegnet. Men det er sikkert rigtigt, at jeg aldrig helt slipper af med dem.

   Jeg har faktisk også tænkt på, om et sneglehegn kan have negativ indflydelse på kriblekrablelivet, som bliver spærret inde. Jeg ved det ikke, men pindsvin udefra spærres i hvert fald ude. Jeg bekæmper agersnegle i år – de har haft alt for gode betingelser i år.

   Jeg får almindelig jordhavegang på noget af ydersiden af hegnet, men der skal hakkes, også på mange meter op til æbletræer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere